Első karakter
Közélet
A föld mára szinte minden országát sújtó világjárvány nagy lehetőség a bűnbánatra és a megtérésre, a hit pedig erősíti az immunrendszerünket, ami most különösen fontos – mondja Csókay András idegsebész. Nagyböjti beszélgetés a Honvédkórház főorvosával a válsággal együtt járó lelki megújulás szükségességéről.
A koronavírus okozta válság miatt a segítő kormányintézkedések ellenére inognak a munkahelyek a nagy gondba került szektorokban. A vendéglátóipar és a bevásárlóközpontok tájékán gyűjtött történetek érzékeltetik, mi zajlik a munka világában a veszélyhelyzet óta.
Ezt az országot a járvány után újra kell építeni, ehhez motivált és egészséges emberekre lesz szükség – mondja lapunknak Schobert Norbert. Mit tegyünk az elhízás ellen a karantén idején? Mit gondol a csipszadóról és a menzareformról? Adna-e tanácsokat Orbán Viktornak? Interjúnk az életmódszakemberrel.
Assisi Szent Ferenc egyetlen hiteles portréja akkor készült, amikor nagyjából hét évszázaddal Benedek után egy másik ifjú is hátrahagyta gazdag családját, és a Ferenc nevet felvéve, a romlott világot kizárva nyugalomra talált Subiacóban.
Külhon
A legnehezebben megközelíthető, legelhagyatottabb magyarlakta helyekre visz gondoskodást a Katolikus Karitász Orvosmissziója – most viszont nekik is kényszerszünetet kell tartaniuk. Legutóbbi tapasztalataikról kérdeztük a missziós orvosokat.
Külföld
Több mint négy évtizede dúlnak a harcok idegen nagyhatalmak és helyi hadurak között az Afganisztán fölötti hatalomért. Az Egyesült Államok tizenkilenc éve harcol a tálibok ellen, akik köszönik, egész szépen visszaerősödtek mostanra. Eljött az amerikai–tálib kiegyezés ideje a világjárvány árnyékában?
Az EP egészen más logika mentén politizál, mint a tagállamok. Mi ez a logika? Feketén-fehéren: integrációbarát vagy sem?
Precedens
A magyar alaptörvényt a történeti alkotmány vívmányainak fényében szükséges értelmezni. Nem kis részben ez nyújt védelmet az ország önállóságát érő fenyegetésekkel szemben. A jelen kihívásai, így a globális járványok vagy a migrációs válságok közepette a nemzetállam szerepe a korábbi szkeptikus jóslatok ellenére erősödni fog.
Makronóm
Atomcsapáshoz hasonlítják a hotelek és éttermek vezetői a koronavírus-járvány okozta kiesést, ehhez foghatót még a legtapasztaltabbak sem láttak. Szakértők segítségével elemezzük a helyzetet.
Meta
50 könyv a jövőről
Mi vár az Egyesült Államokra a 2020-as években és főként utána? George Friedman, a geopolitikai előrejelzés magyar származású szupersztárja szerint nem az, amire a híradások alapján gondolnánk.
Feminens
„Ideje a jómódban élők kevély, dölyfös hozzáállását levetkőzni, és felismerni, hogy mindannyian védtelenek vagyunk” – mondja Riskóné Fazekas Márta, a magyar Lepramisszió vezetője.
Jegyzet
Valóban lemondhatunk a természettel való, többé-kevésbé harmonikus együttélésről? Vagy már le is mondtunk?
Élet
Gyüttmentnek számít, főállásban négy gyermeket nevel, és szőlőtőkéket olt, borász férjével saját birtokot épít, mindemellett Márkus Mónikának jutott eszébe az is, hogy másodmagával – a három gyermeket nevelő, szintén betelepülő és borászkodó Bodó Judittal – életet leheljen a Tokaj-Hegyalja világörökségi kultúrtáj egyik legrégebbi településébe. Termelői reggeli, a megye legjobb bmx-pályája, kulturális pezsgés és közösségteremtő civil kurázsi az idén nyolcszáz éves Bodrogkisfaludon.
A budapesti Trip hajó kezdeményezésére virtuális társulati tagok – színészek, zenészek, előadóművészek – folyamatosan bővülő körével a járvány okozta helyzetre reflektálva március 13-án megalakult az Első Magyar Karanténszínház. A repertoárra hetente kerülő darabokat a rendezvényhajó saját Facebook-oldalán élőben közvetíti, az előadások bármikor visszanézhetők.
Százhúsz éve, 1900. március 31-én született Szabó Lőrinc.
Utolsó Figyelmeztetés
A barátságok, kapcsolatok megszakadtak azokkal, akik másként látták a múltat, akik mást hoztak a családjukból. Ki volt a hibás? Senki és mindenki. Nagyon is valós szakadékok voltak ezek, végtelen mélyek.