Időközi választás Dunaújvárosban: 133 külképviseleten lehet majd voksolni

2019. december 15. 09:22

Eddig 407-en jelezték, hogy külföldön szavaznának február 16-án, amikor Dunaújváros új országgyűlési képviselőt választ magának.

2019. december 15. 09:22

Százharminchárom külképviseleten voksolhatnak azok a választópolgárok, akik a február 16-i dunaújvárosi időközi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

A Fejér megye keleti részét lefedő 4. számú, Dunaújváros központú egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert az itt tavaly áprilisban megválasztott Pintér Tamás (Jobbik) októberben Dunaújváros polgármestere lett, a két tisztség azonban összeférhetetlen, ezért a politikus lemondott parlamenti képviselői mandátumáról.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) február 16-ára tűzte ki az időközi választást. Miként az általános országgyűlési választáson, úgy a februári időközi voksoláson is lehetőség van arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, az ország nagykövetségein és konzulátusain szavazzanak.

A külképviseleten voksolni szándékozók február 7-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Az NVI adatai szerint a tavaly áprilisi szavazáson a választókerületből 407-en jelezték, hogy külképviseleten kívánnak voksolni. Tavaly áprilisban 118 külképviseleten lehetett szavazni, az idei európai parlamenti voksoláson már 132-n. Azóta megszűnt a szavazás lehetősége Bogotában és Bejrútban, azonban új helyszínként megjelent Nürnberg, Vientián és Jeruzsálem, így a februári időközi választáson már 133 külképviseleten lehet majd voksolni.

Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel, a szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvétel után meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, február 12-én 16 óráig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon vagy ügyfélkapus regisztráció esetén a www.magyarorszag.hu honlapon lehet benyújtani.

A külképviseleti névjegyzékbe felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén kíván szavazni. Megadhat egy értesítési címet is, ha nem csak a lakcímére kér értesítést a névjegyzékbe vételéről. A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják majd a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

(MTI)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2019. december 15. 22:06
Dunaújban a Fidesz az októberi választás brutális veresége óta nem vesz részt a közgyűlés szakmai munkájában. Közben a város újabb választásra készül. "Az első ülésen az eskü után elhagyták a termet, a következő közgyűlésen nem vettek részt, és amikor a polgármester megkérte, hogy delegáljanak tagokat a testület szakbizottságaiba, illetve az önkormányzat cégeinek vezetésébe, akkor jelezték, nem kívánnak élni ezzel." Ez is mutatja hogy mennyire fontos a város a fideszeseknek! Semennyire! De gondolom azért a fizetésükért bemennek majd! Nekem a fizetés csak akkor jár mint mindenki másnak ha a munkahelyemen megjelenek józanúl drog mentesen munka képesen és elvégzem a rám szabott feladatot amennyiben nem, úgy másnap csak azért kell bemennem hogy leadjam a szerszámaimat, egyébbként a parlamentben is honosítani kell ezt a verziót, alaptörvénybe foglaltatik!
TalEle
2019. december 15. 21:40
Most, hogy Budapesten és jó néhány vidéki nagyvárosban ők vannak hatalmon, minden jobboldalinak (szuverenistának) fontos lenne, hogy a ballibek legkisebb szösszenete mögött is korrupciót sejtessen (pl: a „személyre szabottan” kiírt pályázat – a jogosulatlan előny nyújtása miatt – a korrupció egyik válfaja) , a „lőrincezés” pandantjára „leisztingerezzen” egy kicsit; úgyis előbb-utóbb valamilyen „alternatív helyszínen” épülő kórház, híd vagy múzeum telkét majd Tőle kell megvenni és – sajnos, hogy idáig kellett süllyedni - O1G helyett K1G-zzen, ahogy a fake news médiájukban (Index, 444., 24.hu, hvg, RetekKlub, stb) ők szokták…. A fiatalabbak, meg Greta Thunberg kedvéért: egy kicsit „klímahisztizzen” (pl: milyen vészhelyzet az, amire, talán, öt év múlva lesz intézkedés, miféle főpolgármester az, aki csak akkor biciklizik, ha fényképezik, miért baj ha a Városliget zöldterülete 60-ról 65 %-ra növekszik, stb) Saját tapasztalásunk okán is megállapítható, hogy ezek a témák azok, amelyekkel a legnagyobb zavart lehet okozni a soraikban, és a választóikat leginkább el lehet bizonytalanítani! Ha ezekért az „utcán heverő” témákért nem „hajolunk le”, akkor 2022-ben a ballibek agresszív, bosszúszomjas csőcseléke, pár tollvonással trianoni léptékű nemzetvesztést fog elkövetni!
Nannyó
2019. december 15. 12:49
Nem túl szimpatikus alakok... :)) https://images.alfahir.hu/alfahir/styles/riport_image/s3/2019-11/20191122111219_BB_L2169_0.JPG?itok=AdPDgvNK
áfonya
2019. december 15. 11:48
Dunaujvárosiak ballibsikre szavaztok rátok is vár az adóemelés a fizetés csökkentés mint ahogyan ahol nyertek már a lakosságot nyúzzák...... Kaptok panoráma - telek -építési-szemét adók emelése , munkahelyekről kirúgás ....... nem kizárt bércsökkentést kaptok ...... legyen tanulság az önkormányzati választás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!