Gy. Németh szerint a kormány fideszes bűnszervezeteknek adja a kultúrára szánt pénzt

2019. december 16. 13:22

A főpolgármester-helyettes szerint a kormány azért szüntette meg a kulturális tao-t, hogy csak fideszesek kaphassanak pénzt.

2019. december 16. 13:22

A nyilvánosságra került adatok szerint milliárdokat kaptak fideszes kötődésű, sok esetben arra jogosulatlan szervezetek a kulturális tao-t helyettesítő támogatásból – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatóján Budapesten. Gy. Németh Erzsébet, aki Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettese is, úgy fogalmazott: a kormány a kultúrára szánt támogatást szétosztotta a „fideszes bűnszervezetek” között. A DK szerint a Fidesz ezzel beismerte, hogy politikai alapon akarja átalakítani a kulturális életet – tette hozzá.

Mint elmondta: a támogatásból olyan fideszes önkormányzatok, Fidesz közeli szervezetek, fideszes politikusok családi cégei részesültek, amelyek sok esetben nem foglalkoznak előadó-művészeti tevékenységgel. Példaként említette, hogy Bajkai István fideszes politikus felesége 70 millió forintot kapott, a szintén fideszes L. Simon Lászlóhoz köthető cégek székhelyére bejegyzett Levendula Színpad Kulturális Kft, pedig 125 millió forintot. Ugyanakkor a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar csupán 235 millió forintot – sorolta.

Úgy vélekedett: mindez azt jelenti, hogy a kormány azért szüntette meg a kulturális tao-t, hogy csak fideszesek kaphassanak pénzt, illetve a kultúra politikai alapú irányítása érdekében fogadtatták el a színháztörvényt és ezért akarták „beszántani” a Nemzeti Kulturális Alapot is. Hangsúlyozta, hogy aki fel akarja számolni a kultúra szabadságát, az a főváros, illetve a nemzet szabadságát akarja elvenni, ám Budapest meg fogja óvni a kultúra szabadságát – mondta Gy. Németh Erzsébet.

Barkóczi Balázs, a párt szóvivője a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: egyetértenek az MSZP hétvégi bejelentésének tartalmával, amely szerint a 2022-es országgyűlési választásokon ellenzéki összefogásra és közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltre van szükség. A DK üdvözli ezt a kezdeményezést – mondta a szóvivő.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. december 17. 15:07
Azért az szánalmas, hogy pont a KULTÚRÁT bízta egy gyengeelméjű nőre Karigeri .
chronozon
2019. december 16. 18:51
Az ilyen gy. német harci koca pofájából csinálják a hővédőpajzsot az űrsiklóra.
Kristály
2019. december 16. 18:28
Talán Ön is részt vett az orgiákon ,hogy ennyire pártolja . Erre használták az állami pénzt.Ön helyében elbujnék szégyenemben.
nyugalom
2019. december 16. 17:56
Mindezt olgácska mondta tollba ennek a gyének?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!