Alapjogokért Központ: Több nyugat-európai parlament jobban bünteti a rendbontást

2019. december 05. 12:36

Az Európai Parlamentben a Magyarországon látottaknál sokkal kisebb akciókért is komoly szankciók járnak – tette hozzá az elemző.

2019. december 05. 12:36

Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban is szigorúbban büntetik a rendbontó parlamenti képviselőket, mint Magyarországon – mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője csütörtökön, az M1 aktuális csatornán. Pócza István hozzátette: az Európai Parlamentben a Magyarországon látottaknál sokkal kisebb akciókért is komoly szankciók járnak. Emlékeztetett: hetekre felfüggesztették és tíznapi fizetésmegvonással büntették azt az európai képviselőt, aki a török offenzívát tárgyaló EP-ülésen török csokoládét szórt az elnöki pulpitus elé, ezzel utalva arra, hogy szerinte Törökország EP-képviselőket vesztegetett meg.

Ezzel a lépéssel nemcsak képviselőtársait, hanem az Európai Parlament házszabályát is megsértette Angelo Ciocca, az olasz Liga párt EP-képviselője. Az eset nyomán az EP elnöke és alelnöke is felhívta a figyelmet arra, hogy az EP a demokratikus vita terepe, így elfogadhatatlan az ilyesfajta viselkedés – idézte fel. Hangsúlyozta: a decemberi ellenzéki akciók a parlamenti viselkedéskultúra íratlan szabályait hágták át, olyan típusú mintákat hoznak be a politikába, amely gátolja az Országgyűlés munkáját.

Pócza István a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hosszú ideje tart Magyarországon a vita arról, hogy hol van a határ a képviselői véleménynyilvánítás és a képviselői munka akadályozása között. Kérdéses az is, hogy mennyire felel meg a demokrácia eszméinek, ha bizonyos kérdésben az ellenzéki képviselők a házszabály keretein kívül eső módszerekkel próbálják gátolni a többségi képviselők munkáját – tette hozzá az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Az Országgyűlés jövő héten dönt a házszabály szigorításáról.

(MTI)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2019. december 05. 18:44
Csak azt nem teszi hozzá az alapjogokért kozpont, h míg nyugat europaban a parlamnetnt a demokratikus vita terepe addig nalunk gyakorlatilag nincs párbeszéd ellenzék es kormany között, a 2/3os kormány mindent ellenzéki javaslatot lesöpör az asztalról, parlament ele se kerül a bizottságokból, az azonnal kérdesek orajaban a kormanypartiak nem válaszolnak erdemben a nekik szegezett kérdésekre, boldog karácsonyt a válasz és más cinikus beszólás... Az ellenzéknek nincs eszköze érdemi kritikák megvitatására a kormánnyal, míg nyugaton ilyenről szó nincs. Ha nem vonulnának ki a patkánykormány képviselői a bizottságokból, ha elmennének a rendkívüli parl.i ülésnapokra akkor nem kényszerülne az ellenzék se erősebb drasztikusabb figyelemkeltő eszközök használatára. Ezért se lehet összehasonlitani a nyugati szankciókat a magyarral
olajfa1
2019. december 05. 17:01
Ennyire még azt is megbüntetnék aki a színházban viselkedne úgy ahogy Lófaszákos viselkedett a Parlamentben! Abban a Parlamentbe ahova a magyar választók küldik a kéviselőiket a saját érdekeikbe!!!...
balbako_
2019. december 05. 16:39
Ilyen esetek nincsenek kultúrállamban sehol. Ezt az ellenzéki csürhét a kocsmákban, kábszerbarlangokban találni, ott hőböröghetnek törhetnek zúzhatnak parlamentben ilyenek nincsenek.
szajnyalogatoviktor
2019. december 05. 16:38
tobb nyugat-europai parlamentbol nincsenek kitiltva az ujsagirok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!