Hvg: A Szent István-szobor okozhatja az első repedéseket az ellenzéki koalíción

2019. november 02. 10:27

Tiltakozik a Jobbik amiatt, hogy Karácsony Gergely felfüggesztené a budapesti Szent István parkban Lukács György marxista filozófus szobrának helyére készülő, Tarlós István már jóváhagyott Szent István-szobor felállítását. Ez lehet az első repedés a fővárosi ellenzéki összefogáson.

2019. november 02. 10:27

Meggátolná a Szent István parkban felállítandó, Tarlós István által még októberben jóváhagyott Szent István-szobor helyére kerülését Karácsony Gergely, Budapest új, ellenzéki főpolgármestere. Az Index értesülései szerint Karácsony a fővárosi közgyűlés november 5-i ülésén a szobor felállításának felfüggesztését fogja javasolni, hogy „teljes körű egyeztetés” legyen a szoborról, mely Lukács György marxista filozófus, a Tanácsköztársaság népbiztosa korábban rövid ideig ott álló szobrának helyére kerülne.

A hvg.hu szerint a szoborügy lehet az első repedés az ellenzék fővárosi összefogásán.

A Jobbik képviselője, Bencsik János pénteken El a kezekkel a Szent István-szobortól! címmel írt Facebook-bejegyzést. Ebben Bencsik azt írja: „Az új főpolgármester ezzel veszélyes vizekre evez”, mivel „az ellenzéki voksok között pedig szép számmal voltak nemcsak baloldali, de centrista és jobboldali szavazók is, akik joggal várják el, hogy ne folytatódjon az eddigi ideológiai szekértáborharc”.

A Jobbik hajlandó elfogadni egy új tervpályázatot, de nem tudná elfogadni a Lukács-szobor visszaállítását. „Nemzetközileg is elismert írói és filozófusi munkássága mellett ugyanis Lukács az alapvető emberi szabadságjogok eltiprásának és az akadémiai tisztogatásoknak lelkes támogatója volt. Fontos rögzítenünk, hogy ennek a korszaknak a modern kori szellemi örököse az Orbán-rendszer. Az az Orbán-rendszer, amely ellen Karácsony Gergely pártja és az összes ellenzéki mozgalom Dávid-Góliát harcot vív.”

Bencsik megfontolt döntés meghozatalára kéri Karácsonyt.
 

Összesen 303 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. december 05. 14:48
❝Nemzetközileg is elismert írói és filozófusi munkássága❞ helyesbítek ❝Kizárólag nemzetközi komcsik által elismert írói és filozófusi munkássága❞
Jóakaratúember
2019. november 05. 06:22
Előbbre való az "alapvető emberi szabadságjog"-nál az élethez való jog. L.Gy. nem ennek megfelelően cselekedett.
Bukik a Zorbán
2019. november 04. 08:38
Először egy pillanatig azt hittem, megjött a Jobbik esze, most megmutatja, hogy semmi köze az ÁVÓ Párthoz, Karácsonyhoz, stb. De nem. Még sem...
DFK
2019. november 03. 14:31
Nem bírnak magukkal a lipicánerek. A Rabbik meg szánalmas.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!