Munkahelyteremtő beruházásokon dolgozunk Keszthelyen – Nagy Bálint a Mandinernek

2019. október 10. 15:38

,,Nem igaz, hogy Keszthely turisztikai vonzereje megkopott volna, a Festetics-kastély látogatószáma folyamatosan gyarapodik” – mondja az önkormányzat eddigi munkájáról a balatoni város alpolgármestere, a kormánypártok polgármesterjelöltje, akit a keszthelyi kampány vitatémáiról kérdeztünk.

2019. október 10. 15:38
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Kemény lett a keszthelyi kampány, nagy a tét. Ki a felelős ezért?

Ismerve az elmúlt jó néhány ciklusnak az országgyűlési, önkormányzati vagy európai parlamenti kampányait, azt látom, hogy az ellenzék – függetlenül attól hogy külön-külön indulnak vagy együtt – egyre agresszívabb, egyre személyeskedőbb kampányt folytat. És azt veszem észre, hogy egyre kevésbé veszik figyelembe a valóságot. A mostani önkormányzati kampányban azt tapasztaltuk a munkatársaimmal, hogy a Jobbik-DK-MSZP összeállt csapata központi utasításra kreál ügyeket, és erre országos médiumok vevőnek mutatkoznak. De

ezek az ügyek helyben, ahol jobban ismerik a tényeket, kipukkannak, mint a lufi.

Az önkormányzatokat politikai csatatérré akarják változtatni, de a rendezvényeiken, demonstrációikon csak saját pártjaik szűk körben vesznek részt.

A KÉVE (Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület) mögött összeállt az ellenzék, így van legnagyobb esélyük a győzelemre. Érzi a Fidesz, hogy most nagyobb a veszély?

Hát, azt nem mondanám. A DK-ból, Jobbikból, MSZP-ből összeállt politikusok nagy része nem is keszthelyi, nem is ismerik őket jól Keszthelyen, ők maguk sem ismerik Keszthelyt, sem a keszthelyi emberek problémáit. Azt önmagában nehezen tudom elképzelni, hogy a Jobbik szavazói hogy fognak most például egy DK-s képviselőjelöltre szavazni.

A helyi ellenzék azt állítja, hogy nincsenek egyenlő esélyek, kommunikációs feltételek, a helyi sajtóorgánumok a jobboldal felé húznak.

A helyi médiák is a kampányszabályzat alapján működnek, percre pontosan ugyanolyan felületeik vannak a különböző jelölteknek. Ez megint csak egy kreált ügy a részükről, hogy legyen miről beszélniük. Áldozatként akarják beállítani magukat.

Elmarad itt is a nyilvános vita a jelöltek között. Miért nem lesz? Illetve, ha megszervezhető lett volna, kiállt volna Czuth Zoltán Lászlóval vitázni?

Egy nyilvános vitának egy önkormányzati választás során akkor van értelme, ha van komoly vitapartner, aki ismeri a helyi ügyeket, problémákat. A helyi ellenzék kampányáról sajnos azt tudjuk elmondani, hogy

egy lejárató, rágalmazásokra épülő, sokszor a valóságtól elrugaszkodott kampány volt.

Érdemi javaslatokkal, komoly témákkal nem álltak elő, amiről lehetett volna velük érdemi vitát folytatni.

Az ellenzék szerint egy közvélemény-kutató cég munkatársai olyan kérdésekkel hívogatják a város lakóit, mint például: ,,akkor is szavaznának-e Czuth Zoltán Lászlóra, ha tudnák, hogy migránsokat akar betelepíteni Keszthelyre?”. Czuth és a helyi ellenzék ön szerint is ezt akarja?

A mi kampányunk a keszthelyi emberek jövőjével foglalkozik, nem pedig az ellenzékkel. Ők a DK és az MSZP eddigi képviselőivel együtt indulnak, kétségtelenül ők egy liberálisabb vonal, a napokban járt itt Gyurcsány Ferenc is a keszthelyi kampányukban. Vélhető, hogy ebben a kérdésben is központi utasítások alapján fognak eljárni.

Az ellenzék egyik képviselőjelöltje, Weller-Jakus Tamás egy Facebook-posztja miatt halálos fenyegetéseket kapott. A kommentelők egy része úgy védte a kormányt, hogy közben megdöbbentően agresszív volt. Önök ilyenkor nem érzik, hogy reagálni kellene, esetleg elhatárolódni ettől?

Azt látom, hogy az ellenzék ilyen jellegű hisztériakeltése inkább az országos médiának szól, itt helyben ennek messze nem volt ilyen nagy súlya. Kétségbeesett polgármesterjelölt  és képviselőjelöltek próbálnak ügyeket kreálni, hogy foglalkozzon velük az országos média. Mi biztosan nem fenyegettük meg őket, ellenben ők ezt teszik az önkormányzat és a sajtó munkatársaival, rendszeresen átjárnak azon a határon, amin kampányban sem szabadna átmenni. Nekünk Keszthely fontos, mi a kampányban is a város fejlesztésére fókuszálunk.

Nagy Bálint, a Fidesz-KDNP keszthelyi polgármesterjelöltje

Az ellenzék szerint 9 éven át volt a városvezetésnek kormányzati hátszele, mégis, Keszthely idegenforgalmi vonzereje megkopott, a város szolgáltatásai gyengék. Ön milyennek látja Keszthely arcát?

Az az állításuk, hogy Keszthely turisztikai vonzereje megkopott, nem igaz. A turisztikai vonzerőhöz ugyanis hozzátartozik a Festetics-kastély, folyamatosan gyarapodó látogatószámmal, a városi rendezvényeink is népszerűek. Az elmúlt években felújított strandjaink gyakorlatilag egész nyáron telt házzal működnek. Számos turisztikai attrakció van, ez épp ellenkezője annak, amit ők állítanak. Egy dolog azonban tény: valóban szükség van a szállodai férőhelyek növelésére. Az, hogy kevés a minőségi szálláshely Keszthelyen, egy átmeneti állapot, hiszen

most kezdődik azon több évtizede felújításra váró szállodák fejlesztése, amelyekre igen nagy szüksége van a városnak.

Fontos, hogy minőségi szolgáltatást nyújtó Balaton-parti fejlesztéseink legyenek. Ebbe az irányba tart a város.

Sok vita van a presztízsberuházásokról. Mennyi év kell még ahhoz, hogy a keszthelyi Balaton-part elnyerje a végső képét, és az eredmények látványosak legyenek?

Nem presztízsberuházásokról van szó. A Balaton-parti szállodafejlesztések nagyon fontosak a városnak, mind a turisztikai vonzerő, a munkahelyteremtés és az adóbevételek szempontjából is. Az elmúlt három évben tudatosan fejlesztettük a strandjainkat, ez egy folyamat, amiért az elmúlt években dolgoztunk, és ezért szeretnénk a következő időszakban is dolgozni.

A statisztikák szerint ez az egyik leginkább öregedő társadalmú régió. Mit kívánnak tenni a fiatalok helyben tartására, visszacsábítására?

Az tény, hogy Keszthely és térségében viszonylag nagy számú idős ember él, vagy telepedik le, ez részben azért van, mert a térség szolgáltatásai vonzóak az idősebb korosztályok számára is.

Olyan beruházásokon dolgozunk, amelyek munkahelyeket tudnak biztosítani a fiataloknak,

hiszen az otthonteremtéshez minőségi munkahelyek kellenek. A Hévíz-Balaton repülőtéren induló pilótaképző iskola nagyon nagy lehetőség lesz, vagy a zalaegerszegi autóipari tesztpálya és az ahhoz kapcsolódó fejlesztések is jelentősek az egész térség szempontjából. Itt, Keszthelyen az elmúlt években család- és karrierpontot hoztunk létre az országban az elsők között, éppen azért, hogy a családokat, a fiatalokat segíteni tudjuk a munkába állás tekintetében. A Keszthely hazavár-program is lakhatással és különböző támogatásokkal segíti a fiatalokat. A jövőben fiatalokat szolgáló érdekképviseleti szervvel is szeretnénk ezt a nemzedéket segíteni.

Győzelme esetén mi lenne a három legfontosabb intézkedés, amelyet meglépne, amelyek nem tűrnek halasztást?

Elsőként mindenképp a közterületek rendezettségének a javítása lenne a legfontosabb. Ebbe beleértem a zöld területeket, az utak állapotát, az infrastrukturális fejlesztéseket. Emellett nagyon fontosnak tartom, hogy Keszthelyen egyetem működik, közte és a helyi vállalkozások között még aktívabb együttműködés kellene a minőségi munkahelyteremtés érdekében. És még az elsők között lenne a már zajló pályázati projektek felgyorsítása, különös tekintettel a jövő évtől induló zöld város programra, ami talán az egyik legmeghatározóbb fejlesztési-felújítási projektje lesz Keszthely belvárosának.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:30
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
BőröndÖdön
2019. október 10. 22:12
Undorító állampárt.
Pala28
2019. október 10. 19:08
A megmaradt független sajtóban kellene promotálni ezeket, nem a lakájmédiában, ahol a pártkatonák szavazata ígyis-úgyis narancssárga még akkor is, ha a jelölt alkalmatlan.
VakzKommondor
2019. október 10. 17:56
Kellene egy ilyen neres orgia központ. Keszthely éppen jó lenne
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!