Magyar Nemzet: Külföldi ingatlanokba fektethették a kispesti pénzeket

2019. október 09. 09:52

Kránitz Krisztián Spanyolországban vásárolhatott villát.

2019. október 09. 09:52

Kránitz Krisztián kispesti MSZP-s önkormányzati képviselőnek, a kispesti vagyonkezelő igazgatójának személyes vagyonát 200-250 millió forintra saccolta Lackner a Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába került hangfelvételek szerint.

Hogy valójában mennyit keres havonta Kránitz, nehéz megbecsülni – írja a Magyar Nemzet. Egy elszámolási vita azonban jó iránymutató lehet, eszerint „Krinyónak” tizenkétmillió jutott, míg Gajda Péter polgármesternek „csak” hárommillió. A hangfelvételek tanúsága szerint Gajda, Kránitz és Lackner ingatlanokba fekteti a pénzét.

Kránitz spanyol villája

Kránitz Krisztiánnak bizonyosan van háza Spanyolországban, amit a közelmúltban vásárolt. A Magyar Nemzet által megszerzett dokumentumok szerint 2018. július 13-án létrejött egy adásvételi szerződés egy olasz állampolgárságú, nagy-britanniai lakcímű férfi és Kránitz Ferenc Krisz­tián kispesti lakos között. A szerződést mindketten aláírásukkal hitelesítették.

Az ingatlan az Orihuela (Orihuela-Costa) településhez tartozó Playa Flamencán található, Murcia városától keletre, Spanyolország dél-keleti részén, a Földközi-tenger partján. A közel 75 négyzetméteres házhoz egy kis, 52 négyzetméteres kert is tartozik.

Vagyonnyilatkozata szerint Kránitznak 2018-ban 67 millió forintos tartozása volt. Emellett felerészben tulajdonos egy nagy családi házban és két lakás van a nevén, ám megtakarítása mindössze 2,3 millió forint értékű. Van ezek mellett három gépkocsija, havi bruttó jövedelme körülbelül 600 ezer forint. Nagy értékű ingóságként van feltüntetve a vagyonnyilatkozatában egy sörétes és egy golyós lőfegyver, ezenfelül pedig egy pénzérmegyűjtemény.

Ez a tetemes tartozás akkor keletkezhetett, amikor a vagyonkezelő igazgatója megvásárolta az orihuelai ingatlant – írja a Magyar Nemzet. A lap forrásai szerint Kránitz egy peres eljárásban a bíróság előtt egyébként tagadta, hogy a tulajdonában lenne az ingatlan. A spanyolországi földhivatal bejegyzése szerint 2018. október 26-án a létrejött adásvételt Margarita Peñafiel orihuelai jegyző szentesítette. Az ingatlan címe és paraméterei megegyeznek azzal, mint ami a júliusi szerződésben volt feltüntetve, a vevő Kránitz Ferenc Krisztián.

A Magyar Nemzet által áttekintett hirdetések alapján egy ilyen ingatlan értéke átlagosan minimum 100-150 ezer euró (32-48 millió forint), de a ház kialakításától függően az összeg jelentősen több lehet.

Elképzelhető, hogy Kránitz a vásárlás során használta fel tetemes összegű megtakarítását és készpénzét, illetve ezeknek egy részét, amelyet a korábbi években gyűjtögetett: 2017-ben takarékbetétből 15 millió forintja, készpénzből pedig 17 millió forintja volt. Ezekből 2018-ban már csak 2,3 millió forint maradt. Emellett egy magánszemélytől 45 millió forintot kért kölcsön. A Magyar Nemzet és a Hír TV által megszerzett hangfelvételeken a Kránitz számláján történt pénzmozgásokról is beszél Lackner Csaba.

Kránitz „nem nyúl” a fizetéséhez

„Neki van egy olyan számlája, ahova csak az önkormányzati pénz érkezik” – mondja Lackner, hozzátéve, hogy Kránitz a fizetéséhez „nem nyúl”. Ezt a tendenciát alátámasztják Kránitz vagyonnyilatkozatai: 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben készpénzállománya és megtakarításai folyamatosan gyarapodtak, a vagyonkezelő igazgatója látszólag nem a fizetéséből élt. A hangfelvételen beszélgető felek nem helyeslik a dolgot, mondván: gyanús, hogy nem nyúl valaki a fizetéséhez, hiszen akkor miből él? A párbeszédek szerint az a megoldás, hogy amint megérkezik a számlára a fizetés, azonnal le kell venni, mert a készpénz mozgását sokkal nehezebb nyomon követni. „Számlákat utána tudsz gyártani” – teszi hozzá az egyik beszélő, amelyre a másik helyesel: „Hogyne”. Lackner ezután arról beszélt, hogy ő pontosan így csinálja.

A korábban nyilvánosságra hozott beszélgetésekből az is kiderült, hogy Lackner szerint Kránitz az anyja nevén vásárolt ingatlanokat, főként Kispesten. Kránitz Krisztiánt a Hír TV érte el. Tagadta, hogy a fehér poros felvételen Lackner Csaba lenne. 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja.

(Magyar Nemzet)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nobusup
2019. október 10. 16:57
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Pamela
2019. október 10. 08:28
Borkai-ügy: átláthatatlan offshore-hálót szőttek: https://rd.hirkereso.hu/rd/32960710?partner=android
Pamela
2019. október 10. 07:32
https://neocasino.wixsite.com/ezazordogugyvedje/post/mald%C3%ADv-szigetek
trouposed
2019. október 09. 16:16
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!