KKM: Soha ilyen biztos lábakon nem állt Magyarország gázellátása

2019. október 30. 14:12

A történelem során először tele vannak a magyarországi gáztározók – hangsúlyozta a külügyminiszter.

2019. október 30. 14:12

Soha ilyen biztos lábakon nem állt Magyarország gázellátása, mint jelenleg, a történelem során először tele vannak a magyarországi gáztározók – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg 6,4 milliárd köbméternyi gáz van betárolva, ami azt jelenti, hogy még el sem kezdődött az idei tél, de már a jövő év téli szezonjának az ellátásáról tudunk tárgyalni. Ez hosszú távú kiszámíthatóságot és biztonságot ad Magyarország gázellátásának tekintetében – mondta.

A mai napon megállapodás született arról is, hogy a jövő év áprilisától indulnak újra a szállítások, Ausztria irányából pedig 2 milliárd köbméternyi gázt veszünk a Gazpromtól, ugyanúgy mint tettük azt idén is. Ezen felül pedig még 3 milliárd köbméternyi gáz, jövő évi megvásárlásáról kezdődtek tárgyalások. A mai napon emellett, a második fázisába lépett a szerb-magyar interkonnektor kapacitáslekötésére kiírt tender, aminek nyomán a Török Áramlat gázvezetékből Bulgárián és Szerbián keresztül éves szinten 10 milliárd köbméter gáz érkezik majd Magyarországra déli irányból” – idézte a közlemény a minisztert.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2019. október 30. 18:59
Sőt, még a MET szerződései is rendben vannak, ugye...?
ökobetyár
2019. október 30. 17:32
Soha ilyen bizonytalan. Majd egyszer kérünk valamit... ROBINZON-HÁZ: Leválni a víz-, a gáz-, a villamos művekről - 300 eFt-ból! Saját kút, saját vegyes tüzelés, saját villanytelep. Nincs vízszámla, nincs gázszámla, nincs villanyszámla. De van: mértékletesség, ügyesség és - sok-sok munka! TELJESEN NEM TUDUNK LEVÁLNI! Fényevésből nem lehet megélni. Mindig kell valami energia: fa, szén, gázolaj, benzin, pb-gáz. El kell biciklizni a benzinkútig, tüzépről szenet hozni, boltból teli gázpalackot. De mivel igen keményen megdolgozunk az energiáért, sokkal jobban fogunk vigyázni rá! Összességében olcsóbban élünk, mint a városi. Ha a vezetékek javát elvágjuk, szabadabbak leszünk! Nem leszünk ennyire kiszolgáltatottak és zsarolhatók, kevésbé függünk beszállítóinktól – ám helyettük saját erőnkre, leleményességünkre kell építenünk! Ez testi-lelki épülésünket is erősíti. A Robinzon-ház: rengeteg munka, vesződség, de van munkahelyünk – főnök nélkül! A nagyvárosi, ha van munkája, butító, idegőrlő tevékenységgel keresi meg a rezsit. Ha munkanélküli lesz, élete válságba jut. Faluhelyen kiiktatjuk a pénz egy részét: munkánkkal helyettesítjük a rezsit, amit a városi pénzben fizet. Ha pedig a maradék bankókat is régiópénzre válthatjuk (soproni kékfrank, mosoni tallér), akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán! Ma a falusi ház értéke nulla, eladhatatlan. Így könnyen hozzájuthatunk, ám ha nem költözünk oda, nyakunkon a karbantartás, az állagmegőrzés gondja. Ha megindul az exodus a nagyvárosokból ( 2030-ban?), egyszerre minden vidéki ház nagy kincs lesz! Ki tudja elcsípni a pillanatot, amikor sem túl korai, sem túl késő a falura költözés? A NatGeoTV is tudja ezt, ezért dúl az USÁban a túlélési praktikák mozgalom (elképesztő!). /ökobetyár könyve/
balbako_
2019. október 30. 15:48
És a feltöltött gáztározókból Oroszország teljesítheti európai szállítási kötelezettségeit is úgy, hogy mi is megkapjuk amire szükségünk van. (Ukrajna meg szopik, mint a torkos borz). Ez fáj az européereknek.
Akitlosz
2019. október 30. 14:58
Még meddig akarnak gázzal fűteni, ami nem előállítható Magyarországon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!