Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Kérdések és válaszok a parlamenti plenáris ülésen

2019. október 28. 15:26

A szíriai török invázióról, a TOP-os fejlesztésekről, a kórházak tartozásairól, Göncz Árpádról és a Mátrai Erőmű sorsáról is beszéltek a képviselők a hétfői kérdések során a parlamentben.

2019. október 28. 15:26

Párbeszéd: Mi a kormány álláspontja a szíriai török invázióról? 

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) azt mondta, míg egy hete a magyar miniszterelnök megvétózta, hogy az EU-s tagállamok elítéljék a Szíriába benyomuló Törökországot, addig a fideszes EP-képviselők még elítélték a török katonai beavatkozást. A fideszes EP-képviselők nem Magyarország érdekeit védik Brüsszelben – kérdezte a politikus, aki arra is kíváncsi volt, hogy a kormány változtat-e saját álláspontján.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára azt mondta, hogy a fideszes EP-képviselők és a magyar kormány álláspontja között nincs eltérés. Az EP-képviselők kiadtak az ügyben egy közleményt, ami megegyezik a magyar kormány álláspontjával – tette hozzá.

Fidesz: Milyen fejlesztések várhatóak Fejér megyében? 

Varga Gábor (Fidesz) azt kérdezte, milyen további, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programokból (TOP) megvalósuló fejlesztések várhatóak Fejér megyében.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte, hogy a megyében a TOP keretein belül 41,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből 285 projekt nyert eddig támogatást, 37,7 milliárd forint értékben – tette hozzá.

A TOP keretein belül a megyében 77 kilométer alsóbbrendű közutat korszerűsítenek és 16 településen 59 kilométernyi kerékpárutat építenek – hívta fel a figyelmet. 147 alapellátást nyújtó szolgálat újul meg mintegy 30 településen, miközben több mint kétezren vehetnek részt a munkaerőpiacra visszavezető programokban és 600 új bölcsődei férőhelyet alakítanak ki – emelt ki néhány részletet.

Jobbik: A kormány hagyja-e csődbe menni a kórházakat? 

Lukács László György (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormánynak nem sikerült megállítania a kórházak eladósodását. Évekkel ezelőtt havi két-három milliárd forinttal nőtt ezeknek az intézményeknek az adósságállománya, de 2019-ben már havi átlagban 5-6 milliárd forinttal emelkedik a kórházak tartozása – ismertetett néhány statisztikát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban azt mondta, hogy 2019 lesz az utolsó év, amikor a kormány utólag kifizeti az intézmények felhalmozódott adósságát – mutatott rá. Amennyiben a kormány nem rendezi az adósságokat, akkor vagy csökken az ellátás színvonala, vagy újabb kórházakat és osztályokat kell bezárni vagy összevonni – mondta.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, azt a képviselő is elismerte, hogy a kórházak egyre szélesebb körben, egyre modernebb eszközökkel látják el a betegeket és növekszik a dolgozók bére. 2010 előtt voltak kórházbezárások, a jövő évi költségvetésben azonban 770 milliárd forinttal többet költenek az egészségügyre, mint 2010-ben – mondta.

DK: Hivatalos kormányzati álláspont Göncz Árpád munkásságának relativizálása?
    
Gréczy Zsolt (DK) szerint a Fidesz az utolsó állampárt igazi örököse, a többi között azért, mert rajta kívül minden ellenzéki párt támogatta az ügynökakták nyilvánosságát. Kifogásolta, hogy Kövér László házelnök – „az MSZMP egyik intézetének korábbi munkatársa” azt mondta, kár volt Göncz Árpádot köztársasági elnökké választani. Azt tudakolta, Göncz Árpád munkásságának relativizálása az Orbán-kormány hivatalos álláspontja-e.

Orbán Balázs, Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a kormánynak nem feladata értelmezni az Országgyűlés elnökének mondanivalóját. Ugyanakkor rögzítette: Göncz Árpád ugyanolyan politikus, mint bárki más a parlamenti teremben, szabadon bírálható. Amikor a képviselő ezt a jogot valakitől elvitatja, akkor az nem más, mint „tőről metszett kommunista tempó” – fogalmazott.

LMP: bezárják a Mátrai Erőművet? 

Ungár Péter (LMP) felidézte, Orbán Viktor azt ígérte, 2030 az ország elektromosenergia-előállításának 90 százaléka karbonmentes lesz. Ebből az következik, hogy az ország áramellátásnak 15 százalékát adó, szénnel működő Mátrai Erőművet bezárják – közölte. A most veszteséget termelő erőművet a tulajdonos Mészáros Lőrinc bezárná, sajtóhírek szerint azonban a kormány államosítaná azt – mondta és klímavédelmi szempontból rettentő felelőtlennek nevezve az utóbbi lépést.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő sajtóhírekre alapozva olyan kijelentéseket tesz, amelyek alkalmasak a magyar emberek megtévesztésére. Hangsúlyozta, az erőmű jövőjének tervezésekor figyelemmel kell lenni a magyar gazdaság és a magyar családok érdekeire. Elmondta, a kormány célja az, hogy változatos, minél nagyobb arányban magyar energiaforrásokra alapozott, környezetbarát technológiákra épülő rugalmas és kiegyensúlyozott erőművi portfólióval biztosítson tiszta, okos és megfizethető energiát. A Mátrai Erőmű esetében olyan innovatív fejlesztési koncepciót kezdtek el kidolgozni, amely az üvegházhatású gázok alacsony kibocsátásával számol és Közép-Európában példaértékű – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2019. október 28. 17:24
Kedves Mandi! Ha jutna rá időtök akkor nézzétek meg pl., hogy az ellenzéki képviselők milyen Budapestet érintő témákban nyújtottak be kérdést 2018 óta és majd hasonlítsátok össze azzal, hogy Karigeri eddig mit ígért a budapestieknek és persze, hogy mi lesz majd a programjában.
BossN
2019. október 28. 16:02
Semmi hiszti, semmi ellenzéki őrjöngés?
BossN
2019. október 28. 16:02
Semmi hiszti, semmi ellenzéki őrjöngés?
BossN
2019. október 28. 16:01
Semmi hiszi, semmi ellenzéki őrjöngés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!