A polgármester legyen Gödöllőért, és ne a város a polgármesterért – Kolozs Csaba a Mandinernek

2019. október 11. 16:33

„A jó városvezető minden követ megmozgat, leül olyan emberrel is tárgyalni, akivel ideológiailag esetleg nem ért egyet” – bírálja Gémesi György városvezetői tevékenységét a Fidesz-KDNP támogatásával induló polgármesterjelölt. Kolozs Csabát kérdeztük a gödöllői választás vitatémáiról.

2019. október 11. 16:33
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Többször próbálta a Fidesz Gémesi György leváltását. Miben különbözik ez a választás?

Most egy, a gödöllői érdekeket párbeszédképesen képviselni kész, a kormánypártok támogatását bíró Szövetség Gödöllőért csapat a kihívó. Azaz Gödöllőnek most van választása. Az elmúlt választáshoz képest pedig még egyértelműbbé vált, hogy a polgármester nem Gödöllőben gondolkozik, hiszen országos pártot Új Kezdet névvel alapított. Mi azonban abban bízunk, hogy a Szövetség Gödöllőért sikerének köszönhetően Gödöllőn lesz új kezdet.

Ön vállalkozó, és egy vállalkozó nem hagyja ott értelmetlenül a vállalkozását, ha nem méri be pontosan döntése előtt a kockázatot és a megtérülési esélyeket. Azért vállalta el a jelöltséget, mert elegendő esélyt látott a győzelemre?

Barátaimmal régóta beszélgetünk arról, hogy Gödöllő nem fejlődik úgy, mint arra történelmi múltja, földrajzi elhelyezkedése, keresztény gyökerei, az itt élők szakértelme és szorgos munkája alapján érdemes lenne. A vállalkozás eljutott arra a pontra, amikor társtulajdonosként úgy dönthettem, hogy háttérbe vonulok. Az elmúlt években sok időt vettem el a családomtól, így eredetileg azt terveztem, hogy több időt töltök velük, valamint a gödöllői fiatalokkal szerettem volna foglalkozni. Azonban azt láttuk a beszélgetéseink során, hogy

Gödöllőnek nincs még újabb öt éve, akkor végérvényesen leszakadunk.

Lehet statisztikákkal manipulálni, de aki itt él Gödöllőn, az azt látja, hogy Veresegyháza többszörösen lekörözött minket.  

Önnek van egy KDNP-s múltja. Miért nem lépett be a Fideszbe, miért nem Fidesz-jelöltként indul, miért csupán Fidesz-KDNP-s támogatással?

Én nem az a személy vagyok, aki pártot alapít, én szövetséget kívánok kötni, szövetséget a gödöllőiekkel és a kormányzattal, hogy támogatást tudjak szerezni a gödöllőiek programjához, hogy így városunk fejlődni tudjon. Ekkor döntöttünk egy pártpolitikán felül álló szövetségről. Mi kerestük meg először a KDNP-t, majd ezek után kerestük meg a helyi Fideszt. Azt is mondhatom, hogy a megkeresés után valójában a helyi szervezetek mondtak igent nekünk, nem pedig fordítva.

Van „rendszerváltó” hangulat Gödöllőn?

Gödöllőn az év elején még mindenki tartott a jelenlegi polgármestertől, egyes civil szervezetek vezetői a kezdetekben félve egyeztettek velem és csapatommal. Mára azonban ez megfordult, látják, érzik, hogy Gödöllőnek van választása, és nincs újabb 5 év a vegetálásra. Egyre többen állítják meg feleségemet, gyerekeimet vagy engem, és biztosítanak támogatásukról. Elindult egy olyan mozgalom is, hogy a lakások, házak támogató plakátokat tesznek ki rólunk. Megható, de egyben óriási felelősséget jelentő érzés ez. A rendszerváltó hangulatban az is benne van, hogy

az elmúlt években a legfontosabb ígéretek teljesítetlenek maradtak.

Melyek ezek az ígéretek?

A strand lassan már egy 30 éve ígéret. A stranddal kapcsolatban Gémesi György egy érdekes kommunikációs trükkel jött elő: a turizmusfejlesztés keretében Gödöllő adja a kastélyt, Veresegyház pedig a gyógyfürdőt. Amikor Guller Zoltánnal, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójával egyeztettem, abban állapodtunk meg, hogy a Kastély és környékén ez a komplex fejlesztés megoldható. Ebben az ügyben is a kettőnk hozzáállása közötti különbség abszolút érezhető. Hitem szerint a városvezetés van a városért, és nem a város a városvezetésért. Néhány további szimbolikus ügy: a gödöllőiek nem kérték, hogy rombolják le a Városházát, - az persze szubjektív, hogy a helyén szép lett-e a főterünk -, azt sem kérte senki, hogy a kormányhivatalt száműzzék a város szélére, vagy szerette volna a város, ha lesz további felújítása a Királyi Kastélynak, de ez megrekedt. Ő valamilyen módon sértettségből, vagy más okból a kormánnyal való kapcsolatát megszakította. Nincsen párbeszéd. Így nem lehet várost vezetni.

Ezen logika alapján a kormányzati pénzek akkor jönnének jobban a városba, ha fideszes vezetés lenne. De ezen múlik? Ha ellenzéki a polgármester, akkor nem jönnek úgy a fejlesztések?

Nem, nem ezen múlik. Szerintem a párbeszéd-képességen múlik a dolog. Polgármester úr nagyon sokszor hivatkozik Veresegyházra, pedig aki Veresegyházát vezeti, még tőle is balra áll, mégis hivatásának tekinti ezt, szereti az embereket, az ott élő emberekért él, és ezért minden követ megmozgat, leül olyan emberrel is tárgyalni, akivel ideológiailag esetleg nem ért egyet. Azaz nem saját vagy szűk csoportja elképzeléseit erőlteti a városra. Eddigi tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy cégvezetőként, bár voltak olyan ügyfeleim, akikkel nem mentem volna el sörözni, mégis tárgyaltam velük, mert felelősséggel tartozom a kollégáimért, a megegyezést kell keresnem.

Egy polgármester nem egyéni vállalkozást vezet, Gödöllőn 34 ezer ember él, az ő ügyüket kell képviselni.

A kampánynak nem róla kellene szólnia, hanem a gödöllőiekről.

Önök azt állítják, hogy Gödöllő leszakadóban van a régió hasonló településeihez képest.

Nem mi mondjuk, hanem a gödöllőiek, de ezt érezzük a mindennapok során. Kezdhetném a közlekedéssel, folytatva a lakótelepekkel…  

A polgármester pedig azt, hogy az általa ismert statisztikák alapján Gödöllő a kategóriájában élenjáró város. Milyen adatokra alapozzák önök a saját állításukat?

Ha nekem is lenne egy kétszáz paraméterrel rendelkező adatbázisom, amiből bármely 10-15-öt kiválasztok, és abból kihozok egy statisztikát, akkor nyilvánvalóan élenjáró lesz a város. Mi nagyon szeretünk Gödöllőn élni, nagyon szép város, de ilyen statisztika nincsen. Van egy általános KSH-statisztika, és az ő csapata készített belőle egy ilyen jelentést, nyilván saját szempontjaik szerint szelektáltak. Ilyet persze lehet csinálni, de erős csúsztatás, sőt, annál sokkal több ezt hivatalos KSH-statisztikának hívni.

Ha győzne, mi lenne az a három intézkedés, amelyet meglátása szerint azonnal meg kellene hoznia?

Az első intézkedésünk a kommunális adó eltörlése lesz, amelyet 3 éve vezettek be Gödöllőn.

Mert annak 25 ezer forintnak a gödöllőiek házi kasszájában van a helye. Az elmúlt évek során annyi területen maradtunk el, hogy szinte az első nap el kell indítani minden programpontunk megvalósítását. Rendeznünk kell Gödöllő közlekedését. Vissza kell hoznunk a Gémesi György által a város szélére száműzött ügyintézést a város központjába. El kell indítanunk a lakótelepek megújítását. A Gödöllő-kártya programunkkal helyzetbe kell hoznunk saját városukban a gödöllőieket. El kell kezdeni az egyeztetéseket a kormányzattal, hogy a kormányzati támogatással most folyó vasúti közlekedés megújítását kövesse a HÉV felújítása. Nem hagyhatjuk, hogy a kirekesztő önkormányzati döntések miatt a gödöllői családok ne részesüljenek a kormány családtámogatási kedvezményeiből. A Gödöllői Király Kastélynak az együttműködés hiányából megakadt felújítását be kell fejeznünk. Meg kell újítanunk a gödöllői kulturális és sportéletet. Mi nem Gémesi mintájára Veresegyházzal alkuszunk a strandért, hogy a gödöllőiek ott strandolhassanak, hanem saját strandot építünk. A Szent István Egyetem tervezett stratégiai együttműködésünknek köszönhetően Gödöllő az elkövetkező években zöld és okos várossá kell, hogy váljon.

Tehát először eltörölnék a kommunális adót. Gémesi György szerint ez hiba lenne, mert éppen ez az adó erősíti a város autonómiáját, gazdasági függetlenségét, és nem jelent nagy megterhelést a családoknak.

Inkább Gödöllő gazdaságát kellene úgy élénkíteni, hogy ez több bevételt termeljen. Ehhez kapcsolódóan annyit kell tudni, hogy a város vagyonvesztése a városháza rombolásával, a hivatal felaprításával minimum 20 évnyi kommunális adóbevételnek felel meg. Nincsen jövőkép, nincsen vízió. A gödöllői családok és a helyi vállalkozások el tudják költeni a náluk maradó pénzt.

Mi akkor az ön víziója? Ha ön lenne a polgármester, melyek azok a területek, amelyek radikálisan máshogy néznének ki városvezetői ciklusa végén?

Tulajdonképpen a Gödöllőiek 10+1 pontjában foglalt területek - ezeket az elmúlt hónap során minden elemében egyeztettem a kormányzati döntéshozókkal. A már említettek mellett a fejlesztések idevonzása kiemelten fontos. Ha a közlekedés ügyét koncepcionálisan nézzük, akkor az elkerülő út megépítése alapvető - ez is egy húsz éves ígéret egyébként. Le kell ülni tárgyalni, és dönteni. A dugók felszámolása, akár egyirányú utak, akár új utak kialakításával. Iskolabusz-program elindításával is lehetne enyhíteni a város forgalmán, a buszok reggel a gyerekek, napközben pedig az idősek rendelkezésére  állnának. A másik szívügyem - ahogy előbb már említettem - az egyetemmel való stratégiai együttműködés létrehozása. A kettő együtt olyan lehetőségeket biztosít, hogy a jövőben a zöld és az okosváros fejlesztésének az irányába kellene elmozdulnunk. Gödöllő területének 50 százaléka zöld terület, ez egy ritka és nagyon jó lehetőség. 20-25 kilométerre vagyunk Budapesttől, 20-25 kilométerre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtértől, Királyi Kastélyunk van, egyetemünk, kötöttpályás közlekedésünk, autópályánk - tehát

olyan adottságaink vannak, melyek alapján Gödöllőnek az ország egyik legélhetőbb városának kell lennie.

A mostani gazdasági konjunktúrával tízesével kellene a vállalkozásoknak ide jönniük, a feladat tehát megteremteni számukra a logisztikai hátteret.

Gémesi György kedd estére nyilvános vitára hívta ki, de ön ezt egy közzétett videoüzenetében lemondta. Miért nem ment el?

Mi egy négyes vitát kezdeményeztünk, szerintem mind a négy polgármesterjelölt részvételével lenne értelme egy vitának. A keddi kettes vitáról pedig annyit, hogy polgármester úr engem ultimátumszerűen hívott meg, ráadásul az ő kampányrendezvényére. Az ő egyéni érdekei mentén szeretett volna velem vitázni. Ez a vita, mint ahogy az elmúlt évtized is, róla szólt volna, nem pedig a gödöllőiekről. Nekem pedig Gödöllő a fontos.

 

Fotók: Ficsor Márton

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:09
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
lionheart
2019. október 12. 08:42
Kolozs Csaba programjának lényege: a Fidesz majd hozza a pénzt...ez azért kevés. Ráadásul elég sok Fideszes önkormányzat van, tehát egyáltalán nem lesz kiváltságosabb helyzetben Gödöllő, ha Fideszessé válik, mivel rajta kivűl az orszáh 80 százaléka az. Szóval ígéretet sokat hallunk, meg fenyegetést, de az uszodával is tudjuk mi történt a Vécsey-ígérethalmaz után. Gödöllő megáll a saját lábán, nem kell neki a Fideszes hatalomátvétel. Szép napot mindenkinek!
Coccothraustes
2019. október 12. 08:08
Gémesi belefáradt, Gödöllő lepukkant, a városnak új vezetőre van szüksége.
Theorba
2019. október 12. 07:44
Magyar Nemzet "Borkai Zsolt leborított egy szekérderéknyi rajzszöget, és most arra kényszeríti saját családját és politikustársait, hogy bekötött szemmel, mezítláb sétálgassanak. Könnyen elkerülhető lett volna ez a helyzet. Már napokkal ezelőtt le kellett volna mondania. Ui: Egy ország ért egyet Tarlós Istvánnal."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!