Tarlós: „Nem fogják elhinni, de még klímastratégiánk is van”

2019. szeptember 25. 13:33

„A főpolgármester-választás nem szépségverseny” – jelentette ki Tarlós István a Századvég Budapest-konferenciáján, ahol arról is beszélt, miért döntött úgy, hogy újra elindul a főpolgármesterségért. Tudósításunk!

2019. szeptember 25. 13:33
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Népes közönség gyűlt össze a Századvég által szervezett Budapest Konferencián, amin Tarlós István, Budapest főpolgármestere tartotta az első előadást. A bevezetőben köszönetet mondott az egybegyűlteknek, a támogatóinak, valamint az ellenzéki sajtó résztvevőinek,

akik Tarlós véleménye szerint az ellenzék helyett végzik el a nehéz és fáradságos munkát.

Tarlós először arról beszélt, miért is bólintott rá újból a főpolgármester-jelöltségre. A vállalásnak két fő oka volt: az egyik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök olyan feltételeket biztosított, amelyek „figyelemre méltóak”.

Összesen 16 pontról tárgyaltak, ebből csupán egy pontban nem sikerült megállapodniuk, a parkolási kérdésben. Az első pont, amelyet aláírt a miniszterelnök, hogy továbbra is megmarad a közvetlen főpolgármester-választás.

Tarlós 1990 óta szövetségben van a Fidesszel. Beszédében az SZDSZ-ből való kilépésére is kitért: elmondta, hogy 1994-ben az elsők közt volt, aki kilépett a szocialistákkal való koalíciókötés után. Tarlós ezután kifejtette, hogy ma már fontos különbséget tenni liberalizmus és liberalizmus között, hiszen a nyugati államokban és Magyarországon ez a fogalom mást és mást jelent.

A főpolgármester elmondta,

hogy vannak eltérések a kormány és a saját véleménye között,

és ezeket a vitás kérdéseket semmiképpen sem fogják a szőnyeg alá söpörni.

A másik, ami miatt vállalta a felkérést, hogy „szereti befejezni, amit elkezdett”. Úgy véli a visszajelzések eddig abszolút pozitívak. Kiemelte, hogy már „Brüsszel” is elismerte, hogy „Budapest Európa legjobb úti célja, az elmúlt tíz év alapján”. Tarlós ezen a ponton emlékeztetett a The Economist listájára is, ahol Budapestet Kelet-Európa legélhetőbb városaként említik.

A főpolgármester a legfontosabb elért eredmények között említette a négyes metró befejezését. A hármas metró klimatizálásának hiánya kapcsán elmondta, hogy aggodalomra nincs ok, jó úton haladnak, hiszen a pénzt már sikerült előteremteni. Arra is emlékeztetett, hogy a kettes metró szerelvényeit is végül nekik kellett beszerezni. Az eredmények között elhangzott még a fővárosban megvalósított rekordmennyiségű csatornaépítés, a BKV gépjárműállományának lecserélése, valamint Budapest – mint fürdőváros – gyógyfürdőinek felújítása is.

Nem fogják elhinni, de még klímastratégiánk is van. No, és ott a 10 ezer fa ültetésének projektje, mint a zöld infrastruktúra-fejlesztés egyik része, ezen kívül új szmogrendeletet készítettünk és a hajléktalankérdésre is van megoldásunk” – emelte ki a főpolgármester a programpontokat, a „zöld kérdés” kapcsán. Majd hozzátette, eddig 35 kilométer kerékpárút készült, és jóváhagyott projekt a további bicikliutak építése, ahogy a ferihegyi út felújítási terve is.

Tarlós kijelentette: „a főpolgármester-választás nem szépségverseny”, a hitelességen múlik minden. Szerinte egy rendkívül csúnya kampány zajlik: ízléstelennek tartja, hogy az ellenzéki jelöltek megvalósíthatatlan ígéretekkel ámítják a budapestieket. Véleménye szerint ehhez a munkához határozottság kell, és kell tudni nemet is mondani – „… és természetesen ismerni kell Budapestet” – tette hozzá szarkasztikusan, amit a közönség nagy nevetéssel díjazott.

A vita kapcsán elmondta, összesen 59-szer vitatkozott a Közgyűlésben abban a négy évben, amíg ott ellenzékben volt.

Szerinte a mostani jelöltek eddig nem tartották fontosnak, hogy a vitás kérdésekről beszéljenek.

Én a kampány hátralevő részében is arról fogok beszélni, amit elértünk, megvalósítottunk, és olyan reális vállalásokról, amelyek betarthatók” – zárta beszédét Tarlós István.

A előadás vége incidenssel zárult, ugyanis három nyúlnak öltözött aktivista zavarta meg az eseményt. A performansz végül kisebb dulakodásba torkollott.

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2019. szeptember 26. 07:50
Klímát a metróba... komolyan ez lenne a legfontosabb? :D Olyan jó 40 éve metrózom, de a legmelegebb nyári napon se éreztem szükségét, vajon miért? Talán mert a föld alatt jellemzően nincs annyira meleg sose. Klímahisztéria! :D
Berecskereki
2019. szeptember 26. 07:50
Karácsony felvette a programjába Budapest térképének az átszabását. A Nemzeti Múzeum alá kerekeket épített és ide-oda tologatja a Városligetben. Így lesz Budapesten sétáló erdő és sétáló Nemzeti Múzeum.
Berecskereki
2019. szeptember 26. 07:43
Tarlósnak klímastratégiája van, Karácsonynak meg szeméttárolója és sétáló erdeje van.
flesh ripper
2019. szeptember 26. 07:04
az eltévedt, repülésképtelen Kakis Gerlicét a perverz, dörzsölt, rühös budapesti galambok búbolják. Csőrbe-kloákába. Tojók és galambkakasok. No meg transzgalambok. Megtanítják a szerencsétlen északpesticsepelszigetivárosligetiőbudaizuglóit, hogyan kell mindent elvtelenül lefosni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!