Hatástalanították az amerikai légibombát Újbudán

2019. szeptember 15. 09:47

Később robbantják fel a robbanótestet.

2019. szeptember 15. 09:47

Vasárnap délre sikerült hatástalanítaniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek a Szent Margit Gimnáziumnál előkerült világháborús bombát – jelentette be a helyszínen Markovics Zita, a tűzszerész ezred kommunikációs tisztje.

Debrődi Péter, a hatástalanítást végző tűzszerész elmondta: a műveletet kissé nehezítette, hogy a bombának ott kellett maradnia, ahol találták, nem mozgathatták. A két gyújtószerkezet körül az egyik a becsapódáskor deformálódott, de mindkettőt sikerült kiszerelni a bombatestből. Most a robbanótestet a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik, ahol később ellenőrzött körülmények között semmisítik meg.

A százados kérdésre válaszolva azt mondta: a hétfőn a Szent Margit Gimnázium területén folyó építkezésen előkerült amerikai gyártmányú, 250 kilogrammos légibomba gyakorinak számít. Emlékeztetett arra, hogy a második világháborúban a szövetséges erők bombázták a hidakat, valamint a stratégiailag kiemeltnek számító célpontokat. Becslések szerint a ledobott bombák mintegy 10 százaléka nem működött megfelelően, vagyis nem robbant fel. Ezek az eszközök még ott vannak a földben – tette hozzá.

Hoffmann Tamás, Újbuda (Fidesz-KDNP) polgármestere köszönetet mondott a tűzszerészeknek és a biztosításban részt vevőknek. A hatástalanítás miatt 686 lakást kellett kiüríteni, ez mintegy 2000 embert érintett – közölte. A korlátozásokat mostanra feloldották, az emberek visszatérhetnek otthonukba.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán azt írta: megnyitották a Bartók Béla utat a Szent Gellért tér és a Kosztolányi Dezső tér között, a Villányi utat a Bartók Béla út és a Fadrusz utca között, valamint a Villányi út-Balogh lejtő-Balogh Tihamér utca-Somlói út-Kelenhegyi lépcső-Ménesi út-Bartók Béla út által határolt területet. Az érintett BKK-járatok ismét az eredeti, illetve teljes útvonalon közlekednek.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2019. szeptember 16. 21:24
Nahát, én oda jártam gimibe. És még csak nem is sejtettük, hogy amcsi bomba van alattunk valahol. :)
bunko_jobbos
2019. szeptember 16. 09:32
A legjobb, hogy Liberator típusú gépekről dobálták a "szabadságot". A Liberator Felszabadítót jelent. Hát a ruszkikkal kurvára felszabadítottak minket.
magnahungaria
2019. szeptember 15. 15:28
Azért egy perce emeljük már meg nem létező kalapunkat a fantasztikus magyar tűzszerészek előtt! 1945 óta bombák, gyutacsok, lőszerek stb. százezreit, vagy millióit hatástalanították, hihetetlen körülmények között! Hol van még egy világváros, ahol gyak. minden mélygarázs vagy Plaza építés során kiderül hogy életveszélyes robbanóanyagok felett élünk ... és mindeddig tömegkatasztrófa nélkül oldották meg! KÖSZÖNET ÉS TISZTELET NEKIK!!!
sersem4
2019. szeptember 15. 14:07
A vasuti osszekotot bombaztak pardzor, bar egyszer sem talaltak el. Helyette kapott Ferencvaros meg Lagymanyos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!