Sok kárt okozott a szombati vihar

2019. július 28. 08:50

A viharos időjárás több vonalon is fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben – tudatta vasárnap kora reggel a Mávinform.

2019. július 28. 08:50

Budapesten, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kérték a legtöbbször a tűzoltók segítségét a szombati vihar miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Mukics Dániel elmondta, szombaton 18 óráig 140 helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait. Budapesten elsősorban letört faágakhoz, kidőlt fákhoz, Hajdú-Bihar megyében pedig a felgyülemlett csapadék okozta a legtöbb gondot. Hajdúsámsonban egy ház lakhatatlanná vált, amikor fa dőlt rá, az ott élő ember rokonokhoz költözött – tette hozzá.

Pénteken is sok munkát adott az időjárás

A szóvivő közölte, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein is végigsöpört a felhőszakadással járó viharos idő. Kisvárdán egy nagy fenyőfa dőlt meg és veszélyeztet egy házat, Nyírlugoson kidőlt egy távközlési oszlop, valamint megrongálódott egy ház teteje, Nyírlugos és Nyírbéltek között pedig négy fa dőlt az útra. Mukics Dániel kitért arra is, hogy a vihar pénteken is sok munkát adott a tűzoltóknak, 168 esetben kellett beavatkozniuk főleg Budapesten, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, elsősorban kidőlt fákhoz riasztották őket, valamint a felgyülemlett csapadék kiszivattyúzásában kérték a segítségüket.

Zivatar után, Deberecenben. Fotó MTI/Czeglédi Zsolt

A szóvivő felhívta a lakosság a figyelmét arra, hogy a pincékben lehetőleg ne tároljanak elektromos eszközöket, amelyekben kárt tehet a víz, valamint vihar esetén vigyék fedett helyre a kerti szerszámokat és bútorokat, hogy ne tudja őket felkapni a szél.

Fák dőltek a sínekre

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka a viharos időjárás több vonalon is fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben – tudatta vasárnap kora reggel a Mávinform. Váczi Viktor sajtóügyeletes az MTI-vel közölte: több helyen fák dőltek a vasúti pályára és a felsővezeték is leszakadt. Vasárnap délelőtt még több vonalon várhatóak korlátozások a személyszállító vonatok közlekedésében.

A Székesfehérvár-Szombathely vonalon várhatóan délig viszik pótlóbuszok az utasokat Veszprém és Ajka között a kidőlt fák eltávolítása és a felsővezeték helyreállítása miatt. A menetidő 30-60 perccel megnő. A miskolci fővonalon Hort-Csány és Vámosgyörk között felsővezeték-szakadás miatt csak egy vágányon járnak a vonatok, a menetidő 15-20 perccel hosszabb ezen a szakaszon.

A Nagykanizsa-Pécs vonalon egy kidőlt fa miatt áll a forgalom Babócsa és Vízvár között, itt 1-2 órás késésekre kell számítani.

ABudapest-Pécs vonalon Pincehely és Keszőhidegkút-Gyönk állomás között meghibásodott a biztosítóberendezés, 15-20 perccel hosszabb menetidőre kell számítani – tájékoztatott a Mávinform.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. július 28. 15:23
Ide is beidézem, amit már máshova írtam, alkalmasabb cikk hiányában: Még soha nem voltak olyan bátrak (vagy szük látókörüek) a szakértök, akik vélni látják a jövöt, mint a maiak. Mind propagálja a sok fa ültetését a városokban, a höség ellen. Csakhogy a klimaváltozás nem csak a forróságot jelenti, hanem minden gyors változásokat változást is. Egy hirtelen erös széllöket képes nagyobb ágakat, de egész fákat is lerántani. Ez megfontolandó mint minden egyéb nehéz tárgy ami ilyenkor lerepülhet. Erröl nem sokat hallani...
katiszen1991
2019. július 28. 10:41
Még több szénerőművet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!