Megkezdődött a Hableány roncsának kiemelése

2019. június 11. 06:01

Hivatalos jelentések szerint négy holttestet találtak eddig a hajóroncsban, a kiemelést az erős sodrás hátráltatja. A helyszínen tartózkodik Pintér Sándor belügyminiszter.

2019. június 11. 06:01

Cikkünket nem frissítjük 10 óra óta, az új fejleményeket itt olvashatja el!

Ahogy az a hirado.hu oldalon olvasható, kedden reggel megkezdődik a Hableány személyszállító roncsának a kiemelése a Dunából, miután befejeződött az a hosszú napokon át tartó munkafolyamat, amely alatt az emelési pontok kialakításán dolgoztak a szakemberek.

Nem sokkal hét óra után az volt látható, hogy megjelent a Hableány felső része a felszínen, ekkor leállították a műveletet. Az M1 adásában elhangzott kevéssel háromnegyed hét előtt, hogy valószínűleg holttestet találtak a felső fedélzeten, ezért most nem fogják mutatni közelről a mentési munkálatokat. A TEK az értesülést 8 óra után megerősítette.

Később az MTI azt közölte: négy holttestet hoztak ki a búvárok a Hableány roncsából kedd 8 óra 20 percig. A búvárok még négy embert keresnek a Hableány utasai közül.

Fél kilenckor az M1 élő adásában elhangzott: még több áldozatot találhattak, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg. Az is elhangzott, hogy az utastérből már több ülést felhoztak, a kiemelés pedig hamarosan folytatódhat.

Az M1 adásában elhangzott háromnegyed kilenc előtt: a pesti rakpart felé kezd dőlni a hajóroncs, ez utalhat az erős sodrásra. Kilenc óra előtt kiderült, hogy időközben összecsúszott az uszály és a félig már kint lévő roncs, ezért korrekciós műveletre volt szükség – hangzott el az M1 műsorán. Ez még fél tíz felé is tart, azonban – ahogy az elhangzott az M1 műsorán – egy újabb sérülést fedeztek fel a roncson, a tatnál, ezért újabb rögzítés vált szükségessé.

Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínen, az uszályon tartózkodva felügyeli a mentési munkálatokat – tette hozzá az M1 tudósítója.

Tíz óra előtt nem sokkal – miután megkezdődött a kiemelés következő szakasza – egy, a mentésben részt vevő férfi a vízbe került, de szerencsére gyorsan működésbe lépett a mentőmellénye, valamint a TEK és a Katasztrófavédelem munkatársai gyorsan, pár perc alatt kihalászták a Dunából.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Vízügy: intenzíven apadt a Duna

Csaknem 60 centimétert apadt a Duna Budapestnél szombat óta – közölte Szegi Attila, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivő-helyettese az M1 aktuális csatornán kedd délelőtt. Korábban a május 29-ei hajóbalesetben elsüllyedt Hableány kiemelési munkálatait is nehezítette a Duna áradása.

Szegi Attila elmondta, szombat délután a fővárosi szakaszon is megkezdődött az apadás. Akkor 476 centiméteres volt a vízállás. Kedd reggel 8 órakor 417 centimétert mértek. A meteorológiai előrejelzés szerint számottevő csapadék csak a bajor területeken várható, így folyamatos, intenzív apadást várható.

Saját halottjuknak tekintik a kapitányt és a matrózt

A Panorama Deck Kft. saját halottjának tekinti a Hableány balesetében elhunyt kollégáit – közölte a társaság szóvivője kedden az MTI-vel. Tóth Mihály közleményében azt írta: a május 29-én a Margit híd mellett balesetben elsüllyedt Hableány hajó kiemelése a Panorama Deck legénysége számára „felkavaró élményt” jelent.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A vállalat minden tagja gyászolja a tragédiában elhunyt kollégáit és utasaikat. „Együtt érzünk a családokkal és a barátokkal, osztozunk a veszteségükben” – fogalmaztak. Azt írták: ha a közvetlen hozzátartozók elfogadják, és kollégáik másként nem végrendelkeztek, akkor hajós temetésen búcsúznak majd el tőlük.

Korábban írtuk:

Mint arra emlékeztetnek, Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője korábban az M1-en jelentette be a művelet megkezdésének időpontját. Korábban közölte azt is, a négy emelő heveder a hajó alatt van, az ellenőrzések megtörténtek, a művelet hat órán át is eltarthat.

Erősen feltételezhető, hogy a roncsban lesznek még áldozatok – mondta. Tájékoztatása szerint: amennyiben átvizsgálták a termet is, a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, és elhelyezi a kék színű bárkán. Ha oda a roncs felkerült, a szakemberek rögzítik, hogy el lehessen szállítani. A ronccsal kapcsolatos további eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata lesz – tette hozzá.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.

Az eseményt a közmédia élőben közvetíti:

(hirado.hu/MTI)

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2019. június 11. 11:11
Hiba volt a balesetet okozó hajót elengedni. Ezzel a visszahívással a hatóság is ezt bizonyítja.
kata56
2019. június 11. 10:09
Köszönet mindazoknak, aki ott vannak a mentésben és teszik a dolgukat. Feléjük KIZÁRÓLAG ennyit mondhatunk valamennyien. Az itteni epeömléses társulat meg szégyelje magát. És ha nagyon gonosz akarok lenni, akkor kívánnék nekik olyan élethelyzetet, amikor a fent általuk szidalmazott emberek segítségére szorulnak. De ennyire azért nem akarok gonosz lenni.
JMoflicheque
2019. június 11. 09:15
Az ukrán kapitány pedig jókat eszik - iszik, mulat........
48gondolkodó
2019. június 11. 08:59
Elismerem hogy innen a hintaszékemből nem elég tiszta a rálátásom de az a drótkötél nem felel nem az MNOSZ 7555-ös szabványnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!