Beszéljünk a szexről! – Bryony Cole a Mandinernek

2019. június 04. 11:23

A technológia elválasztja egymástól az embereket, a válások száma egyre nő, egyre később házasodnak és vállalnak gyereket, egyre több a magányos ember – sorolja Bryony Cole a Mandinernek a kor tüneteit. A Brain Bar jövőfesztiválon előadó ausztrál szexmozgalmár a modern társadalom elidegenedettségével és intimitással kapcsolatos problémáiról, valamint a mai technológia kihívásairól és lehetőségeiről beszélt lapunknak.

2019. június 04. 11:23
Jerez Julio

Nagy várakozás előzte meg Bryony Cole előadást a Brain Baron, így nem csoda, ha színültig megtelt a Secret Garden sátra péntek délutánra. Ennek megfelelően nagy taps fogadta az ausztrál születésű szexinfluenszert, aki rögtön bele is vágott a közepébe: „Lets talk about sex!”

Cole-lal készült interjúnkat alább olvashatják, alatta pedig tudósításunkat az előadásáról!

***

A szex tech mennyire tudja segíteni azt, hogy emberek megtanulják, hogyan tudjanak jó szexuális életet élni?

Szerintem a szex tech ténylegesen abban segít embereknek, hogyan éljék meg a szexualitásukat. Például nőknek egy applikáció az orgazmus megtanulására, vagy a férfiaknak egy VR-program. Vagy olyan chatbotok, amelyek a szexualitással kapcsolatos ismeretanyagot adnak át tinédzsereknek, amelyek nem anatómiai jellegű tudást jelentenek, hanem inkább válaszokat a nemi élettel kapcsolatban,

tehát nem az oroszlánok párzási szokásairól szóló filmeket, hanem annál többet.

Tehát sokkal szélesebb körű tudásanyagot lehet ezzel átadni, olyat, amelyet szexuálterapeuták állítottak össze.

Ázsiából már begyűrűzött az Egyesült Államokba és Kanadába a szexbabák kultúrája, amikor élethű kinézetű női bábukat vesznek magukhoz férfiak társként. De itt nálunk ezeket az embereket kicsit furcsának tekintik. Ahogy viszont kivettem a szavaiból, ön nemigen…

Nem hiszem, hogy ezek az emberek furcsák lennének. Én nagyon megértő vagyok azzal kapcsolatban, ahogy az emberek a szexuális preferenciáikat kialakítják. Ezeknek sok közük van ez egyén gyerekkorához, az akkor történt traumákhoz, és ők úgy nőnek fel, hogy vonzódnak a robotokhoz. Szerintem a technoszexualitás nem feltétlenül jelent problémát, ez nem fog mindenkit érinteni. de eltűnni sem fog már. Már csak azért sem, mert már robotok és a virtuális asszisztensek is az életünk részei – csak talán még fel sem fogjuk ezeket.

Elérheti-e a sex tech az amerikai prüdéria lebontását? Mintha egy fal venné körül a témát az Egyesült Államokban.

Igen, egy fal veszi körül, de ezt a falat állandóan megkerülik. A szexualitás az Államokban vagy fehér vagy fekete, vagy úgy beszélnek róla, hogy szörnyű, hátborzongató, szókimondó, pornográf, vagy pedig nagyon konzervatívan. Beszédes, hogy az amerikai Biblia-öv államaiban erős keresztény értékek például annyira befolyásolják a felvilágosítást, hogy csupán tizenhárom államban kötelező az, hogy anatómiailag helyes felvilágosítás legyen.

Bryony Cole előadása közben. Fotó: Brain Bar

A többi helyen általában sokkal egyszerűbb tananyag van, például ne legyen szexuális kapcsolatod házasságig, vagy ne is beszéljünk róla. Szerintem az amerikaiak többsége a szexszel kapcsolatban homokba dugja a fejét.

Nincsen szürke zóna, éppen ezért szeretném a Future of Sex mozgalmammal normalizálni, bevonni ezt a szürke zónát a szexualitásról alkotott párbeszédbe, aminek nem biztos, hogy szókimondónak kell lennie.

A legtöbb ember életében jelen van a szexualitás, ezért tudnunk kell róla beszélni.

A technológia nem fog eltűnni, exponenciálisan bővülnek a lehetőségek, évente rengeteg újítással. Éppen ezért is kell megtanulnunk beszélni a szexről, mert így képesek leszünk arra, hogy a technológiai fejlődés irányát ellenőrizzük, így válhat a társadalom egészének, valamint az egyének szó szerinti örömszerzésének előnyére is.

Miért nem beszélünk eleget a szexről? Sokat beszélünk társadalmi interakciókról, feminizmusról, genderizmusról, de magáról a szexről úgy tűnik nem.

Azért, mert veszélyes beszélni róla. Ellenőrizni embereket, társadalmat csak úgy lehet, ha valamiről nem beszélünk – mert ha beszélnénk róla, akkor az olyan lenne, mint a Pandora szelencéje. A kormányzatok sok mindent befolyásolnak, így Amerikában például a női testet is az abortusztilalommal, de ez nem újkeletű dolog. Ahogy az emberiség a nomád állattenyésztésből továbbfejlődött, és felosztották a termőföldet, ugyanúgy szabályozva lett a család intézménye, és az az már egy ellenőrzési eszköz volt. Hiszen, ha ezzel az emberrel létesítettél szexuális kapcsolatot. akkor azok a gyerekek örökölték meg a földet, akik ebből a kapcsolatból születtek, ez pedig a társadalom érdekét szolgálta, azt, hogy fenntartsa magát az a társadalom.

A család szerepéről szóló vita mennyire meghatározó?

A család és a családi struktúrákról szóló vita egyre jobban fokozódik, már csak azért is mert,

a technológia elválasztja egymástól az embereket,

a válások száma egyre nő, egyre később házasodnak és vállalnak gyereket, ez pedig egyre inkább egy terebélyesedő krízist eredményez.

Éppen ezért vágyunk intimitásra?

Az emberek amúgy is magányosak, ami szinte járványszerűen terjed, és elkeseredetten vágynak intimitásra. Az ausztrálok egynegyede, míg az amerikaiak nagyobb fele érzi úgy, hogy magára van hagyva. Annak ellenére, hogy akár több ezer Facebook-ismerősünk van, egyedül érezzük magunkat. És éppen ezért fordulunk a technológia felé, mert azokon nem kell személyes kommunikáció ahhoz, hogy intimitást találjunk. De ez sekélyes intimitás, ami tényleges hiányzik belőlünk, az az intimitás mélyebb szintje, ami a magányt elviheti.

Nem szeretjük a fájdalmat, nem szeretünk kiszolgáltatottak lenni, nem szeretünk bántva lenni, ezért mellőzzük a személyes találkozást, ezért ismerkedünk online, ezért szakítunk ott, mert eldobhatók vagyunk. A technológia értékei mellett azonban nem szabad elfelejteni az élő beszéd művészetét, annak az értékeit, ugyanis maga egy élőszavas párbeszéd adhatja meg azt a nagyfokú intimitást, amire vágyunk.

Akkor ez az ön célja?

A célom, hogy

beszéljünk a szexről.

A célom, hogy jobb legyen a felvilágosítás. Úgy hiszem, a technológia támogatni tudja ezt, feljavíthatja ahelyett, hogy helyettesítené azt. Ez egy állandó kérdés, hogy a technológia fejleszt vagy helyettesít, én úgy gondolom, nekünk a feljavítás opciót kell választani. Gyors a fejlődés, de nem hiszem, hogy a technológiának kell az intimitást megalkotnia, azt előállítania.

Az emberekért küzd?

Igen, mondhatni, amikor segítek egy fájdalmas pillanatban vagy egy trauma leküzdésében…

Akár egy szociális munkás?

(Felnevet) Ez az első, hogy így nevezte valaki ezt…

Ami a fiatal generációkat, a XYZ generáció tagjait jelenti, őket hogyan érheti el a sex tech-el? Hiszen már nincsenek rajta az Instagramon, a Facebookról letörölték magukat, maximum Snapchaten vannak, hogyan lehet például számukra megmutatni a sex tech felvilágosító funkcióját?

Snapchaten. Ott bemutatjuk médiapublikáció keretében ezeket appokat, és onnantól fogva már be vannak vonva egy normális párbeszédbe, a különféle applikációkon keresztül, nem szókimondóan, de nem is körülírva. Ténylegesen kimondjuk a dolgokat.

Remélem, a közoktatásban is fogják majd használni ezeket,

ugyanis az osztálytermekben már rendelkezésre áll az ezekhez szükséges technológiai háttér. Remélem, a sex tech forradalmasítja fogja majd a hivatalos szexuális felvilágosítást, és azok a megoldások, amelyek jelenleg az osztálytermeken kívül vannak, bekerülnek oda.

***

Bryony Cole Brain Baron tartott előadásában el magyarázta, hogy mi is az a sex tech. Ezt a definíciót a keretes részben lehet elolvasni, ezt a területet Cole kisasszony mindezt öt nagy részre osztotta fel.

Ezek szerint a Facetime-on és Skype-on folytatott intim beszélgetés ugyanúgy beletartozik a fogalomba, mint azok az applikációk, amikkel pl. „csókokat” lehet küldeni távolban lévő kedvesünknek, vagy a virtuális valósággal végzett szexuális felvilágosítás is; de ennek része azok az appok is, amelyek mintegy terápiás kezelést helyettesítve „rávezetik” az embereket a helyes szexuális magatartásra, vagy támogatást nyújtanak szakítás esetén. De az is ide tartozik Cole szerint, amikor háromdimenziós bioprinterrel készült implantátumokkal helyettesítik a nemi szerveket, vagy esetleg nemi erőszakot „megakadályozó védőkúpot” készítenek nőknek.

Mi a sex tech? A sex tech minden olyan technológia összessége, ami a szexualitásunkat felerősíti. A szexualitásba pedig a felvilágosítás éppúgy beletartozik, mint a szexualitás egészségügyi vonatkozása, a bűnügyi statisztikák értelmezése, az örömszerzés és párkapcsolatok szintén. Maga a technológiai része lehet olyan technológia, amely új, mint az mesterséges intelligencia (öntanuló algoritmusok), háromdimenziós nyomtatók, vagy az olyan szimplább, már megszokott technológiák, mint a weblapok vagy appok. Nem keverendő össze az online pornóval.

Cole azt mondta: szerinte az is a jövő szexualitásához fog hozzátartozni, hogy

sok magányos ember egy mesterséges társat fog találni magának élő ember helyett

– itt azokra a okosbábukra utalt, amelyekben van elektronika, és amelyek például „képesek megrendelni a kedvenc pizzánkat, mire hazaérkezünk”. Vagy azok az eszközök, amelyek mintegy virtuális asszisztensként egy szexi nő képében jelennek meg az eszközeinken, és amelyek a hangulatvilágítás vezérlésén felül „valóságoshoz hasonlító” társaságot fognak biztosítani, tehát például képesek lesznek a párbeszédre.

Japánban és az Egyesült Államokban teljesen elkapkodták első körben a Gatebox nevű termékben, egy holografikus hatású kijelzőn egy animelányt, aki felkeléstől egészen késő estig az egyedülálló férfiaknak próbál társaságot biztosítani – az alábbi videón jól látható, hogy olyan, mint egy hús-vér barátnő, mert képes azokra a szöveges interakciókra, amelyre egy társ is.

Más olvasatban viszont ez az eszköz tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy tovább súlyosbítsa Japán népesedési válságát [erről itt írt a Business Insider] azáltal, hogy olyan környezetet teremt egyedülállóknak, amiben jól érzik magukat egy virtuális asszisztens „mellett”,

Magával a személyes indíttatásával kapcsolatban Cole annyit árult el, hogy azért kezdett bele a sex tech-mozgalomba, mert szerint sok ember nem kap rendes felvilágosítást, például a nők (de a férfiak is) arról, hogyan lehetne orgazmusuk például.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. június 06. 08:25
"..ne zúgolódjál alkalomadtán az abortusz nevű népességszabályozás miatt..." DE "ZÚGOLODOM". ÉS NEM CSAK "ALKALOMADTÁN, HANEM MINDIG ÉS MINDENHOL.ÉS EGYRE ERŐSEBBEN! ÉN MÁÁÁN TSAK IJJJJEN VA'OK.
antioxi
2019. június 05. 17:19
Csinálni kell, nem beszélni a szekszről
Vakfolt
2019. június 05. 08:34
"a szexbabák kultúrája, amikor élethű kinézetű női bábukat vesznek magukhoz férfiak társként. De itt nálunk ezeket az embereket kicsit furcsának tekintik. Ahogy viszont kivettem a szavaiból, ön nemigen… Nem hiszem, hogy ezek az emberek furcsák lennének. Én nagyon megértő vagyok azzal kapcsolatban, ahogy az emberek a szexuális preferenciáikat kialakítják. Ezeknek sok közük van ez egyén gyerekkorához, az akkor történt traumákhoz, és ők úgy nőnek fel, hogy vonzódnak a robotokhoz." Szóval a néni nem igen segít abban, hogy egy ember normális kapcsolatot alakítson ki egy másik ellenkező nemű emberi lénnyel, tájékoztat a jogaidról és hogy tök oké, hogy gumibabát kúrogatsz. Na ezzel aztán nem vagyunk beljebb. De ez a legjobb: "Ott bemutatjuk médiapublikáció keretében ezeket appokat, és onnantól fogva már be vannak vonva egy normális párbeszédbe, a különféle applikációkon keresztül, nem szókimondóan, de nem is körülírva. Ténylegesen kimondjuk a dolgokat." Most akkor körülírva vagy kimondva? Ez ilyen mindenkinek az érzékenységére ügyelős pc bullshit.
syphax
2019. június 05. 07:09
P.s.: VAGY ESETLEG SZINTÉTIKUS MŰANYAGBÓL?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!