LMP: Magyarország nem maradhat ki az elektromosautó-forradalomból

2019. április 05. 12:04

A párt célkitűzése, hogy 2030-ra Magyarország útjain csak hibrid vagy elektromos meghajtású autók közlekedjenek.

2019. április 05. 12:04

A világban elektromosautó-forradalom zajlik, amiből Magyarországnak és Európának sem szabad kimaradnia – mondta Vágó Gábor, az LMP európai parlamenti választási listavezetője, aki ennek érdekében radikális lépéseket szorgalmaz.

A képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: Norvégiához és Pekinghez hasonlóan el kell érni, hogy 2030-tól már Magyarország útjain is csak elektromos vagy hibrid hajtású járművek közlekedhessenek. Erre azért is szükség van, mert a jelenleg születendő gyermekek várható élettartamát három évvel rövidíti a légszennyezettség – mondta. 

Az LMP a cél elérése érdekében egy úgynevezett elektromos átállási alapot hozna létre, ehhez azokat adóztatná meg, akik szén-dioxidot kibocsátó autót használnak. Ebből a forrásból állítanák át a városok közösségi közlekedését elektromos hajtásúvá, de országos szintű töltőhálózatot is kiépítenének belőle. A legfontosabbnak azonban a kutatás támogatását nevezte Vágó Gábor, szerinte ugyanis így érhető el, hogy a jelenleg még igen drága elektromos autók megfelelő támogatás mellett már ne luxus-, hanem mindenki számára elérhető termékek legyenek. A magyarországi autógyárak átállását is segíteni kell a kutatás támogatásával, ennek elmaradása esetén ugyanis tíz év múlva Kínából vesszük az autókat, ami jelentősen visszavetné a magyar gazdaságot – fűzte hozzá.

(MTI)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2019. április 05. 21:32
Az LMP célkitűzése, hogy 2030-ra Magyarország útjain csak hibrid vagy elektromos meghajtású autók közlekedjenek. Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka!
Crüwel
2019. április 05. 19:01
Ezek nagyon de nagyon aljas hülyék. De most komolyan van egyáltalán valami lila hangyafasznyi fogalmuk arról amiről beszélnek? ,- jó persze semmi esélyük semmire ezért dőlhet belőlük a baromság. De azért drága elem-pés barom Vágó bele gondoltál hogy ha a holdon élnénk lenne alap anyag és energia is akkor is nehezen működne 10 év alatt, de nem a holdon egyedül vagyunk, hanem a Földön ahol vannak más érdekek is ,- nem csak a ti demagóg agyatlan okadasotok...
IV. Fawkes
2019. április 05. 15:26
És a sok éjszakai áramot meg majd a lidércek termelik meg hozzá?
Zsolt75
2019. április 05. 15:21
Ezt a sötétséget. Lelombozó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!