Uniós szóvivő: Nincsenek név nélküli bankkártyák migránsok számára

2019. március 27. 15:43

Nincsenek név nélküli bankkártyák, minden kártyatulajdonos személyazonossága ismert, ezt havonta ellenőrzik is – jelentette ki Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő szerdán Brüsszelben.

2019. március 27. 15:43

Nincsenek migránsokat segítő, név nélküli bankkártyák, minden kártyatulajdonos személyazonossága ismert, ezt havonta ellenőrzik is – jelentette ki Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő szerdán Brüsszelben.

A szóvivő a Magyarországon elfogott, az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfi magyarországi büntetőeljárására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva arra emlékeztetett, hogy a pénzzel előre feltöltött bankkártyákkal a Görögországban már legálisan tartózkodó menekülteket támogatják az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) által indított program keretében. A kártyát csak Görögországban lehet használni, más országokban nem.

A bankkártyákkal kapcsolatban elmondta, nincs információjuk arról, hogy az érintett, az Iszlám Állam tagjaként tömeges kivégzésben való részvétellel vádolt szíriai részesült-e, vagy sem ilyen kedvezményben. A kártyák lehetővé teszik tulajdonosuk azonosítását és azt, hogy mikor és hol, valamint hogy mire használták őket – emelte ki a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni küzdelem, az emberek biztonságának szavatolása az Európai Bizottság legfontosabb prioritásai közé tartoznak, amelyeket érintően a testület már számos javaslattal állt elő.

„Minden unióba érkező ember mélyreható biztonsági ellenőrzésen esik át, amelyet egyebek mellett a külső határok közelében felállított ellenőrzőállomásokon dolgozó határőrök, rendőrök vagy a parti őrség emberei végeznek" – közölte Natasha Bertaud.

Elmondta azt is, hogy az Európai Unió anyagilag és gyakorlati eszközökkel is segíti a migrációs nyomással küzdő görög hatóságokat. A támogatások felhasználását, a vonatkozó programok menetét, valamint az esetleges visszaélést vagy helytelen felhasználást több uniós intézmény is szigorúan ellenőrzi. Hozzátette továbbá, az Európai Bizottságnak nincs szerepe a tagországok nemzeti hatóságai által folytatott eljárásokban, azokról információval nem rendelkezik.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség pénteken terrorizmus gyanúja miatt vette őrizetbe Magyarországon a szíriai férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt. A 27 éves férfit 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren ellenőrizték. A férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.

A nyomozás adatai szerint az Iszlám Állam 2016-ban Szíriában, Homsz városban -– bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából – egy helyi lakos mintegy 20 családtagját kivégezte, mert az megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, és a gyanú szerint a férfi ezekben a kivégzésekben vett részt. Kelen László, a férfi ügyvédje az M1 aktuális csatornának korábban nyilatkozva elmondta, védence Görögországban kapta a bankkártyát, és havonta utaltak rá pénzt.

(MTI)

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsoel
2019. március 28. 16:13
Nincsenek. A Föld pedig lapos, és a Nap körülötte kering.
kurbitalis
2019. március 27. 23:52
"Nem vagyok szőke." Mondja az uniós szóvivő. ( ps. A durva anyádat, azt !)
kuthylaszlo
2019. március 27. 20:01
Egészen nyilvánvaló a "kummantás"! Egy számmal nyilvántartott bankkártya követhetetlen! Na, és minden nemzetközi egyezményt sért, egyszerűen törvénytelen, és még ezek oktatnak minket! Ez egy vicc!
Takita
2019. március 27. 19:06
Miért nem írnak nevet a kártyára, ha ez minden migráns esetében ismert és havonta ellenőrzik? Azért mert nem biztosak abban, hogy amit mond az igaz, hiszen az okmányaikat rendszerint elégetik. Ha meg nem bizonyosak abban, hogy akit kártyával illette, és havonta ellenőriznek, az, akinek mondja magát, akkor meg hogyan lehet Európába engedni? Az EU apparátusa egyszerűen nem áll a feladata magaslatán. Nem a tagállamok után kellene kutatgatni, hanem azt tenni, amiért fizetjük (!) őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!