Pete Marocco: A bevándorlás nem emberi jog

2019. március 25. 14:36

Fel kell venni a harcot a migráció és a terrorizmus ellen – mondta Pete Marocco, az amerikai külügyminisztérium stabilizációs műveletekért felelős helyettes államtitkára az MCC nemzetközi migrációs konferenciáján.

2019. március 25. 14:36
null
Pap Lázár

Pete Marocco, az amerikai külügyminisztérium helyettes államtitkára, aki a minisztérium stabilizációs műveletekkel foglalkozó irodáját vezeti, megtartotta előadását az MCC migrációs konferenciájának harmadik, egyben utolsó napján.

Marocco előadásában kiemelte, hogy az Egyesült Államok és Magyarország között sok hasonlóság van, hiszen ugyanolyan kihívásokkal birkózunk meg a migráció és a határvédelem területén. Az USA nagyon hálás a partnerségért és az együttműködésért – fejezte ki köszönetét.

Véleménye szerint számos kihívással kell szembe néznünk: a migrációval Európába érkező terroristák, illetve a radikalizálódás destabilizálják a térséget, és veszélyeztetik az itt élő emberek biztonságát. Fel kell venni tehát a harcot a migráció és a terrorizmus ellen – hangsúlyozta.

Kifejtette, hogy a ’90-es évek konfliktusait követően a Balkán stabilizálása fontos eredmény volt. A Macedóniával kapcsolatos megállapodás is azt mutatja, hogy a térség a biztonság és rendezettség felé halad. A helyettes államtitkár szerint a regionális stabilitás elősegítése mindenkinek az érdeke.

Magyarország fontos szereplő az embercsempészek elleni küzdelemben – jelentette ki. Fokozni kell az erőfeszítést az együttműködésre és a stabilitás kialakítására, ennek része a szervezett embercsempészet elleni erős fellépés is. Az embercsempészetet büntetni kell, azokat a szervezeteket pedig, amelyek ezzel foglalkoznak, fel kell számolni. „Számos civil szervezet működése is elősegíti ezt a folyamatot. Ezen szervezetek tevékenysége fenyegeti az országaink biztonságát” – emelte ki.

Trump elnök az Egyesült Államokban is azon dolgozik, hogy felvegye a harcot ezekkel a folyamatokkal. Marocco szerint a bevándorlás nem emberi jog. Az illegális migrációt csökkenteni, a határokat pedig védeni kell. Egyelőre gyenge a határellenőrzés, ez pedig destabilizáló hatással van, amely megnehezíti a cselekvést. Nagyon fontos, hogy akik nem jogosultak menekült, vagy egyéb tartózkodásra feljogosító státuszra, vissza kell térjenek hazájukba, nem léphetnek be szabadon az országainkba  – fűzte hozzá.

„Minden embernek joga van biztonságban élni a saját országában. Ezért a helyszínen kell kezelni a problémákat” – folytatta. Ennek jegyében üdvözölte Magyarország afrikai országokkal történő kapcsolatfelvételét. A helyettes államtitkár szerint a problémákat helyben kell kezelni.

Kiemelte, hogy Magyarország megvédte a határait és hamar felismerte a problémákat. Végül Marocco megköszönte a magyarok együttműködését és fellépését a hatékony határvédelemben, valamint azt is, hogy Magyarország humánus módon bánt az érkezőkkel. Ezt ajánlotta más országok számára is. „Magyarország fontos szövetséges, hiszen civilizációs határon helyezkedik el. Fontos nekünk a Magyarországgal való együttműködés” – zárta gondolatait.

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. március 25. 18:07
De nem ám! És állati jog se! Ezt megtapasztalja a róka is amikor a csirkeólba akar bemenni.
toef36
2019. március 25. 17:44
Azt szeretném kérdezni az amerikai külügyminisztérium műveleti igazgatósága államtitkárától, hogy fel tetszettek ébredni? Talán nem kellett volna Irakot és Szíriát - egyáltalán a Közel-Keletet, Egyiptomot és így tovább - Nagy Britanniával és Franciaországgal - valamint másokkal együttműködve tönkre tenni...
korona
2019. március 25. 17:41
INTERLUDIUM (bemásoltírás)hvg---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- KIADJÁK NYOMTATÁSBAN A MANDINERT ? Nem értek még véget az átalakítások a kormányközeli médiaholdingnál, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnál (Kesma) – értesült a 24.hu. A hírportál úgy tudja, új lap kerülhet piacra a kormánymédia részeként: Mandiner címen érkezhet közéleti-politikai tematikájú hetilap. Az értesülés nyomán megkeresték a Kesmát, ám nem kaptak választ a kérdéseikre. A 24.hu azt is írja, hogy távozik a Figyelő hetilap főszerkesztője, Lánczi Tamás. Amikor február végén kiderült, hogy az addig Schmidt Mária tulajdonában lévő lap beolvad a Kesmába, emiatt pedig lemondott a háromtagú szerkesztőbizottság (benne Lánczival), ő főszerkesztőként a helyén maradt. Lánczi posztját a 24.hu információi szerint Deák Bálint, a Világgazdaság főszerkesztője veszi át. Ahogy megírtuk, a múlt héten Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ igazgatóját nevezték ki a Kesma új vezetőjévé. Ő azt a Varga Istvánt váltja, akinek azért kellett távoznia, mert egy interjúban keményen bírálta a kormánypárti médiát.
Edvind Johnsson 4.0
2019. március 25. 17:19
Sosem volt az, csak mostanában találta ki valamelyik hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!