Digitális detox: milyen okostelefon nélkül létezni?

2019. március 31. 19:22

Egy hétig mobilmentes életet élni? A Mandiner szerzője kipróbálta, milyen ténylegesen félrerakni a modern életet teljesen behálózó és uraló okostelefont. Könnyű vagy nehéz volt a kísérlet? Jól esett vagy ennyi épp elég volt belőle? Itt vannak a tapasztalatok!

2019. március 31. 19:22
Gacsályi Sára

Mi, magyarok is telefonnal a kezünkben alszunk el és ébredünk fel, mégis csak 29 százalékunk tartja magát a készüléktől függőnek – derül ki egy nemzetközi kutatásból. A több mint hatezer felhasználót és 12 országot vizsgáló felmérés szerint itthon elsődlegesen fotózásra, üzenetküldésre és a közösségi oldalak böngészésére használunk az okostelefonokat. Mint megállapítják: maga a hanghívás csupán a negyedik helyre szorult a használati módokat mérve.

Arról, hogy ez milyen hatással van az életünkre, szinte minden nap megjelenik egy-egy újabb kutatás – ezek érdekesek, de ha már a mi életünkről van szó, saját próbát tettünk.

*

Íme, egy huszonéves nő telefonmentes hetének tapasztalatai:

  1. Folyamatos hiányérzet

Ez alatt az egy hét alatt nagyjából

folyamatosan hiányérzetem volt.

Akárhová mentem, akárhonnan jöttem, a gyors checklistemen mindig kimaradt egy pipa: önkéntelenül is kerestem a telefonomat. Nyilván, amint az agyam utolérte reflexeimet, rájöttem, hogy nincs mit keresnem – de ez nem állított meg attól, hogy legközelebb is kutatni kezdjek.

  1. Nem a telefon hiányzik

Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a telefonom önmagában nem hiányzott: mint hívásindításra és -fogadásra alkalmas eszközt, talán ha kétszer használtam volna a hét folyamán. Emellett azonban a másik, nagyjából tizenhat funkciója hiányzott. Zavart, hogy nem volt térképem, zenelejátszóm, vagy receptes könyvem. Mindenekelőtt pedig zavart, hogy nem volt órám.

  1. Az időtlenség

Mint rájöttem,

a telefonom és az időérzékem kéz a kézben járnak.

Ez alatt az egy hét alatt gyakorlatilag sosem tudtam, mennyi az idő. Lestem az utcai órákat, a – hihetetlenül kevés – faliórát, amivel találkoztam, és sosem mulasztottam el ránézni a környezetemben tartózkodók telefonjára/karórájára sem. Mindezek dacára szinte soha sem tudtam, mennyi lehet az idő, vajon sietnem kellene-e, vagy hogy ténylegesen fél órája várok-e valakit, aki semmi szín alatt nem tud szólni, hogy mégsem jön. Egyébként a kísérlethez köthető egyetlen kiadásom egy ébresztőóra beszerzése volt.

  1. Az idő

Az idővel kapcsolatos másik nagy tapasztalatom az volt, hogy nem lett belőle több csak azért, mert megváltam a telefonomtól. Egy nap ugyanúgy huszonnégy óra volt, ugyanúgy rohantam mindenhová, hiszen ugyanannyi feladatot kellett elvégeznem, csak kevesebb eszközöm volt hozzá. Ezen a ponton kissé megleptem magamat: előzetesen arra számítottam, sok időt nyerek majd a telefonmentességgel, hiszen – éppen csak annyira, mint bármelyik huszonéves – alapesetben egész nap a telefonomon lógok.

  1. A multitasking

Rájöttem, hogy azért nem szabadult fel időm, mert a telefont mindig valami mellett használom. Az y-generáció kapcsán sokat emlegetjük a multitaskingot, vagyis annak a képességét, hogy az ember több dolgot csinál egyszerre. Mint ráébredtem, a telefonom az esetek túlnyomó többségében csak valamilyen másodlagos használati eszköz: például olvasás, filmnézés vagy főzés közben rendszeresen beszélgetek a barátaimmal.

  1. A magány

Igen, arra is rájöttem, hogy

a telefonomnak hála ébren töltött óráim kilencven százalékában kommunikálok.

Az, hogy ez jó vagy sem, még nem döntöttem el. A folyamatos kapcsolattartás hiánya eleinte csak furcsa volt, később megnyugtató, azután inkább frusztráló. Akármennyire is nem vagyok egy képernyőre gyógyult zombi, időnként, főleg a hét vége felé járva jó jött volna egy kis „connecting people”.

  1. A csend

Annak hála, hogy a telefonom nem jelzett néhány percenként az érkező üzenetektől, igen nagy lett körülöttem a csend. Ehhez társult, hogy a zenelejátszó funkcióját is az okostelefon töltötte be, így aztán a csendűzés újabb módjától estem el. Leginkább a hangokat is valamilyen más cselekvés kísérőjeként, főként utazás mellől hiányoltam. Ennek köszönhetően azonban sokkal több időm volt foglalkozni a saját dolgaimmal, mondhatni rá voltam kényszerítve: gondolkodtam azon is, amin egyébként nem szívesen szoktam.

  1. A Fontos Dolgok

Nem származott károm abból, hogy nem voltam folyamatosan elérhető (sőt!), cserébe újra

megtapasztaltam, milyen ténylegesen egy dolgot csinálni egyszerre.

Akármilyen elcsépelt is: a mosogatással hamarabb végeztem így, hogy nem kellett három üzenetet írnom közben, a kávé finomabb volt, mikor az ízére figyeltem, és volt valami különleges abban is, hogy egyetlen fényképet készítettem a hét során (éljen a polaroid technika!). Valahogy azt éreztem, könnyebb észrevennem a Fontos Dolgokat magam körül – így, hogy nem terelte el a figyelmemet más. Ezúton is elnézést a hatalmas közhelyért. Sajnos igaz.

  1. Az alulingerlés

Fontos Dolgok ide vagy oda, a kevés az kevés. Némiképpen az előző pontokból fakad, de több azoknak összességénél a tény, hogy folyamatosan alulingerelve éreztem magam. Szó szerint olyan volt néha, mintha nem kapna elég információt az agyam: nem tudtam a híreket olvasni két előadás között, nem hallgathattam a heti kedvenc zeneszámomat a metrón, és így tovább.

  1. A szervezés

Összességében arra jutottam, a telefonom egyáltalán nem uralja az életemet, hiszen mindent meg tudok nélküle csinálni, csak sok energiát igényel. Bárhová mentem, indulás előtt néztem meg a térképet, ahogyan általánosan a találkozások pontos helyét és idejét is idejében egyeztettem. Aztán – így, hogy nem állt módjában egyik félnek sem – tartottam magam egy előre kidolgozott tervhez.

Jó volt megtapasztalni, hogy nincs újratervezés.

Jó volt, de elég volt.

*

Miután pedig mindezeket megtapasztaltam, utánanéztem, mit mond erről a tudomány. Elsőként arról olvastam, miért függünk rá a telefonunkra: említik például a nyerőgép-mechanizmust, a kíváncsiságot, a kényelmet, az unalomtűrést hiányát és a készülékek személyre szabhatóságát is – ezek pedig nagyjából le is fedik személyes tapasztalataimat.

Némiképp kilóg a sorból a nemrégen lejegyzett FOMO-szindróma, ami rám kevésbé volt jellemző, így nem is írtam róla fentebb. A FOMO (Fear of missing out) lényege, hogy

úgy érezzük, kimaradunk valamiből, ha nem ellenőrizzük rendszeresen a telefonunkat.

Emellett a tanulmányok azt is állítják félünk a saját elménktől, attól, hogy magunkkal legyünk – hiszen a telefon remek eszköz ahhoz, hogy mindig legyen mivel foglalkozni, magunk helyett. Azt hiszem, ezt éltem meg én is a megtapasztalt csend kapcsán.

Mindezeket elég jól meg lehet fogni, ha végiggondoljuk, milyenné válunk a telefonfüggőség okán: ingerlékenyek, türelmetlenek, figyelmetlenné válhatunk. A szakértők szerint az agyműködéstől a szexuális szokásokon át az alvásciklus változásáig mindenre kiterjed például a közösségi média használata.

Nagy kérdés, hogy ha már ilyen környezetben élünk, mit tehetünk saját egészséges életvezetésünkért. A témában évek óta születnek különböző terjedelmű írások, amik közül az utóbbi időben kiemelkedett Catherine Price Digitális detox – Győzd le a mobilfüggőséget című könyve. Ebben egy olyan egy hónapos leszokási tervvel találkozhatunk, ami négy fázisból áll.

Az első a telefonnal való viszonyunk megismerése és annak eldöntése, valóban hátra szeretnénk-e hagyni a telefonos életmódot. A következő fázis a készülékhasználat lehető legnagyobb mértékű korlátozására törekszik, amit a telefonmentes élet felépítés követ. Ezután következhet csak a végleges elválás, mikor már kizárólag célirányosan használjuk a telefont, így búcsút mondva a feleslegesen elpazarolt időnek – ha már hasznosabban is eltölthetjük azt.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pozitív Visszacsatolás
2019. április 01. 09:48
A cikk sajnos egy önigazolás... Még nem jutott el arra aszintre, hogy beismerje, hogy a telefon átvette a hatalmat felette. Az alkoholista is fel kell ismerje, hogy alkoholista, mielőtt képes segíteni magán. A cikk írója a "napi egy-két pohár még nem vészes" szinten áll. Bár feltétlen igaz: gigantikus intellektuális energia van beleölve a mobiltelefonokba, hogy azzá váljon, ami: BÖRTÖN. És csak az tud kitörni belőle, aki aki hasonló szintű intellektuális energiát tud belefektetni.
Pozitív Visszacsatolás
2019. április 01. 08:31
VAN REMÉNY ! A fiam 16 éves. A jó tanulmányi eredményekért tavaly okostelefont kért és kapott. Mint minden "rendes" kamasz, azóta azon lógott éjjel-nappal. Aztán egy hónapja visszacsomagolta a dobozába, és letette az asztalomra, majd elment és vett egy buta telefont. Azt mondta, túl sok idő megy el a telefonozással feleslegesen. Mondja, hogy azért hiányzik, de azzal kompenzálja magát, hogy a barátai szuperhősként tekintenek rá, mert szerintük emberfeletti erő kell az ilyen lemondáshoz.
Kiscsillag
2019. április 01. 07:27
A kommentek sokkal érdekesebbek mint a cikk. A szokásos Gacsályi Sára féle, béka segge alatti közhelyszínvonal.
gondolkodó-x
2019. április 01. 05:28
Aki sokat beszél kevesebb ideje marad gondolkodni. Ha nincs gondolat, marad a mások utánzása...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!