Azbej Tristan: A magyar humanitárius politika a józanságra és a keresztényi szolidaritásra épül

2019. március 25. 21:11

A keresztényüldözés korunk leginkább elhallgatott humanitárius válsága, a keresztényekkel szembeni diszkrimináció 80 országban 245 millió embert érint – mondta Azbej Tristan államtitkár az MCC migrációs konferenciáján.

2019. március 25. 21:11
null

A migráció kulcsjelentőséggel bír korunk legnagyobb kihívásai között – kezdte előadását az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár. Azbej Tristan szerint a humanitárius és a biztonsági válságok összefüggnek, és ezekből fakad a migráció problémája.

A nyugat-európai államok a lehetőséget látták a migrációban, gazdasági és humanitárius szempontból tekintettek a válságra. A migráció olcsó munkaerő importját is jelenti nekik, ezért menedzselni akarják – hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a magyar kormány szerint ez nem jó megoldás, mert a humanitárius válságok menedzselése további humanitárius és gazdasági válságokat eredményez.

A keresztények üldöztetése a világ legnagyobb emberi jogi válsága

Miközben a kormány a magyar határon „szigorú” és eredményes politikát folytat a fizikai és jogi határzár alkalmazásával, nagylelkű humanitárius segítséget nyújt a migráció forrásrégióiban – mondta. A magyar humanitárius politika programja a Hungary Helps – ismertette Tristan. „Alapelvünk, hogy ne a bajt hozzuk Európába és Magyarországra, hanem a segítséget vigyük oda, ahol a baj van” – mondta.

Az éves statisztikák alapján a konferencia pénteki kezdés óta már 22 keresztényt gyilkoltak meg, 2018-ban pedig 4158-at. A keresztényüldözés korunk legnagyobb és leginkább elhallgatott humanitárius és emberi jogi válsága, a keresztényekkel szembeni diszkrimináció 80 országban 245 millió embert érint – közölte.

Jelszavaink: józanság, közvetlenség és őszinteség

Elmondta, hogy Magyarország ezért alapította meg 2016-ban az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárságot, majd államtitkárságot, az emberiesség elve és a keresztényi szolidaritás alapján alakította ki politikáját. A józan migrációs politika szellemében a kibocsátó országokban indítottunk segélyprogramot – mondta. Hozzátette, hogy minden helyi közösséget támogatnak, de kiemelten segítik a keresztényeket, a világ legüldözöttebb kisebbségét, hiszen a keresztény közösségek hagyományosan stabilitást jelentettek a Közel-Keleten.

Közölte, a Hungary Helps támogatási alapelvei a józan ész alapelvei. A Program „a józanság, a közvetlenség és az őszinteség” jelszavai alapján működik, és eltér a nyugat-európai humanitárius politikától.

Kijelentette, hogy míg a nyugati világ azt akarja, hogy ne a keresztények üldöztetéséről, hanem vallási, etnikai, szexuális kisebbségek diszkriminációjáról beszéljünk, addig Magyarország a politikailag korrekt dogmák ellen lázadva a valóságról beszél. „Nem hagyjuk, hogy a PC búrája alatt elsikálják ezt a világméretű problémát!” – fogalmazott Azbej Tristan.

Hozzátette, nem döntik el a rászorulók helyett, hogy mire van szükségük, hanem erről megkérdezik őket. A válasz rendszerint az, hogy segítsünk nekik a hazájukban megmaradni – mondta el. Hangsúlyozta, hogy a pénzbeli támogatást közvetlenül a helyi egyházi közösségeknek juttatják el, így az nem veszhet el, és eljut közvetlenül a szükséget szenvedő emberekhez.

Célunk, hogy a magyar politika példává váljon

Az államtitkár előadásában a Program számos sikeréről beszámolt. Például Erbílbe menekült keresztényeket egy helyi káld katolikus fenntartású klinika gyógyszerellátását finanszírozták a Hungary Helps program keretében.

Jordániában iraki keresztények munkavállalását segítik. Az egyik legnagyobb eredményként beszámolt egy, az ISIS által megszállt iraki kisváros, Tell-Aszkuf újjáépítéséről. A település hálájának jeléül átkeresztelte városnevét „Tell-Aszkuf – Magyarország leánya”-ra.

Az eredmények igazolják, hogy a mi megközelítésünk helyes, de Magyarország nem tud mindenkinek segíteni, ezért ezt a támogatási modellt kell megismertetni a nemzetközi közösséggel, és minél több ország kormányát meggyőzni, hogy hasonlóan cselekedjenek – emelte ki.

Sikernek nevezte, hogy Mike Pence amerikai alelnök már bejelentette, hogy az Egyesült Államok magyar mintára támogatási rendszert indít.További cél, hogy az Európai Uniónak olyan vezetése legyen, amely saját politikájává teszi ezt a fajta segítséget és legalább annyi pénzügyi forrást biztosítson az üldözött keresztények megsegítésére, mint a migráció menedzselésére. Úgy fogalmazott, „ez a közelgő EP-választás tétje!”.

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptiszai
2019. március 29. 07:46
Te jó ég. Kereszténység áldozatainak a száma kb. 100 millió ember. Erről nem beszéltek?
billwilson
2019. március 26. 07:09
a migráncsok éheztetése is ebbe a körbe tartozik?
ntlaszlo
2019. március 25. 23:15
Novák Katalin, amerikai útja után: "Az amerikai politikai döntéshozók rendkívüli érdeklődéssel figyelik a magyar családpolitikát. Rendre azt hallani Amerikában, hogy a magyar családpolitikai intézkedések sora olyan példa, amelyet nem egy tekintetben ők is szívesen követnének. Elmondták azt is, hogy Magyarország ugyan kicsi ország, kivált az Egyesült Államokból nézve, mégis képes volt arra, hogy világelső legyen a családok támogatásában." Ebben írásban pedig: A keresztények megsegítésére "Mike Pence amerikai alelnök már bejelentette, hogy az Egyesült Államok magyar mintára támogatási rendszert indít." Mi siker, ha ez nem? A legcsendesebb, de talán a legfontosabb. Orbán a migrációs konferencián arról beszélt, hogy életbe vágó lenne, hogy jöjjön végre egy nagy ország, aki támogat bennünket. Amerika messze van, de nagy, és Trumpnak talán lesz még négy éve. Ha ezalatt Európában Olaszország után lesz egy újabb nagy ország, aki a migráció kérdésében ugyanazt mondja, amit mi, lehet, hogy nincs minden veszve.
Bell & Sebastian
2019. március 25. 22:46
"... Amikor elvetik a földbe, kisebb minden más magnál. De aztán, hogy elvetették, egyre nő, és minden kerti veteménynél nagyobb lesz. Akkora ágakat hajt, hogy az égi madarak árnyékában tanyáznak.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!