Tízmilliárdokkal vágják meg a sportra költött taót

2019. január 04. 07:58

Nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot a látványcsapatsportok taotámogatása, a labdarúgás és a kézilabda fizetheti a legnagyobb árat.

2019. január 04. 07:58

Nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot a 2019/2020-as támogatási időszakban a látványcsapatsportok taotámogatása – derül ki a december 27-i Magyar Közlönyben a miniszterelnök aláírásával közzétett kormányrendeletből, a változást a 24.hu vette észre. 2017-ben 93,6, 2016-ban pedig csúcsot jelentő 113,2 milliárd forint ment a társasági adóból a sportokra.

A cikk rámutat: a csapatsportok éves vesztesége a számukra legkedvezőbb esetben is legalább évi 25-30 milliárd forint lesz. A keretösszeg a lehetséges maximumot jelzi, ezt viszont a végleges kiadások szinte biztosan nem érik el, olyan ugyanis még nem fordult elő, hogy sikerült volna teljes egészében lehívni az adott évben a szövetségek által jóváhagyott összeget.

Újdonság szintén, hogy az összeget előre elosztják az egyes sportágak között, a szövetségeknek tájékoztatniuk kell az Emberi Erőforrások Minisztériumát arról, mekkora összeget szeretnének saját sportáguknak az elérhető 50 milliárdból. A labdarúgás 2016-ban 41, 2017-ben legalább 37,5, a kézilabda 2016-ban 33, 2017-ben 22 milliárd forintot könyvelhetett el e forrásból, így ez a két sportág biztosan nagy árat fizet.

Eközben szélesítik a tao felhasználási lehetőségeit: a sportszervezetek sportcélú ingatlanok üzemeltetésére is hívhatnak le támogatást, így stadionok fenntartását is finanszírozhatják belőle. A jogszabályban számos egyéb módosítás is helyet kap, és ezek szinte kivétel nélkül a pénz felhasználásnak szigorítását, az ellenőrzés lehetőségeinek szélesítését jelentik.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2019. január 04. 10:18
Végre valakinek megjött valahol az esze. A hazai futballban a harmadosztályú külföldiektől sem lett jobb a színvonal és nem lett több néző sem. Akiknek viszont korábban is csak az számított, hogy jól éljenek belőle, ma még jobban élnek, kockázat nélkül. A kézilabdában pedig elszaladt a ló. A női vonalon újabb és újabb politikához közel álló tulajdonosok töltik fel a csapataikat külföldi játékosokkal a könnyű nemzetközi siker érdekében. Erre viszont, ha bekövetkezik is, nem vagyunk kíváncsiak. Elég egy ilyen, a Győr, amelyik külföldiekkel ugyan, de BL-döntőt és győzelmeket hoz Magyarországnak, ezen túl a magyar játékosok és a magyar válogatott sikereiért szurkolunk. Kit érdekel, hogy a jelenlegi Siófok vagy Kisvárda megnyeri-e a második számú nemzetközi kupát. Ha pedig kiszorítaná valamelyik a Fradit a BL-ből, amely azért mégis a legjobb magyar játékosokra épít és van közönsége, az egyenesen rombolná a magyar kézilabdát. A férfiaknál sincs sok értelme két nemzetközi sztárcsapatot finanszírozni, ameddig nem nevelődik annyi magyar sztárjátékos, hogy mindkét csapatba jusson belőlük.
tacsi90
2019. január 04. 09:38
Na végre!
kizökkentidő
2019. január 04. 09:05
Ez csak az állami keret, ehhez jöhetnek még a magántámogatók (szponzor) pénze is, ami a sikerese sportoknál és a labdarúgásnál nem elhanyagolható.
cutcopy
2019. január 04. 08:29
Pedig ez benne sincs az ellenzék követeléseiben.. )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!