Lengyelországban újratemették egy I. világháborús magyar honvéd nemrég megtalált maradványait

2019. január 16. 15:16

A katona feltehetőleg az osztrák-magyar hadsereg 23. gyalogezredéhez tartozott.

2019. január 16. 15:16

A délkelet-lengyelországi Hnatkowice falu katonai temetőjében örök nyugalomra helyezték szerdán egy első világháborús magyar honvéd nemrég megtalált maradványait – közölte az MTI-vel Körmendy Adrienne, a helyszínen lévő krakkói magyar főkonzul.

A szertartáson részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka.

Az emberi maradványokat, magyar katonai övcsatot, valamint egyenruha-, cipő- és fegyverdarabokat tavaly áprilisban találták meg egy hnatkowicei szántóföldön. A hatóságok a kihantoláskor személyiigazolójegy-tartót is találtak, a benne őrzött, személyi adatokat tartalmazó kártya azonban elrohadt, a honvédet ezért nem sikerült azonosítani.

A katona feltehetőleg az osztrák-magyar hadsereg 23. gyalogezredéhez tartozott, amely a közeli Przemysl városban létesített erődben állomásozott. A hnatkowicei katonai temetőben az osztrák-magyar hadsereg mintegy 190 katonája nyugszik.

A lengyel-ukrán határon fekvő Przemysl az Osztrák-Magyar Monarchia védelmi rendszerében kiemelt szerepet töltött be. A 19. század végén itt felépített erődrendszer a harmadik legnagyobb volt az akkori Európában. A monarchia hadseregében harcoló magyar alakulatok e helyen hónapokig ellenálltak az orosz csapatok támadásainak.

Németh Szilárd csütörtök este a Varsóhoz közeli Wolomin község főtemplomában a boldog Jerzy Popieluszko országos emlékbizottságától a „Győzd le a rosszat a jóval" nevű kitüntetést veszi át a kommunista titkosszolgálat által meggyilkolt mártírpap emlékének és szellemiségének magyarországi terjesztéséért.

Illés Pál, a varsói magyar nagykövetség első titkára az MTI-nek elmondta, a plakett átadásához kapcsolódó oklevelet az emlékbizottság tagjai közül többek között Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke, Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, valamint Piotr Duda, a Szolidaritás szakszervezet elnöke írta alá.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. január 16. 21:42
ÍME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lynx
2019. január 16. 20:57
A Fórumban sorozat volt róla. http://magyarforum.hu/cikk/81/Przemysl._A_magyar_erod_(1._resz)/
3M..
2019. január 16. 17:41
Megszállták a Felvidék egy részét, majd magyar honvédőket gyilkoltak. Jobban tennék ha nem követnének el kegyeletsértést és nem űznének gúnyt az általuk lemészárolt egykori magyar bakából, rajta keresztül jelképesen a teljes magyarságból. Vegyék el a koszos kezüket a hős honvédről és mihamarabb takarodjanak ki a száz esztendeje megszállt magyar területről! Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
annamanna
2019. január 16. 17:20
Gyóni Géza: Csak egy éjszakára... https://www.youtube.com/watch?v=L2nt0uXIJT0 Gyóni Géza 1914 "Augusztus 1-jén mint korneuburgi póttartalékost mozgósították, ezredével Przemyśl erődjébe került, ahol végül nyolc hónapot töltött. Lírája rövid időn belül elkomorult, néhány hét elteltével kiábrándult a háborúból. Folyamatosan írt, sorra jelentek meg elsősorban bajtársainak szánt versei a przemyśli Tábori Újságban, 1914 végén kiadták Lengyel mezőkön, tábortűz mellett című kötetét, benne a háború kitörése írott verseivel. A kötet oly nagy népszerűségnek örvendett a várvédők körében, hogy további négy kiadást ért meg az erőd feladásáig.[10] 1914 szeptemberében megkezdődött Przemyśl első ostroma, amely október 10-én osztrák-magyar győzelemmel ért véget. De a Kuzmanek Hermann vezette védősereg öröme nem tarthatott sokáig, ugyanis az oroszok alig egy hónap múlva ismét körbevették a várost, november 8-án megkezdődött Przemyśl második ostroma. Az élelmiszer-tartalékok mindössze negyven napig fedezték volna a 130 000 fős védősereg szükségletet, Przemyśl azonban óriási nélkülözéssel egészen márciusig kitartott. 1915. március 22-én a védők megadták magukat, körülbelül 120 000 katona, köztük Gyóni Géza hadifogságba esett."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!