Századvég: Működésben a Soros-terv 2.0

2018. december 10. 13:21

Bajnai Gordon volt magyar miniszterelnök mutatta be itthon a „New Pact for Europe” című tervet néhány nappal ezelőtt.

2018. december 10. 13:21

Bajnai Gordon volt magyar miniszterelnök mutatta be itthon néhány nappal ezelőtt azt a tervet, amit a „New Pact for Europe” nevű projekt keretében a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány, a német Bertelsmann Alapítvány, a King Baudouin Alapítvány és a European Policy Centre dolgozott ki 2017 végén a brüsszeli bürokrácia és az európai politikai elit kiválasztott képviselőivel együttműködésben, s amelyet a Századvég Alapítvány Soros-terv 2.0-nak nevez elemzésében.

A projekt új paktumot szorgalmaz az uniós tagállamok (különösen a német-francia tengely) számára az elmúlt évtizedek válságainak (2008-as nagy gazdasági válság, migrációs válság, terrorizmus), azok következményeinek kezelésében, különös tekintettel a migrációra.

A Századvég értékelése szerint a javaslat a korábban már megismert Soros-terv egy újabb változata olyan elemekkel, mint migrációs befogadó központok létesítése a közép-, kelet-európai országokban, vagy az önkormányzatok közvetlen ösztönzése a bevándorlók befogadására. A terv mögött álló lobbicsoport az uniós tagállamok állampolgárainak jóváhagyása, népszavazások nélkül érné el az állandó betelepítési és belső áthelyezési (korábban kötelező kvótának nevezett) mechanizmusok kiépítését.

A Századvég meglátása szerint az Új Paktum Európáért (New Pact for Europe) nevű kezdeményezés lényegében nem más, mint a Soros-terv 2.0. A projekt fő támogatója a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation), a kezdeményezés mögött álló tanácsadó testület tagja az Open Society Initiative európai igazgatója. Magyar részről Bajnai Gordon korábbi kormányfő, illetve az ugyancsak Soros György által támogatott Political Capital áll a javaslat mögött.

A Századvég meglátása szerint az Új Paktum Európáért alapvetése, hogy a migráció jó és kívánatos Európának – beleértve az illegális és gazdasági migrációt is –, amit nem gátolni, hanem inkább legalizálni, ösztönözni és támogatni kell.

A Paktum szerint az Európai Uniót – az integrációs folyamat folytatásával – meg kell erősíteni az elmúlt évtizedek válságfolyamatai (2008 utáni gazdasági válság, 2015-öt követő migrációs krízis és a terrorizmus) után.

A Századvég szerint a dokumentum hangneme és gondolatmenete egyértelműen utal arra, hogy szerzői szeretnék megvédeni a bevándorlásra nyitott Európát, a globalizációt, a kulturális diverzitást és a „nyílt társadalom” eszméjét, miközben fő veszélyforrásként a „tekintélyelvű populizmust“ jelölik meg, ami értelmezésükben a nemzeti elkötelezettségű politikát és politikusokat jelenti.

A Századvég arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes szemügyre venni a kezdeményezés közismert résztvevőit, akik között olyan személyiségeket találunk, mint Herman Van Rompuy (korábbi belga miniszterelnök és az Európai Tanács első elnöke), Bajnai Gordon (korábbi magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc kormányának tagja), Guran Buldioski (a Soros-féle Open Society Initiative for Europe társigazgatója) és Krekó Péter (az értékelő/véleményező szervezet tagja, a kezdeményezés magyar partnere, a Soros által támogatott Political Capital képviselője).

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sááá
2018. december 10. 15:07
kibaszott kreatívok vagytok
zakar zoltán béla
2018. december 10. 14:12
Hattyvaszar
Mutimi
2018. december 10. 13:42
" érdemes szemügyre venni a kezdeményezés közismert résztvevőit, " Kedves felebarátaim, nem lehet hangsúlyozni mennyire nem mindegy, kire szavaz az ember. A szavazati jog felelősséggel jár.
Bitrex®
2018. december 10. 13:37
Bajnai nem Franciaországban menedzserkedik valami multinál? Akkor meg mit erőlködik itthon? Felkérte őt valaki erre? Itt ne nyissanak semmiféle irodát, intézetet! Remélem, továbbra is észnél lesz kormányunk, és csírájában elfojtja az ilyen kezdeményezéseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!