Századvég Alapítvány: A nyugati demokráciákban súlyosan büntetik a képviselői rendbontást

2018. december 15. 14:20

A nyugati demokráciákban súlyosan büntetik a képviselői rendbontást – mutat rá a Századvég Alapítvány nemzetközi áttekintésében.

2018. december 15. 14:20

 A nyugati demokráciákban súlyosan büntetik a képviselői rendbontást – mutat rá a Századvég Alapítvány nemzetközi áttekintésében, amelyet annak kapcsán készített, hogy az elmúlt napokban „soha nem látott erőszakos események zajlottak a magyar Országgyűlés falai között".

Az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményükben azt írták: az esetek jogi megítélése okán a Századvég rövid áttekintő elemzést készített néhány külföldi példával a központi, illetve szövetségi törvényhozás (bikamerális parlamentek esetében az alsóházak) fegyelmi rendjét illető főbb szabályokról.

A nemzetközi példákból kiderül, hogy a magyar parlament házszabálya alig tér el az amerikai, német vagy a francia törvényhozás szokásaitól és szabályaitól. Alapvető európai és nyugati érték, hogy a házat és annak elnökét tisztelik, a képviselők pedig követik a rendszabályokat. Mint kiemelték: „képviselői minimum, hogy a törvényhozási körülményeket nem züllesztik kocsmahangulatúvá és kaotikussá". Ez az általánosan elfogadott és tiszteletben tartott norma – tették hozzá.

A Századvég szerint ezen norma határát lépte át a magyar ellenzék az őszi ülésszak utolsó napjaiban. Úgy vélik, ezzel nemcsak a házszabályt, de saját szavazóikat is megsértették, "hiszen semmibe vették a magyar demokrácia egyik legfontosabb alappillérét, a parlamentarizmust".

A nemzetközi példák közül kiemelték, hogy az Egyesült Államok Képviselőházának házszabálya szerint a házelnöknek jogában áll elrendelni a folyosó és a karzat kiürítését, ha valaki vét a rend- és illemszabályok ellen. A rendbontó képviselők ellen alkalmazható szankciók lehetnek: figyelmeztetés, feddés, szómegvonás és pénzbüntetés. Az amerikai alkotmányban foglaltak alapján a törvényhozás mindkét házában büntetéssel sújthatók a rendbontók és a képviselők kétharmados hozzájárulásával kizárás is foganatosítható.

A német törvénykezés lehetőséget biztosít arra, hogy kisebb rendbontás vagy a Ház méltóságának megsértése esetén az elnök 1000 euró büntetést szabjon ki a rendbontó képviselőre. A Bundestag házelnöke felfüggesztheti a képviselőt akár előzetes figyelmeztetés nélkül is, ha az súlyosan rendbontó magatartást tanúsít, ilyenkor az ülésterem elhagyására is utasíthatja őt az ülés hátralévő részére.

A francia Nemzetgyűlésben is keményen járhat el a házelnök a helytelenül viselkedő képviselőkkel szemben: megintést, rendreutasítást, megrovást és határozott idejű felfüggesztést is elrendelhet – írták, kiemelve, hogy a francia Nemzetgyűlés épületében bármilyen demonstráció és rendbontás szigorúan tilos.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amarna
2018. december 16. 07:03
ÉS AZ ÉN HAZÁMBAN---MIÉRT NEM !!!!!!!!!
Rasdi
2018. december 15. 17:21
Már a különböző molinók és szórt cédulák is előre vetítették ennek az előbb-utóbb megtörténő bekövetkeztét. De az egésszel kapcsolatban alapvető szabályproblémák vannak, amik idevezettek. Az ATV-ben egy betelefonálós műsorban egy szocialista képviselő beszélt telefonon (a nevére hagy ne emlékezzek). Elmondta, hogy beadtak vagy 2800, írd és mondd kettőezernyolcszáz "napirendi javaslatot", amit szabály szerint egyesével kellett volna megszavazni. A 70-nél is kevesebb ellenzéki képviselő adott be egy napra FEJENKÉNT mintegy 40 javaslatot. A "szabályok" ezt az abnormalitást megengedik. Érthető, hogy egyben "szavazták le", de ha a szabályok megengedik ennek a beadását, minden külön beadott tételt külön kell ismertetni, és leszavazni. A szabályokat, ha hülyék is, be kell tartani, ameddig nem módosítják. Tulajdonképp bemutatták az "alapszabályt", hogy amivel vissza lehet élni, avval vissza is fognak élni. De ugyanez a helyzet a túlóránál is, ahol olyan eufémisztikusan emlegették Fidesz részéről a munkáltató és a munkavállaló közötti "megállapodást", meg statisztikai adatokat idézgetnek külhonból. Azt hiszem senki se gondolja, hogy tömeges, és jellemző lesz a visszaélés, de lesz belőle bőven, és minél nagyobb egy munkáltató, annál nagyobb kapacitása van a határok feszegetésére.
matykox
2018. december 15. 17:04
1. A képviselőkre is alkalmazni kell a Házba beléptetéskor a személyi ellenőrzést (ahogy a XII. kapunál is teszik). 2. Az ülésterembe a lépcsőfeljáratokhoz tessék egy-egy szép, erős díszőrt állítani. Aki CSAK az elnököt, vagy a felszólalót vagy az arra jogosultat engedi fel. 3. A képviselő nem "bármire" kapott felhatalmazást és jogosítványt. Aki ezt nem érti, nem akarja elfogadni, attól meg kell vonni a mandátumát. A listás képviselők esetében ezt gond nélkül meg lehet tenni: azokban a mandátumokban semmi más nincs, mint pártfelelősség . Egyéni képviselő esetében meg ki kell írni a megüresedett körzetre a választást. Kíváncsi lennék, hogy drákói szabályok mellett is hogy viselkedne ez az "ellenzéki" csürhe.
Gombóc XVI. Artúr
2018. december 15. 16:37
Vajon a "nyugati demokráciákban" is irritálja az ellenzék a házelnököt, vagy ott még ők is szóhoz juthatnak???????????? Vajon a "nyugati demokráciákban" a sajtó képviselői kérdezhetnek-e az országgyűlési képviselőktől az ország házában??????????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!