Szó sincs rabszolgasorsról – Kósa a túlóra-javaslatról

2018. november 28. 13:19

Kósa Lajos szerint nem igaz az ellenzék híresztelése miszerint rabszolgatörvényről lenne szó. A törvénymódosítási javaslat csak teret enged a dolgozóknak, hogy saját beleegyezésükkel többet dolgozva, többet kereshessenek. Mindez azonban csak a dolgozók beleegyezésével lehetséges.

2018. november 28. 13:19

 A munkaidő-szervezéssel kapcsolatos törvénymódosítási javaslat célja, hogy lebontsa a munka törvénykönyvének adminisztratív akadályait azok elől, akik úgy szeretnének többet keresni, hogy – saját beleegyezésükkel – többet dolgoznak érte – közölte Kósa Lajos, a javaslat egyik fideszes előterjesztője szerdán Budapesten újságírók előtt, miután munkavállalói szakszervezeti szövetségek képviselőivel egyeztetett.

Elmondta, a beterjesztett javaslathoz benyújtandó módosító indítvány egyértelműsíti majd: a többlettúlóra csak akkor lehetséges, ha a dolgozók hozzájárulnak.

A mostani szabályozás alapján évi 250 óra, kollektív szerződés esetén 300 óra túlmunka elrendelésére van lehetőség. A törvénymódosítási javaslat a 300 órát emelné 400-ra – fejtette ki Kósa Lajos, megjegyezve, hogy az európai uniós felső korlát 416 óra.

Azonban a konstrukció „csak a dolgozók beleegyezésével” működhet – ismételte meg a politikus, aki szerint „kipukkadt a lufi”, nem igaz, amiről az ellenzék beszélt, miszerint kizsákmányolásról, rabszolgasorsról lenne szó.

Azt is hangsúlyozta: a törvénymódosítási javaslata nem érinti azt az előírást, hogy főszabály szerint a munkahét 5 napos, 40 órás, napi 8 órás, és marad a heti két pihenőnap is.

Ugyanakkor a munkavállalók érdekében kezdeményezett módosítások közé sorolta Kósa Lajos az egyenlőtlen munkaterheléssel dolgozók pihenőnapjára vonatkozó szabályozás tervezett megváltoztatását, hogy a pihenőnap egyről kettőre nőne, és azt is kiemelte, hogy a munkarend-megváltoztatást a jövőben a munkavállaló is kezdeményezheti.

Szólt továbbá arról, hogy megmarad a törvényben az az EU-s irányelv, amely szerint a dolgozókkal 12 hónapos időkeretben kell elszámolni. „Minden olyan felvetés, hogy csak három év múlva fogják kifizetni a dolgozókat (...), marhaság” – fogalmazott, hozzátéve, kizárólag az egyenlőtlen terhelésre vonatkozó munkaidő-szervezési szabályozás változik. Megjegyezte egyébként, hogy a gyakorlati életben a féléves elszámolás a leghosszabb.

Jelezte végül, hogy tárgyalni fog munkaadói érdekképviseletekkel is.

Arra a kérdésre, hogy a munkavállalói szakszervezeti szövetségek képviselői hogyan reagáltak az egyeztetésen, a Fidesz politikusa azt mondta: sokallták a 400 órát, kedvezőbbnek tartanák a 350-et, de „miután ott van a munkavállaló beleegyezésének kényszere, nem fog semmi sem menni, ha a munkavállalók nem mennek bele”.

(MTI)

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2018. november 29. 17:26
Nézzük meg mit mond az Izaura TV. :)
Bokros Birka
2018. november 29. 01:00
Mondtam már az összes bukott vállalati kommunista párttitkár a szakszervezetebe mentette át magát azok közül, akik nem fértek hozzá a vállalati vagyonhoz vagy hülyék voltak még a lopáshoz is. Na ezektől a párt embereitől, mit várhat az ember, ők ültek be a Horn kormányba miniszternek és általuk bútorozták el a közvagyont. Az MSZP ezekkel a hátán bukott, de marha nagyot, mert sem a szakszervezet sem a párt nem hitelképes többé.
Akitlosz
2018. november 28. 21:28
Örülnek a német multik, hogy többet lehet majd túlóráztatni Magyarországon Stubnya Bence Stubnya Bence követés "A Magyarországon beruházó észak-rajna-vesztfáliai cégek egyértelműen kedvezően fogadták a magyar kormány azon törvénymódosító javaslatait, amelyek tovább növelik az ország versenyképességét, és a korábban kihívásként emlegetett munkaerőpiaci helyzeten javítanak –mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Düsseldorfban újságíróknak, írja az MTI. A rendkívül alacsony munkanélküliségből adódó kihívások miatt az itteni vállalatok már régóta kérték, hogy biztosítsák nekik: megnövekedett beruházásaikhoz a szükséges munkaerő rendelkezésre fog állni - magyarázta. Szijjártó elmondta, a magyar munkaerőpiacot még versenyképesebbé tevő szabályozási javaslatokkal a német cégek beruházási kedvét Magyarországon fenn lehet tartani." Erre megy ki a játék. A kormány árusítja a magyar állampolgárokat bérrabszolgának a multik örömére. Mert a magyar családok fontosak, tipikusan német módszer. Ha éppen nincsen munka, akkor hazazavarják a dolgozóikat, "mert a vállalatnak fontos, hogy a dolgozóik minél több időt tölthessenek a családjukkal" szöveggel, de ha van munka, akkor szívbaj nélkül rendelnek el túlórát akár vasárnap éjszakára is. Az sem zavarja őket, ha ezért tessék-lássék esetleg megbírságolja őket a munkafelügyelet, így is bőven megéri, a magyar állam pedig úgysem fog rájuk szállni, akármit is csinálnak, mert fontos neki a multik alkalmazottai által fizetett adó.
Akitlosz
2018. november 28. 17:39
„miután ott van a munkavállaló beleegyezésének kényszere, nem fog semmi sem menni, ha a munkavállalók nem mennek bele”. A munkáltató válogatja meg a dolgozóit. Olyanokat alkalmaz, akik belemennek és olyanokat nem, akik nem. Ez ilyen egyszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!