Rétvári: Az állam nem lehet világnézetileg semleges

2018. november 05. 19:36

Az államnak állást kell foglalnia a jó és rossz, az értékes és az értéktelen, igazságos és igazságtalan tekintetében – jelentette ki Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára.

2018. november 05. 19:36

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az állam nem lehet világnézetileg semleges, nem tagadhatja meg keresztény múltját, hanem állást kell foglalnia a jó és rossz, az értékes és az értéktelen, igazságos és igazságtalan tekintetében.

Rétvári Bence a Kommunizmus Bűnei tudományos konferenciasorozat Vallás és politika a kommunizmusban című hétfői budapesti előadásán arról beszélt, hogy a „kommunizmus terhes gondolkodásbeli öröksége” a világnézeti semlegesség, amely azért alakult ki, mert a nácizmus és a kommunizmus után az emberek megijedtek mindenféle ideológiától.

Ha pedig a világnézeti semlegességet közömbösségként értelmezik, akkor az állam nem vállalhat fel semmiféle értéket, és nem vállalhatja fel keresztény gyökereit sem. Ez azonban helytelen, hibás ideológia – jelentette ki az államtitkár.

(MTI)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2018. november 07. 12:47
Sőt, az állam nem is teheti meg, hogy semleges legyen, mert minden döntés mint döntés eleve értékválasztás.
balbako_
2018. november 06. 07:42
A "világnézetileg semleges" egy balliberális terminus technikus, ami azt jelenti, hogy megveszekedetten vallás és nemzetellenes.
fakocka
2018. november 06. 07:36
Rétvári az új orbáni keresztények prototipusa. Döbbenetesen szervilis és szemrebbenés nélkül hazudik.
szkeptikus
2018. november 06. 06:41
"Az államnak állást kell foglalnia a jó és rossz, az értékes és az értéktelen, igazságos és igazságtalan tekintetében" Ez már nagyon sokszor megtörtént a történelem során - de az a probléma, hogy az állam sokszor - legtöbbször? - az aktuális "uralkodó osztály" (demokráciában a többség) érdekeit tartotta jónak és igazságosnak (lásd kommunizmus, fasizmus, a középkorban a vallásháborúk...). Tekintsünk egy nagyon egyszerű mindennapi példát: az egykulcsos vagy a többkulcsos adórendszer a jó? Szerintem olyan adórendszer a "jó", amelyik egyaránt biztosítja azt hogy a munkaadók fejleszteni tudják a termelésüket, de a munkavállalóknak is meglegyen a lehetőségük egy egészséges, kulturált életre. Mert a hosszútávú, harmonikus fejlődést csak ez biztosítja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!