Országszerte károsít a spanyol csupaszcsiga

2018. november 28. 17:53

A megoldás az indiai futókacsa lehet.

2018. november 28. 17:53

Nagy területen károsít a spanyol csupaszcsiga Magyarországon, irtása hosszú távon nem elég hatékony, a legeredményesebbnek a biológiai védekezés, az indiai futókacsa „alkalmazása" bizonyult – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) növényvédelmi intézete az MTI-vel szerdán.

A kerttulajdonosok változatosan lépnek fel a károkozók ellen, de ezek az eljárások nem elég hatékonyak. A kémiai védekezésben pedig az egyes háziállatokra veszélyes metaldehid tartalmú csigaölő szerek mellett egyéb technológiák kifejlesztésére és használatára is szükséges lenne – írták.

Az MTA intézete a Magyar Természettudományi Múzeummal és az agroinform.hu mezőgazdasági portállal közösen készített internetes felmérést a kártékony állatfaj elterjedéséről Magyarországon. Az augusztusban közzétett online kérdőívet szeptember végéig 853-an töltötték ki. A legtöbb észlelés a Zalai-dombvidékről, és a Kemeneshátról, valamint a Bakony-vidékről és a Budapestről érkezett. 

A spanyol csupaszcsiga először 1986-ban jelent meg Magyarországon, könnyen alkalmazkodik és nem válogat a táplálékban. Elsősorban konyha- és virágoskertekben fordul elő, de egyéb területeken is megfigyelték, például szántóföldön, falusi utcákon, erdőben. A válaszolók általában nagy számban észlelték a kártevőt, ahol pedig több éve jelen van, ott tömeges elterjedésről adtak hírt. 

A kiskerttulajdonosok összeszedik, eltapossák, kettévágják őket, de nem tudják hosszútávon megakadályozni a csiga visszatérését. Sokan használtak az irtáshoz valamilyen vegyi anyagot, a legelterjedtebbek a só, mészpor, gipsz, hamu, szódabikarbóna, az ecet és az ammónium-nitrát voltak. Számos kerttulajdonos említette a hagyományos sörös csapdák kihelyezését is. Biológiai védekezésként pedig az indiai futókacsát említették a válaszadók; hosszútávon ez bizonyul a leghatékonyabb módszernek – tették hozzá.

(MTI)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2018. november 29. 22:46
A kínai futócipő is jó ellene, csak melós, és gusztustalan.
Vasvirág
2018. november 29. 14:25
Én a tojások héját gyűjtöttem, és azt összetörve szórtam a vetemények közé.
robag
2018. november 29. 00:24
Itt egy nagyon jó videó a csigazabáló kacsahadtestről: :D https://lajk.startlap.hu/2016/05/26/ilyen-mikor-gyilkolni-indul-1000-indiai-futokacsa/
Akitlosz
2018. november 28. 19:17
Ez új fajta csiga, de már jó sok van belőle. Legalábbis bizonyos években tényleg tömeges a jelenlétük. Csak belőlük van kb. annyi, mint a többi csigából együttvéve. A rendes régi meztelen csiga nem császkál a kertekben, az a vizes búvóhelyeket szereti, ahova csak egy picit is süthet a Nap ott nem igazán fordul elő. De ezekkel a vörös csigákkal tele tudnak lenni a kertek. Irtani meg tényleg nehéz, főleg úgy, hogy másoknak, például a házas csigáknak, amelyek már védettek is lehetnek ne essen bajuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!