Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Országgyűlés: virradó éjszaka is folyt a vita a munkaidőkeret emeléséről

2018. november 28. 09:33

A jobbikos képviselő szerint, ha elfogadják a javaslatot, akkor „Budapestnek égnie kell", az Országgyűlés alelnöke Demeter Mártától önismétlés, Bangóné Borbély Ildikótól és Szél Bernadettől az ülésvezetés bírálata miatt vonta meg a szót, az ellenzék később kivonult.

2018. november 28. 09:33

A parlament a munkaidőkeret emeléséről szóló fideszes javaslat tárgyalásával folytatta ülésnapját szerdára virradó éjszaka. Az ellenzéki képviselők a kedd esti órákban kezdődő általános vitában több mint négy órán keresztül kifogásolták a változtatásokat, mígnem Lezsák Sándor levezető elnök nem adott szót az ismételt felszólalásokra. Kósa Lajos (Fidesz) előterjesztői zárszavában képtelenségeknek nevezte a kritikákat, az ellenzéki képviselők pedig válaszát követően kivonultak az ülésteremből.

Folyt a vita a munkaidőkeret emeléséről

A képviselőcsoportok vezérszónoki felszólalásait követően Szél Bernadett (független) hangsúlyozta: a törvényjavaslat elfogadása esetén valamennyi ellenzéki párt támogatását kéri majd annak érdekében, hogy a törvénymódosítás az Alkotmánybíróság elé kerüljön.
A vitában számos képviselő szólalt fel, de többnyire a vezérszónoki felszólalásban már ismertetett álláspontokat ismételték meg. Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, hogy 2006-ban Budapestet ennél sokkal kevesebbért gyújtották fel, és ha elfogadják ezt a javaslatot, akkor „Budapestnek égnie kell".

Varga László (MSZP) jelezte, a törvény megszavazása és kihirdetése esetén az ellenzéki pártok összefogva meg fogják találni azokat a demokratikus eszközöket, amelyek „jobb belátásra" térítik majd a kormányt.

Lezsák Sándor levezető elnök jelezte, hogy a házszabály értelmében nem fog már minden bejelentkezett felszólalónak újra szót adni és kérte a képviselőket, hogy a törvényről beszéljenek, ne térjenek el a tárgytól és ne ismételjék meg a korábban már elhangzott álláspontokat. 

A következőként felszólaló Varju László (DK) betartva az elnök kérését felolvasta a törvényjavaslat teljes szövegét. Az összesen mintegy ötórás vita végén Lezsák Sándor a házszabályra hivatkozva nem adott szót több, ismételten felszólalásra jelentkező ellenzéki képviselőnek és lezárta a vitát. Az Országgyűlés alelnöke ezt megelőzően Demeter Mártától (LMP) önismétlés, Bangóné Borbély Ildikótól (MSZP) és Szél Bernadettől (független) pedig az ülésvezetés bírálata miatt vonta meg a szót. 

Kósa „régen hallott ennyi marhaságot", az ellenzék kivonult

Kósa Lajos előterjesztői zárszavában úgy fogalmazott, „régen hallott ennyi marhaságot", mint amennyit az ellenzék elmondott a vitában, egyúttal jelezte, az MSZP képviselőinek fizikai fenyegetést megfogalmazó bekiabálásai miatt a házbizottsághoz fordul. Kiemelte, azért is értelmetlennek tartja az ellenzéki kritikák többségét, mert indítványa elfogadása után továbbra is alapszabályként minden munkanap 8 órás, a munkahét pedig ötnapos lesz, nem csökken a pihenő- és munkaszüneti napok száma, a hónap végén pedig mindenkinek meg kell kapnia a bérét.

A Fidesz politikusa hangsúlyozta, a munkavállalók heti munkavégzése a jövőben sem haladhatja meg a 48 órát túlmunka elrendelése esetén sem. Kifejtette továbbá, javaslata nem érinti a rendkívüli munkavégzés szabályait, vagyis azokat a túlmunkákat, amikor valamilyen előre nem látható körülmény indokolja a túlórát. Kósa Lajos elmondta, az előterjesztés az előre tervezett túlmunka elrendelését szabályozza, ugyanakkor nem változtat azon az alapvető szabályon sem, hogy a túlmunkát mindig kötelezően ki kell adni szabadnapként a munkavállalóknak. 

Kitért továbbá arra is, a javaslat a legtöbb ágazatra nem lesz hatással, ugyanakkor néhány, egyenlőtlen munkavégzést igénylő területen kimondottan hasznos lesz a munkavállalóknak is. 

A zárszó elhangzása után az ellenzéki képviselők ügyrendi felszólalásokban nehezményezték, hogy Lezsák Sándor megvonta tőlük a szót, illetve nem adott lehetőséget ismételt felszólalásokra. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Vadai Ágnes (DK), Demeter Márta (MSZP) és Szél Bernadett (független) is azt kérte, hogy a levezető elnök azonnal függessze fel az ülést és hívja össze a házbizottságot, mert szerintük túlterjeszkedett hatáskörén. Tordai Bence (Párbeszéd) azt kezdeményezte, hogy a továbbiakban más alelnök vezesse az ülést, ha ez nem lehetséges, akkor függesszék fel az ülést.

Lezsák Sándor válaszában kijelentette, mindenben a házszabály szerint járt el, ha ezzel a képviselők nem értenek egyet, akkor forduljanak a házbizottsághoz. Az ellenzéki képviselők ezt követően az utolsó két napirendi pont tárgyalásáról kivonultak az ülésteremből.

(MTI)

Összesen 193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. november 28. 17:24
A családbarát kormány tovább szívatja a népet a multik és pár haver vállalkozó kedvéért.
catalina9
2018. november 28. 17:04
Alföldi rendezésében az országház színpadán felálltak a libsi falloszok...pontosabban a pénisznénik és a vaginabácsik...
balbako_
2018. november 28. 14:39
Az új törvényben marad az 5 napos munkarend és a heti max. 48 óra, akkor hol vannak a rabszolgák? Miért kell rikácsolni?
DreiZinnen
2018. november 28. 14:34
Azért meglehetősen nagy ellentmondás feszül e törvénytervezet és a családbarát Magyarország ideája között... Én a helyükben azon fáradoznék, hogy a franciákat érjük utol, vagy körözzük le ezen a téren - ha már annyira családbarátnak tartja magát a Fidesz - KDNP.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!