A Sorsok Házáról

2018. szeptember 08. 15:31

A kormány döntése számunkra csalódást okozott, nem ezt ígérték sem nekünk, sem az izraeli kormánynak.

2018. szeptember 08. 15:31
Mazsihisz

„Örülünk, hogy a magyar kormány négy év után ismét foglakozik a Sorsok Házával, a magyar holokauszt – a magyar történelem legnagyobb tömeggyilkosságának – kérdésével. A mindenkori magyar kormányzatnak kötelessége ennek a nemzeti tragédiának az emlékezetét torzítások nélkül fenntartani. 

A Köves Slomó vezette Egységes Magyar Izraelita Hitközségnek (EMIH) bevonása a legkevésbé sem garantálja, hogy a Sorsok Háza hitelesen, őszintén és felelősen szóljon majd zsidó honfitársaink százezreinek jogfosztásáról és kiirtásáról. Bár az EMIH része a sokszínű magyar zsidóságnak, de semmiképpen sem képviseli azt. Az eddigi tervekben a MAZSIHISZ épp erre a hitelességre nem látott megnyugtató garanciákat és ebben a tekintetben a friss bejelentés sem hozott érdemi változást. A sajtótájékoztatón elmondottak ugyanazt a koncepciót tartalmazták, amelyet Schmidt Mária 2015-ben már közzétett, és amit sem a hazai, sem a nemzetközi szervezetek nem fogadtak el. 

A MAZSIHISZ által fenntartott Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (MILEV) komoly intellektuális háttérrel rendelkezik, évtizedekre visszatekintő, rendszeres együttműködést tart fenn a jeruzsálemi Jad Vasem (a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága) Intézettel éppen úgy, mint a washingtoni Holokauszt Múzeummal. Intézményünk a magyar holokauszt kutatásának nemzetközi hírű centruma. Az itt felhalmozott iratanyag és tudástőke egyedülálló. 

Szövetségünket nem a tulajdoni viszonyokkal kapcsolatos döntések foglalkoztatják. Változatlanul a történelmi igazsághoz ragaszkodunk, a múlttal való szembenézést tartjuk fontosnak, mert mindez nem csak a magyar zsidóság érdeke, hanem a teljes magyar nemzeti közösségé. A hatalomtól független, a magyar zsidó hagyományokat őrző szervezetként érdekeltek vagyunk a holokauszt hiteles bemutatásában. Ebben a kormány számíthat közösségünkre. 

A kormány döntése számunkra csalódást okozott, nem ezt ígérték sem nekünk, sem az izraeli kormánynak. A Sorsok Házától függetlenül egyértelművé kívánjuk tenni, sehol a világon nem a kormányok döntik el, ki képviseljen egy vallási közösséget.”

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2018. szeptember 10. 10:26
Szerencsére a zsidóknál nem divat egymás torkának esni, amint ezt más vallások különbözö irányzatai már tették és teszik, de az ilyen eszmei viták se tetszhetnek Istennek... (Amennyiben létezik.) Hogy kik képviselnek, képviselhetnek kiket, hol és mikor, nem mélyíti el senkinek a hitét...
kurbitalis
2018. szeptember 10. 07:59
A magyar történelem legnagyobb tömeggyilkossága Mohács volt, melyet sorozatban követtek a tömeggyilkosságok, míg a magyar lakosság közel 2/3 -a ki nem pusztult. A Házban berendezhetnétek egy szobát az 1919-es tömeggyilkosságok áldozatainak is. Minden népre ráfér a vezeklés.
kurbitalis
2018. szeptember 10. 07:55
Jövőre a 100. évforduló. Ideje bocsánatot kérnetek 1919-ért, s felépítenetek az 1919-esek Házát. Egybekötve egy gyászszertartással a több száz ártatlanul lemészárolt magyar emberért. A köszönöm helyetti vernyákolásból, óbégatásból meg elég volt. Így is nyomasztóan és indokolatlanul túl vagytok reprezentálva a többi kisebbséghez képest.
Box Hill
2018. szeptember 09. 22:20
A magyar töerténelem legnagyobb gyilkossága a 4,5 millió magyar redukálása 1,5 millióra a török hódoltság alatt. Meg kéne tanulni azon ország történelmét amelyben élnek, kedves Mazsihisz. Most a török mészárosok uralta magyar királyi várban ezalatt élő zsidó közösségről ne is beszéljünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!