MTA: A székelység a magyar nemzet része, nem nemzeti kisebbség

2018. július 17. 09:45

A székelység nem nemzeti kisebbség, hanem a magyar nemzet szerves része – jelentette ki az intézet tudományos munkatársa.

2018. július 17. 09:45

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kisebbségkutató Intézetének állásfoglalása szerint a székelység nem nemzeti kisebbség, hanem a magyar nemzet szerves része – jelentette ki az intézet tudományos munkatársa az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Dobos Balázs hangsúlyozta: az állásfoglalás azután született, hogy egy magánszemély kezdeményezte a székelység nemzetiségkénti elismerését.

A kérdésben a végső szót az Országgyűlés mondja ki, vagyis dönt arról, hogy a nemzetiségi törvényt megváltoztatva elismeri-e a székelységet nemzetiségként – tette hozzá a kutató.

Magyarázatképpen hozzáfűzte: ezer magyar állampolgár aláírása szükséges annak kezdeményezéséhez, hogy hivatalosan elismerjen egy népcsoportot nemzetiségként a törvényhozás, de előtte kérni kell az akadémia állásfoglalását.

A jogszabály szerint az elismerés feltétele, hogy az érintett népcsoport legalább egy évszázada honos Magyarországon, illetve a lakosság többi részétől megkülönbözteti nyelve és kultúrája.

Az intézet viszont úgy foglalt állást, hogy a székelység a magyarságból kiszakított nemzetrész, amely erős regionális tudattal is rendelkezik a nemzettudat mellett. Ha pedig egy közösség a magyar nemzet része, akkor nem lehet kisebbség – mondta Dobos Balázs.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Babivadász
2018. július 17. 12:45
A Katalánok azért tartják magukat más népcsoportnak mert a nyelvük némileg különbözik a spanyol nyelvtől. A spanyolok sem engedik el a katalánokat. spanyol año [ánnyo]. katalán any [ány] ’év’ spanyol fuego katalán foc [fok] ’tűz’ spanyol mucho [múcso]. katalán molt [mol] ’sok’ spanyol castellano [kasztelyáno] katalán castellà [kösztölyá] Székely benderészik. tyúkot búbol; bőcsködik. nagyképűsködik; csármál, lármázik; csicsonkázik, jégen siklik; csukabukáz, levágja a fenyő tetejét; dikicsel, ügyetlenkedik; duzmál, duzzog;
alex.leopardi
2018. július 17. 12:32
az MTA-ak elég sok pénzbe került,hogy felvilágosodjon ki a magyar,ezért kár pénzt adni
korona
2018. július 17. 11:00
Huzatot! Huzatot! Huzatot! Még mindig nagyon áporodott büdös van az Akadémiában!
bsamu
2018. július 17. 10:59
Egyértelmű. Örömteli, de egyben meglepő is, hogy ilyet kimond az Akadémia. Ha ehhez politikai nyomás kellett, akkor viszont még mindig bajok vannak ott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!