„Nem lenne rossz, ha lennének mártírjaink” – civil aktivistákat hallgattunk

2018. július 26. 15:19

Az Arte „be akarta mutatni a németeknek, hogy milyen borzasztó hely Magyarország”; az „nem lenne rossz, ha lennének mártírjaink, akiket felakasztanak”; viszont a mozgalmárok régebben „tüzesebbek” voltak, főképpen a nők. Mindezeket civil aktivistáktól és közönségüktől hallottuk az Aurórában: A Város Mindenkié szervezet StopKilakoltatás című programján jártunk.

2018. július 26. 15:19
Gacsályi Sára – Leimeiszter Barnabás

A transzneműeket zavarja, ha a nemi szervükről kérdezik őket. Ezt is megtudtuk az Auróra mosdójában szerda este, mielőtt csatlakoztunk a kilakoltatás ellen küzdők összejöveteléhez.

Tudósításunk A Város Mindenkié civil szervezet StopKilakoltatás címmel meghirdetett nyílt napjáról.

Az időről időre bezárással fenyegetett, nyolcadik kerületi önkormányzó kultúrközösségi központ, az Auróra autentikus színhelyéül szolgált a rendezvénynek: a Blaha Lujza tér, a Népszínház utca és a II. János Pál pápa tér közelsége is meghatározó. Az esemény szempontjából ez a hely kétségtelenül szerencsés választás: mire odaértünk, mi magunk is meggyőződhettünk róla, hogy a hajléktalanság valóban egy olyan égető probléma, amivel foglalkoznunk szükséges.

Az Aurórával kapcsolatos benyomásaink az érkezés pillanatától kezdődően mindvégig ambivalensek maradtak. Van itt valami, ami tagadhatatlanul értékes; a kultúrközösségi központban erős a közösségi szellem, velünk, új látogatókkal is rendkívül kedvesek a törzsvendégek és a személyzet tagjai.

Eközben a hiperprogresszív ideológia és az ellenzéki túlhevültség a már említett mosdótól az italkínálatig mindent áthat. A pultban sorakozó sörcsapokat Soros György arca díszíti, 700 forintért a „Tüntiékszerek” között „Orbán-Putyin” és a „Bajszos Szar” névre hallgató kiegészítőket vásárolhatunk, majd „Orbán Ráchel kulturális miniszter lesz” magaslatú jóslatokat olvashatunk a 2028-as évről, ahogyan

azt is megtudhatjuk, hogy újabb Ratkó-korszak közeleg.

A jelenlévők sokszínű szociokulturális közeget alkotnak: láthatóan nehéz sorsú embereket, lelkes huszonéves egyetemistákat, lakásfoglalásokon edződött aktivistákat és némileg zavaros tekintetű Molnár F. Árpád-rajongókat egyaránt találunk itt. Mintegy harmincan lehetünk. A nagyteremben először az aktivistákat ismerhetjük meg, majd programjukról hallunk – nagyjából ekkor csatlakozik a társasághoz Gulyás Márton –, ezután A Város Mindenkié munkáját bemutató filmet nézzük meg. Végezetül, egy szünet után, hosszasan beszélgetünk a látottakról.

A Molnár F. Árpádra többször is hivatkozó úriember kifejti azon véleményét, miszerint „két stadion árából meg lehetne oldani a hajléktalanság gondját Magyarországon”; ami után egy fiatal férfi azt ecseteli, az Üdvhadsereg szállójában úgy él, mint egy rabszolga, így ha szükség hozza, inkább az utcát választja. Az állam hozzájárulását többen is keveslik, egy idősebb úr szerint „nem a számok kozmetikázására lenne szükség”.

A Város Mindenkiért több aktivistája nosztalgiázó történeteket idéz fel a mozgalom kilencéves történetéből, például Kocsis Máté irodájának elfoglalását vagy egyet a számtalan élőláncos tiltakozás közül. Egy idősebb úr ezután éppen azt emlegeti, hogy

régebben „tüzesebbek” voltak, főképpen a nők.

Emlékei szerint, míg egy férfi azt mondta „tüntessünk, tüntessünk!”, a nők rögtön az akasztást emlegették. Szellemes humorát természetesen nevetés fogadja.

Ezután az egyik aktivista a szervezet jelenlegi munkáiról számol be. Az egyetemista lány elmondja: hamarosan ismét benyújtják törvénymódosító javaslatukat, valamint tovább működtetik kilakoltatási ügyeletüket is (ennek keretein belül lehetőségeikhez mérten a közvetlenül kilakoltatás előtt állóknak nyújtanak segítséget). Ezen kívül a társadalom érzékenyítését is fontosnak tartják, ahogyan a Nem szegényeknek való vidék című film is jól példázza.

A mű által bepillantást nyerünk a Ferihegy melletti erdőlakók életébe, egy kilakoltatásra ítélt család sorsába és egy huszonéve az utcákon élő asszony történetébe is, akinek ügyét Kósa Lajossal ismertették egy bizottsági ülésen. Misetics Bálint és Udvarhelyi Tessza mindennapi tevékenységét is megismerhetjük a bíróságok falain belül és kívül egyaránt. Egy ítélethozatal jelenetei között hallhatjuk egy aktivista vicceskedő félmondatát, miszerint

„nem lenne rossz, ha lennének mártírjaink, akiket felakasztanak”.

A filmnézést a látottak átbeszélése követi. Ekkor bárki szabadon kérdezhet, kritizálhat vagy fejezheti ki támogatását. Rögtön az első kérdések egyikeként felmerül, ki pontosan a film célközönsége. Udvarhelyi Tessza egészen őszinte választ ad: nem titkolja, hogy sok szempontnak kellett megfelelniük az alkotással, így „nem véletlen, hogy egy kicsit nem egyértelmű”, hogy ki a célközönség.

Mint elmondja, három fél együttműködéséből született az anyag, így saját bevallása szerint a végeredménybe nem volt annyi beleszólásuk, mint azt akarták. „Mi nem ilyen filmet csináltunk volna” – szögezi le. Hozzáteszi: a rendezőt évekkel ezelőtt azzal a céllal kereste meg, hogy propagandafilmet készítsen az AVM-ről, a rendező viszont ezt művészileg nem találta kellőképpen izgalmasnak, más aspektusát mutatta volna be a közösségnek.

Míg a szervezet propagandafilmet gyártott volna, a rendező az emberi méltóságra koncentráló mozit, addig a német megrendelő és finanszírozó, az Arte tévécsatorna

„be akarta mutatni a németeknek, hogy milyen borzasztó hely Magyarország”

– derül ki Tessza szavaiból.

Véleménye szerint „nem kell befeküdni annak, hogy ez egy szép művészfilm”, így most ők sem a külföldi filmfesztiválokra figyelnek, inkább megpróbálják „a saját aktivista és propagandacéljaikra használni” a művet. Jelenleg például hajléktalanszállókon, közösségi tereken és tüntetések előtt láthatjuk az „érzékenyítő szereppel” bíró, „láthatatlan problémát” feszegető alkotást.

Udvarhelyi Tessza más kérdésekre is egyenesen válaszolt. Rendszerszintű változást szeretnének, ahogyan sokszor elhangzott az is: „akarattal mindent meg lehet oldani”. A kérdésre, hogy tevékenységük milyen politikai támogatottsággal rendelkezik a pártok szintjén, kifejtette: az utóbbi közel tíz évben sok pozitív változást tapasztaltak. Míg 2010-ben csupán az LMP-nek volt lakhatási programja (mert a párt egyik aktivistája A Város Mindenkiért mozgalomban is tevékenykedett), 2014-re a Fideszen kívül minden párt véleményt alkotott a lakhatás kérdéseiről.

Az aktivista szerint

a politikusok belőlük inspirálódtak a lakásszegénységi kérdések ügyében. Az ellenzéki alakulatok mind azonos állásponton vannak, még a Jobbik is, akikkel „mi nem szeretnénk beszélgetni” – jelenti ki. Mint elmondja, „a Jobbik egy rasszista párt, akikkel alapértékeinkben nem egyezünk”. Adódik a kérdés: A Város Mindenkié csoport alapértéke nem a lakhatás? – Udvarhelyi Tessza válasza azonban egy határozott nem. „Alapértékeink a szolidaritás, az igazságosság meg az egyenlőség” – mondja. Szigorú erkölcsi elveik vannak, amikbe nem fér bele a Jobbikkal való közösségvállalás – még akkor sem, ha a lakhatás ügyében éppen egyetértenek.

A rendezvény végén a mozgalomhoz való csatlakozásra buzdítják a résztvevőket.

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hzte90
2018. július 27. 09:49
Remélem készültek fotók, amiket át lehet adni a hatóságoknak és máris megvan, hogy kiket kell letartóztatni hazaárulásért.
tevevanegypupu
2018. július 27. 09:05
A belpesti liberális saját létükkel bizonyítják mindannak az ellenkezőjét amit hirdetnek. Ezek megélhetési civilek..ha mártír kell nekik, semmi akadálya..esetleg le kellene fényképezniük azokat, akik épp a segítségükkel veszik a drogokat, a műanyag tablettákat vagy éppek holtrészegen óhajtják megoldani a világ égetően nehéz problémáit..a hajléktalanok legtöbbször nem is értik, mit akarnak ezek tőlük..Tényleg nagyon sok civil mozgalom kell, sokat segítenek..na de nem ők..Hazudtak egyébként már annyit az ARTE-n meg az euronewsban hogy a jószándékukat, segítőkészségüket egyáltalán nem lehet komolyan venni..sem támogatni. Az 1968-as anarchisták késői, felesleges követői..Amig adnak nekik pénzt abból élnek, ha nem adnak..besorakozhatnak a hajléktalan munkanélküliek közé..
kortárs
2018. július 27. 00:17
Nem lehetne esetleg dolgozni mennetek mozgalmárok? És akkor a saját pénzetekből jótékonykodhatnátok kedvetekre? A libsi-komcsi mindig is onnan ismerszik meg, hogy soha nem a saját, hanem más pénzét költené valami megváltó ötletre! Persze a foximaxi papírjaitokkal maximum betanított munkára vagytok képtettek, a szellemi színvonalatok alapján meg gondozásra szorultok libsikék.
brekker
2018. július 26. 21:21
A hányinger-koalíció milyen mártírokra gondol? Uborka és sárgarépa darabokra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!