Timmermans: Továbbra is fennáll az uniós értékek módszeres megsértésének veszélye Lengyelországban.

2018. június 27. 07:28

Továbbra is aggódik az uniós értékek lengyelországi helyzete miatt az Európai Bizottság első alelnöke.

2018. június 27. 07:28

Még mindig fennáll az uniós értékek rendszerszintű és súlyos megsértésének a veszélye Lengyelországban, további lépésekre lenne szükség az aggályos kérdésekben, azonban ennek semmilyen jelét nem adta a lengyel delegáció – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a tagállamok általános uniós ügyekben illetékes minisztereinek keddi luxembourgi találkozója után.

Az ülésen sor került a lengyel kormány hivatalos meghallgatására az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig példátlan jogállamisági eljárás részeként. A záró sajtótájékoztatón az EU soros bolgár elnökségének képviselője úgy vélekedett, hogy nincs szükség újabb meghallgatásra, mert a felek mindegyike részletesen ismertethette a véleményét, elegendő idő állt rendelkezésre, ezért a következő találkozón a tárcavezetők értékelni fogják a helyzetet és döntenek a további lépésekről. Timmermans leszögezte: a bizottság és ő maga személy szerint is nyitott marad a párbeszédre az előrelépés reményében. Hozzátette, hogy Brüsszelnek és Varsónak nem kell mindenben egyetértenie, de elengedhetetlen a közös jövő szempontjából, hogy bizonyossággal ki lehessen mondani: elhárult az európai alapértékek rendszerszintű megsértésének veszélye Lengyelországban.

Újságírói kérdésre válaszolva az alelnök rámutatott, a bizottság még határozhat úgy, hogy kötelezettségszegési eljárást indít a legsürgetőbb ügyben amiatt a konkrét jogszabály miatt, amelynek értelmében július elején kényszernyugdíjaznák a varsói legfelsőbb bíróság minden harmadik jelenlegi tagját.

A Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozatában tiltakozását fejezte ki az eljárással szemben, amelyet boszorkányüldözésnek minősített. Takács Szabolcs úgy vélekedett, hogy „Brüsszel meg akarja büntetni a bevándorlást elutasító országokat, és politikai nyomásgyakorlásra használja a jogi eljárásokat”. Hangsúlyozta: a bizottság „a diszkriminációmentesség, a törvény előtti egyenlőség és a megfelelő eljáráshoz való jog értékeit figyelmen kívül hagyva, hatáskörein újfent túlterjeszkedve citálta a lengyel kormányt” a tagállami kormányokat tömörítő tanács elé. Mint írta, Magyarország kezdettől fogva ellenezte a hetes cikk szerinti eljárást, mivel az „részrehajló, politikailag motivált, megalapozatlan és igazságtalan”. „Lengyelország számíthat Magyarországra, nem fogunk semmilyen hazug politikai támadáshoz asszisztálni” – közölte Takács, aki szerint veszélyes precedenst teremt a Varsóval szembeni eljárás.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2018. június 27. 18:25
"Továbbra is fennáll az uniós értékek rendszerszintű és súlyos megsértésének a veszélye Lengyelországban ..." Hát persze! De csak addig, amíg ti vezetitek az EU-t. Amint a helyetekre kerültök (a történelemnek ama bizonyos szemétdombjára) ez a veszély egyik pillanatról a másikra fog elillanni. Mintha sose lett volna. (Veletek együtt.) Már nem kell sokat várni ...
illiberator
2018. június 27. 14:50
Idióta
zakar zoltán béla
2018. június 27. 13:01
Gonosz v hülye?
aaabbbccc
2018. június 27. 09:25
szerintem ezt nem csak mi fogjuk vetozni, gondolom van meg olyan orszag, amelyik belatja, mi folyik itt nyugatot nem erdeklik a lengyel birok nyugatot az erdekli, hogy lengyelorszag elfogadja az alarendelt szerepet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!