Így oszlott meg a pártok támogatottsága

2018. április 10. 20:03

A fiatalok körében a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága – derül ki a Medián felmérésének eredményeiből.

2018. április 10. 20:03

A Fidesz 49 százalékos támogatottságot kapott a vasárnapi választásokon, ám a 30 év alattiak körében csak 37 százalékot. A fiatalok között kiemelkedően népszerűnek számított azonban az LMP és a Momentum – közölte a Medián intézet felmérésének eredményét a 444

A 444 és az RTL Klub kérésére készített kutatás megállapítja: a Fidesz szavazóinak átlagéletkora nagyjából megfelel az egész szavazókorú népesség átlagos életkorának, ezzel szemben az MSZP és a DK szavazói az átlagosnál idősebbek, míg a Jobbikos és az LMP-s voksolók fiatalabbak. Utóbbiaknál még alacsonyabb az MKKP és a Momentum szavazóbázisának átlagos életkora – írja a cikk. 

A nemek szerinti eloszlásról ezután megállapítják: a különbségek a legtöbb párt esetében elhanyagolhatóak, kivéve a Jobbikot, ahol a szavazók jelentős többsége férfi. 

A településtípusok szerinti leosztásban – a Medián szerint – a Fidesz a községekben teljesített a legjobban, ezt követték a vidéki városok, majd a főváros. Budapesten az MSZP támogatottsága volt a második legnagyobb, míg vidéken a Jobbiké. 

Az elemzésben a vallásosság és a választási preferencia kapcsolatát is vizsgálták – írja az oldal. Ennek érdekében a templomba járás gyakoriságával számoltak, s így kapott eredményeik szerint a kormánypárt sokkal nagyobb támogatást kapott az egyházi alkalmakon résztvevő hívők körében, mint az ellenzéki pártok. 

(Grafika: Medián, 444)

 

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2018. április 11. 10:16
Lehet ezt csűrni-csavarni. Minden korosztálynál a Fidesz a legjobban támogatott!!! Csak azt nem értem miért fontos ez a 444-nek. Itt is bukott az ellenzék vastagon. Valszeg ez az INFÚZIÓ!!!
bontottcsirke
2018. április 11. 10:07
Ilyen táblázatokat én is szoktam gyártani passzióból.
Vakfolt
2018. április 11. 08:23
"A fiatalok körében a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága – derül ki a Medián felmérésének eredményeiből." Igen, önmagához képest. De a többi párthoz képest a fiatalok között a fidesz támogatottsága a legnagyobb. Na ebből kerekedett ki az a hazudozás, hogy a fidesz elvesztette a fiatalokat. Szó sincs róla.
flesh ripper
2018. április 11. 07:07
Ami a Fideszt illeti, nála a legegészségesebb, legkiegyensúlyozottabb a generációs-választói támogatottság (amennyiben fenntartásokkal elfogadjuk a felmérés eredményét). Egy nagy országos néppárt, minden korcsoportból egyenlően, arányosan merít. Ez fejezheti ki a legreálisabban, leghitelesebben a nemzeti akarat esszenciáját. Persze, lehet generációs, vagy szubkulturális pártot csinálni. Pl. a félmellű 18 éves transzszexuálisok pártját. Az biztosan 100%-os fiatal, friss és üde párt lesz! Mellesleg, csupa félemlőjű herélt politikai szövetsége. Biztos tetszene Soroséknak és Brüsszelnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!