Kutatás a bevándorlásról: a magyarok és az osztrákok kiemelkedően elutasítóak

2018. március 20. 10:49

A bevándorlás kapcsána a bűnözés növekedése a legnagyobb veszély az európai országok lakói szerint – állítja egy kutatás. A European Social Survey most közzétett felméréséből kiderül, hogy míg a magyarok a leginkább elutasítók a bevándorlással szemben, az osztrákok is számos szempontból jobban tartanak a bevándorlástól,mint más nyugat-európai nemzetek.

2018. március 20. 10:49
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Az emberek a bevándorlás kapcsán a bűnözést tartják a legnagyobb veszélynek minden európai országban – olvasható a European Social Survey 2016-ra vonatkozó, most megjelent kutatásában. A kutatást az European Science Foundation nevű, strasbourgi székhelyű alapítvány végzi rendszeresen, a jelenlegi kutatás a német szocdemek pártalapítványaként működő Friedrich-Ebert-Stiftunggal együttműködésben készült.

A felmérés szerint az EU szegényebb országaiban olyan egzisztenciális veszélyként is tekintenek a migrációra, mint ami munkahelyeket vesz el az emberektől.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a bevándorlásra sokan úgy tekintenek, mint ami gazdagítja a kultúrát. 

A leginkább Magyarországon és Csehországban tartanak a migrációtól, míg Svédországban, Norvégiában, Németországban és Észtországban gondolják úgy a legtöbben, hogy az gazdagítja a kultúrát.

A kutatás által felvázolt trendekből Ausztria lóg ki, ami több szempontból a legbevándorló-ellenesebb országokkal tart, miközben a modell szerint a skandivánokkal és a németekkel együtt a bevándorlókat elfogadó nációk közt illene lennie.

Az elutasítás listája: Magyarország az élen

Az osztrákoknak vegyesek a tapasztalataik: ők úgy érzik, hogy ugyan a bevándorlás hozzájárul a kultúrához és a gazdasági növekedéshez, de a másik oldalon viszont a bűnözés is növekszik általa. 

Míg a bevándorlás elutasításában hazánk és a nagyjából a volt kommunista országok járnak az élen, legkevésbé – nem meglepő módon – a skandináv államok és a németek elutasítóak. A bevándorlástól való félelemben hazánk és Csehország után Ausztria a harmadik. 

A kutatás megállapítja azt is, hogy éppen azok az országok a legelfogadóbbak a bevándorlók iránt, amelyekben nagy számban élnek migránsok, míg ahol alig vannak (például a közép-európai országokban), ott sokkal magasabb az elutasítottság. Egy kivétel azonban akad: Ausztriában magas a bevándorlók száma, a trenddel ellentétes módon mégis magas a migránsok elutasítottsága is. 

Ausztria más szempontból is kilóg a kutatás által felállított trendekből, mivel a kutatás szerint többek közt annál nagyobb a migrációtól való félelem, minél szegényebb egy ország, minél kisebb a társadalmi kohézió, valamint az intézményekben való bizalom – márpedig ezekben Ausztria nem áll rosszul.

A kutatók ötféle szempontból vizsgálták a bevándorlók felé irányuló attitűdöt: hogy a megkérdezettek szerint veszélyeztetik-e a munkahelyeket, veszélyt jelentenek-e a jóléti államra, a kultúrára, veszélyt jelentenek-e vallási szempontból és a bűnözés szempontjából.

Érdekes módon amíg Ausztriában az első két szempontból nem igazán tekintenek veszélyforrásként a bevándorlókra, a második három szempont alapján nyugati szomszédunk a 21 vizsgált ország élvonalába tartozik: a bevándorlók mint kulturális veszély tekintetében Ausztria harmadik; a bevándorlók mint vallási fenyegetés szempontjából a negyedik; a bevándorlók mint a bűnözés növelői szempontjából pedig egyenesen az első helyen végzett.

Nem csoda, hogy nemrég az osztrák választásokon győztes Néppárt a radikális jobboldali Szabadságpárttal kötött koalíciót, mígnem a németeknél mindenképp ki akarta hagyni Angela Merkel CDU-CSU-ja a koalícióból az AfD-t, és inkább a szociáldemokratákkal kötöttek nagykoalíciót.

Hazánk az első három témában első-második helyen végzett, a bűnözésre vonatkozó oszlopban a negyedikek lettünk.

Vallási veszélyt viszont nem látunk a bevándorlókban, ezen szempontból a 14. helyre kerültünk.

Érdemes megjegyezni, hogy a bevándorlókra kivétel nélkül minden országban bűnügyi veszélyforrásra tekint a többség.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. március 20. 12:19
Megdöbbentö, hogy milyen egyszerü letarhálni a magyar államháztartást. Amint a példa mutatja, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatói az adófizetök terhére élve még diszkriminálni is tudják ezt az idegengyülölö "magyart". Az egyszerü olvasóban felmerül a kérdés: milyen a tudományos szint ebben a Kutatóközpontban, ahol ilyen "pszeudo" kutatások folyhatnak és ami még fontosabb: Ki végzi ennek az intézménynek a finanszírozásának az ellenörzését ?
istvánkeve
2018. március 20. 11:38
Remekelt ismét a magyarországi "Friedrich Ebert Stiftung" (aki a "tanulmányt" a német adófizetök terhére fizette) és a szerzök is: Vera Messing a CEU-tól és Bence Ságvári, aki szociológusként a "nemzeti koordinátora" az ESS-nek Magyarországon (a magyar adófizetök terhére)
Einar
2018. március 20. 11:36
Nemzeti büszkeség ide vagy oda, lássuk be: a világ le van maradva hozzánk képest egy lépéssel (már megint). Mi felismertük és szabadon ki is mondhatjuk az igazat, ami a világ többi részén még problémás! Nem csoda, ha Orbán Viktor népszerűsége az egekben van EU szerte!
tango47
2018. március 20. 11:03
A nagy baj, hogy mire megismerik a migránsokkal való együttélést, már NINCS VISSZAÚT, akármilyen véleményt is alakítanak ki. Jobb nem kísérletezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!