Megdőlt a hidegrekord, soha nem látott mínuszok az országban

2018. február 27. 20:22

​Kitalálják, kedden mennyi volt a legmagasabb hőmérséklet Kékestetőn?

2018. február 27. 20:22

Megdőlt az országos és a fővárosi nappali hidegrekord kedden az országban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legalacsonyabb maximumérték országosan eddig mínusz 11,1 fok volt, melyet 1971-ben mértek a Kékestetőn, kedden azonban ennél is hidegebb volt: az ország legmagasabb pontján mínusz 12,8 fokos maximum volt.

A fővárosban eddig a legalacsonyabb maximum mínusz 5 fok volt - ezt 1986-ban mérték a Széchenyi-hegyen. A 32 évvel ezelőtti maximum azonban semmi a keddi adatokhoz képest: még a belvárosban is mínusz 5,1 fok volt a maximum, de Ferihegyen mínusz 5,7 fokot, a János-hegyen pedig mínusz 8,2 fokot mértek – ez utóbbi a fővárosban is új rekordot jelent.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szerda reggel a szélvédett, gyengébben felhős tájakon mínusz 15 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet. Szerda késő estétől a derült, szélcsendes területeken egyre többfelé – főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység völgyeiben – mínusz 15 fok alá csökken a hőmérséklet.

Kiemelték továbbá: hajnalig többnyire maximum 3 centiméternyi hó várható, de kisebb körzetekben 5 centiméter körüli mennyiség is hullhat. Szerda hajnalra egyre többfelé megszűnik a havazás. Napközben már csak helyenként – főként a középső megyékben és délen – lehet hószállingózás, gyenge havazás.

Emellett viszont az olykor erős északi, északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati felében és északkeleten, keleten okozhat hófúvást, az éjszaka első felében kiemelten Vas és Zala megyékben erős hófúvás is lehet. Szerdán valamelyest gyengül a légmozgás, de a Nyugat-Dunántúlon, az Alföld keleti felén és Borsodban a hóval borított tájakon továbbra is lehet hófúvás.

Borítókép: MTI

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2018. február 28. 13:38
Hideg van, a migránsoknak ez nem tetszik.
Csigorin
2018. február 28. 09:25
ez a gonosz Putyin, mar az idojarasba is beavatkoznak az oroszok... :D
Peter8811
2018. február 28. 06:34
A hideg rekord mindig az aznap mért legalacsonyabb hőmérsékletre vonatkozik. van napi rekord, havi rekord, éves rekord.
balbako_
2018. február 28. 05:53
A február 27.-i hideg rekord dőlt meg a téli leghidegebb mért hőmérséklet - 36 fok volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!