A bolgár EU-elnökség is kötelező kvótarendszert javasol

2018. február 28. 11:50

Az EU soros bolgár elnöksége által benyújtott reformjavaslatok értelmében kötelező jellegű áthelyezési kvótákat tartalmazhatna a jövőben a dublini szabályozás, igaz, a korábbi terveknél magasabb küszöböt állapítanának meg a mechanizmus aktiválásához.

2018. február 28. 11:50

Kötelező jellegű áthelyezési kvótákat tartalmazhatna a jövőben a dublini menekültügyi szabályozás az Európai Unió soros bolgár elnöksége által benyújtott reformjavaslatok értelmében, de a korábbi terveknél magasabb küszöböt állapítanának meg a mechanizmus aktiválásához – közölték kedden bennfentes diplomáciai források.

A tagállami kormányokat tömörítő tanácsban köröztetett javaslat értelmében minden uniós országra vonatkozóan megállapítanának egyfajta határértéket a népesség, a bruttó hazai termék (GDP) és az előző évben benyújtott menedékkérelmek száma alapján, és ha az érkezők száma adott esetben meghaladja ezt a „tűréshatárt”, akkor életbe lépne a kidolgozott szolidaritási mechanizmus, vagyis azokból az országokból, ahol túl sok migráns van, más tagállamokba telepítenének át – tájékoztattak névtelenséget kérő tisztségviselők.

A meghatározott mutató elérésekor az uniós társállamok önkéntes pénzügyi vagy logisztikai támogatást nyújthatnának, de ha az érkező menedékkérők száma átlépi a referenciaérték 160 százalékát, vagy arányuk eléri az adott állam népességének 0,1 százalékát, akkor a tanács minősített többséggel dönthetne a kötelező kvótarendszer aktiválásáról, amelynek keretében két év alatt legfeljebb 200 ezer főt oszthatnának szét kötelezően az EU tagállamai között. A 180 százalékos határ meghaladása után már szavazásra sem lenne szükség, hanem automatikusan életbe lépne az említett kötelező áthelyezési mechanizmus.

A kiszivárgott információk szerint a tagországoknak a számukra előírt kvóták legkevesebb 75 százalékát kötelező lenne teljesíteniük, a maradék azonban kiváltható lenne alternatív intézkedésekkel, például egyfajta, menekültenkénti 30 ezer eurós (9,4 millió forint) „szolidaritási hozzájárulás” megfizetésével, vagy  EU-n kívüli migránsok betelepítésével. Bizonyos számítások szerint a Magyarországra a 2017-es adatok alapján akár az évi tízezer migránst kellene betelepíteni, de az EU-ba belépő migránsok számának növekedésével ez a kvóta folyamatosan nőne.

A december végén lezárult észt EU-elnökség egyes hírek szerint olyan kompromisszumos javaslatot terjesztett a tanács elé, melynek értelmében egyetlen tagállamnak sem kellene akarata ellenére menedékkérőket befogadnia, valamilyen formában mégis mindenki kivenné a részét a közös terhekből, azonban nem sikerült elegendő támogatást szerezni ennek elfogadásához. Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten arról számolt be, hogy az EU új migrációs javaslata elfogadhatatlan a kormány számára. Leszögezte: az uniónak végre nem az elosztást, hanem a határvédelmet kellene a gondolkodása középpontjába helyeznie.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2018. február 28. 18:19
1. Az a kérdés ki a menekült ? Mert egyesek a gazdasági migránsokat is menekültnek tekintik .És ezzel elszáll a számosság . És ezzel végünk . ----- 2. A valós menekültnek is kérdés milyen jogot adjunk . Számomra közel sem egyértelmű hogy miért is kell állampolgárságot is adni még egy valós menekültnek is ??? A politikai menekülteknek adtak régebben . De egy háborús helyzetben a tömeges menekülteknek a saját hazájuk helyzetének rendeződése után miért is kéne letelepedést is adni . ---- 3. A határvédelem maximális ügye . Amíg ezt a másik felét nem veszik komolyan egyes tagállamok addig nincs miről beszélni . ---- Tehát először is igen fontos alap kérdéseket kell tisztázni és aztán lehetne áttérni bármiféle csakis valós menekültek megsegítésére közös , koordinált EU-s elhatározással. De mivel nincs bizalom egyes tagállamok részéről az alapkérdések valódi tisztázására sem ezért igen éles viták fognak jönni . Ezt az ügyet valószínű csak politikai erők összecsapása oldja meg . Jó lenne pl. számunkra egy jó kis olasz jobboldali győzelem ehhez munícióként .
noMores
2018. február 28. 14:23
Nemmagyarok!! Sorosberencek!! Hazaarulok!! Vagy vasarnap ota mar nem:)
luzitanxaver
2018. február 28. 14:20
Ez természetesen nem a bolgár elnökség javaslata, ők csak a hülye szerepét játsszák el ebben a történetben.
kingsjewel
2018. február 28. 14:06
Saját maguknak is sz.rt csinálnak, ha egyetértenek ezzel. Vagy úgy vannak vele, hogy a sok albán , meg cigány mellé már olymindegy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!