Sztrájkra készülnek a közszférában

2018. január 03. 10:06

Megkezdte a felkészülést a januári sztrájkra a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a közszféra állapotai miatt. Lázár János szerint viszont egyszerűen nem létezik olyan, hogy valaki egy közhivatalban sztrájkoljon.

2018. január 03. 10:06

Az mfor.hu arról ír: megkezdte a felkészülést a januárra tervezett sztrájkra a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A döntés oka, hogy a kormányt nem sikerült rávenniük a követeléseik elfogadására.

Jelen állás szerint január 12-én és január 15-én, vagyis pénteken és hétfőn tartanak kétnapos sztrájkot az önkormányzati hivatalokban. Ebben a hónapban még csak két napot jelöltek meg, amikor felfüggesztik a munkavégzést, de ígéretük szerint ameddig nem érnek célt, minden további hónapban újabb nappal toldják meg a sztrájk időszakát. Ez idő alatt csak a halaszthatatlan ügyekkel foglalkoznak a köztisztviselők.

A szakszervezet szerint a kormány két tárgyalási forduló után visszavonult a béremelésről kezdeményezett egyeztetésekről, azóta pedig ajánlat nélkül hallgatnak.

A közszolgálatban dolgozók egy részét képviselő szervezet szerint fenntarthatatlan helyzet alakult ki a csökkenő reálkeresetek és a munkahelyi fluktuáció miatt. Szerintük az általános állapotok miatt még a választás lebonyolítása is veszélybe kerülhet. 

Az mfor.hu arról is ír: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az előző év során kategorikusan elutasított minden olyan kezdeményezést, amely a munkavégzés felfüggesztésével célozta meg a követelések elfogadtatását. Lázár szerint egyszerűen nem létezik olyan, hogy valaki egy közhivatalban sztrájkoljon.

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kata56
2018. január 04. 11:53
Szerintem nem lesz sztrájk. Max azok fognak sztrájkolni, akik a sztrájk-szervezésből élnek. Pontosan tudom, hogy a mai pedagógusi, köztisztviselői, kormánytisztviselői kör minimum 50-60 százaléka ma is kormányellenes, balliberális. (Még a régi nomenklaturából való vagy ilyennek a leszármazottja) Lehet, hogy ők sztrájkolnak majd. Kormánytisztviselő voltam, pontosan ismerem a viszonyokat. A köztisztviselők, kormánytisztviselők bérét Gyurcsányék befagyasztották(illetményalap, alapilletmény) stb..illetve annyit emelkedik mindenkinek a bére azóta, amit a kategória(gyakorlati időhöz kötött) átlépések indokolnak. Ezzel együtt: még mindig sokkal jobb volt a közszférában dolgozni, mint a "vagy nincs állásom" vagy a "megszakadok" kategóriában dolgozni a privát szférában. Mindkettőt próbáltam, tudom. Aki mást állít: hazudik. Az más kérdés, hogy mindenki szeretné, ha több lenne a fizetése. Tessen szíves lenni a privát szférában próbálkozni. Nem kevés ismerősöm volt, aki megpróbálta, aztán jött visszasírni magát. Sokat kell-e dolgozni a közszférában? Igen sokat kell dolgozni. Állandóan kell dolgozni. Nem kevés esetben munkaidőn kívül. Természetesen mint mindenhol, itt is vannak szorgalmas vagy kevésbé szorgalma, lógós emberek. És jó vagy rossz főnökök. Nem tartom jogosnak, ha a közszféra sztrájkol. Aki ide szegődik el, az tisztában van a kereseti lehetőségekkel, a munkaterheléssel. Ugyanakkor van egy "munkahelybiztonság". Vagyis a privát szférában reggel bemégy dolgozni és közlik veled, hogy vége. Közszférában efféle csak kivételes helyzeben fordulhat elő. Egyszer láttam ilyet, alapos indokkal történt. Közszférában (esetleg) kevesebb a béred, de biztos. Már ha nem csinálsz kirívó hülyeséget és normálisan végzed a munkádat. Akinek nem tetszik, menjen a privát szférába. Már ha van mivel mennie...ami a tudást illeti. Ami a (felső)oktatásban dolgozókat illeti: valóban kevés a bérük. Na de ki kell mondani, a teljesítményük is hm..hm..hm..gyatra. Közeli hozzátartozóm jóvoltából naprakész infoim vannak az egyetemi szférára vonatkozóan....hervasztó
csuka
2018. január 04. 07:46
fideSZDSZ maffia hírek: „Lesz itt hamarosan elég kőműves, villanyszerelő, hegesztő, pincér és informatikus, gondolhatnánk a kormány legújabb tervét megismerve. Egy december 22-én elnyert uniós pályázatból ugyanis kiderült, a nemzetgazdasági tárca három év alatt ötmilliárd forintot költhet „a közszférát érintő esetleges létszámleépítések kezelésére, a közszférában dolgozók versenyszférában való elhelyezkedésének segítésére is”. S hogy semmi kétségünk ne legyen afelől, miről is van szó, a dokumentum hozzáteszi: „a kiemelt projekt célcsoportját azon munkavállalók alkotják, akik a vállalkozásoknál/közszféra-foglalkoztatóknál adott esetben bekövetkező csoportos létszámleépítések során érintetté válhatnak, vagy akik munkaviszonya várhatóan egy éven belül megszűnik”. https://mno.hu/vezercikk/sokkterapia-2437494 Bonyhád város fideszes polgármestere is a Molhoz fordult a városában tapasztalható magas üzemanyagárak miatt, ő azonban nem volt olyan szerencsés, mint Tállai András NAV-elnök, aki decemberben elérte a mezőkövesdi benzin-rezsicsökkentést – derül ki a város honlapjára feltöltött levelezésből. https://kuruc.info/r/2/181130/
Területvédő
2018. január 03. 19:49
Lázár is hibázik. Választás jön, öcskös, még akkor is, ha te háttérbe vonulsz. Most egy ilyen kis tételen szarakodtok? Nem akartok nyerni, vagy mi az úristen van itt? Megint egy érthetetlen hiba. Ha ez így megy áprilisig, szépen felhozzák ezt a mocsadék ellenzéket... Nagyon nem kéne.
Területvédő
2018. január 03. 19:47
Teljesítse a kormány a dolgozók követelését. Ezt most megint nem értem, minek kell halogatni. Tessék megadni, jól megy az országnak, jól teljesít a gazdaság, ne üljünk megint a babérjainkon! Varga 2002-ben már eljátszotta egyszer, hogy kibaszottul büszke volt a jó makromutatókra, ahelyett, hogy osztogatott volna. Választás jön, osztogatni kell, abból lesz szavazat. Egy pillanatig sem szabad esélyt adni a parazita ellenzéknek semmire, amibe belekapaszkodhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!