Eli Hazan: A Jobbik egy katasztrófa, éppen úgy, mint Soros

2017. december 15. 10:17

Fontos az izraeli kormánypárt, a Likud számára az Orbán Viktorral és a Fidesszel való kapcsolat – mondja a Mandinernek Eli Hazan, a párt külügyi igazgatója. Hazan hozzáteszi: a Jobbik szerinte egy katasztrófa, és nagyon aggasztja a Jobbik és a magyar baloldal közt épülő kapcsolat. Interjúnk.

2017. december 15. 10:17
Veszprémy László Bernát

Ön a Tett és Védelem Alapítványkonferenciájára érkezett, és a migráció témájában szólalt fel. Hogyan érinti Izraelt az Európába történő tömeges bevándorlás?

Izraelnek hatvanezer behatolóvalkellett megbirkóznia, elsősorban Afrikából. Ezek a behatolók rengeteg gondot okoztak Tel-Avivban, lehet olvasni az erőszakos cselekedeteikről, nemi erőszakról, lopásokról. Azonban kezeljük a problémát, hiszen Benjamin Netanjahu 2010-11 között falat épített az egyiptomi határon, és így szinte teljesen megszűnt a beszivárgás. A következő lépés, hogy eltávolítjuk a maradókat, hiszen már megszűnt a háború Eritreában, így nem kell Izraelben maradniuk. Egyébként is, mi mindig az izraelieket részesítjük előnyben, mert izraeliek vagyunk. Ez azonban kihívás is, hiszen Izrael demokrácia, és van egy legfelsőbb bíróságunk, amely a kormány minden lépését ellenőrzi. A holoti tábort, melyet a beszivárgók számára építettünk, például bezáratták.

Mit ért eltávolítás alatt?

Egyszerűen kirakjuk őket az országból.

Ez a Likud hivatalos álláspontja az Izraelbe történő tömeges bevándorlással kapcsolatban?

Nincsen hivatalos pozíciónk, de ha megkérdezi bármelyik likudnyikot, ugyanezt fogja mondani. És én még igen mérsékelt vagyok.

Változás állt be Izrael Kelet-Európa-politikájában: most már együttműködnek a lengyel és magyar patrióta kormányokkal, melyek saját álláspontot képviselnek emlékezetpolitikai kérdésekben. Nem jelent ez gondot?

Természetesen gondot jelent, hiszen a holokauszt-emlékezet nagyon fontos számunkra, és nem kényelmes, ha egy kormány mást gondol róla, mint mi. Ilyenkor meg kell próbálnunk meggyőzni őket, hogy hibát követnek el. Az izraeli baloldal szerint nem szabadna együttműködnünk a lengyel és magyar kormányokkal. Mi azonban David Ben-Gurion példáját követjük: a holokauszt emlékezete fontos, de a jövő még fontosabb. Nem értünk egyet ezekkel a kormányokkal mindenben, de Orbán sokkal jobb opció a Jobbiknál. Orbánnal lehet beszélni, meg lehet győzni: mi történne, ha a Jobbik lenne itt? Orbánt sok szempontból csodálom, mert képes vezetni Magyarországot, de nem értek vele egyet száz százalékosan. A demokrácia magyar felfogása más, mint az izraeli – ahogy az izraeli is más, mint a francia.

Miben más a demokrácia felfogása Magyarországon?

Úgy látom, hogy Magyarországon – és ez csak egy benyomás – egy szólam van, a társalgás ezt az egy szólamot követi. Úgy látom, nincs is vita. Egy szólam van – ami főleg Orbánt követi –, még ha néha meg is szólal is az ellenzék. Eközben mi Izraelben mindenen vitázunk. A pártomban 30 képviselő 40 véleményen van. Két állami megoldás legyen, vagy egy állam? És jön a vita, vita, vita.

Úgy tűnik, hogy az Európai Unió egyre kritikusabb Izraellel szemben.

Ez nem igaz. Elmondom, miért. Ismert az 1975-ös ENSZ-határozat, mely szerint a cionizmus rasszizmus. Ilyet ma nem hoznának. Mindig fognak támadni, bármit teszünk, hiszen zsidók vagyunk – ez a gyűlölet igen ősi. 2016-ban azonban NATO-megfigyelő lett Izrael. Ez nem rossz nemzetközi pozíció, ha engem kérdez. Vagy ott volt a V4-ekkel való találkozás is, mikor Orbán fogadta Netanjahut, s noha ez Netanjahu változó politikájának hatása is, mégsem mehetünk el afölött, hogy jövőre a V4-ek Jeruzsálemben fognak találkozni. Ez óriási! Régebben csak álmodoztunk ilyesmiről.

Van tehát különbség Nyugat-Európa és Kelet-Európa között Izrael megítélése kapcsán?

Nem, és az én benyomásom – és ez csak benyomás, nem akarok általánosítani –, hogy Kelet-Európában mélyebb az antiszemitizmus. Nem Izraelről beszélnek, hanem a zsidóságról, mint a Jobbik. De ezt láttam Bécsben is, mikor ott tanultam kelet-európai diákokkal. Mi ezt a „régi antiszemitizmusnak” nevezzük. De Kelet-Európában legalább mind a két oldalt, az arab és az izraeli oldalt is bemutatják a médiában. Nyugat-Európában csak az Izrael-ellenes oldalról lehet tájékozódni.

A Jobbik is beszél azért Izraelről…

Nagyon tartunk a Jobbiktól. 2003 óta, azaz párttá válásuk óta követem őket. A Jobbik egy katasztrófa, és mindenki arra kell biztatni, hogy ne szavazzanak rájuk. Írtam is egy cikket a Jobbik és a baloldal épülő kapcsolatáról. Szeretném, hogy mindenki tudja: ez nagyon aggaszt minket.

Éppen most járt Vona Gábor a Spinoza-házban, erre céloz?

Odament? És mit mondott? Hogy utálja a zsidókat?

Azt mondta, hogy megváltozott.

Nem akarom elhinni! Ne higgyék el neki: ez egy illúzió. A Jobbik egy katasztrófa, éppen úgy, mint Soros. Ők egyazon érme két oldala.

A Soros-ellenes kampányt számos magyar zsidó megszólaló antiszemitának tartotta.

Abszolút támogatom Orbánt Soros ellen. Tudjuk Izraelben, hogy mit jelent Soros. Számunkra ő egy – nagyon nehéz megmagyarázni, mi történt Izraelben Soros kapcsán. Számos NGO-t (nem-kormányzati szervet) pénzel – és ez az ő joga, hiszen meglehet a véleménye –, ám ezek erőteljesen és igazságtalanul támadják Izraelt. Ezért – hozzá hasonlóan – demokratikus eszközökkel küzdünk ellenük. Tájékozódtam a Soros-ellenes kampányról, és nem hiszem, hogy az antiszemita. El kell mondanom a magyar-zsidó közösségnek – melyet egyébiránt nagyon nagyra tartok –, hogy Soros egy katasztrófa. Harcolnunk kell ellene minden elérhető demokratikus eszközzel. Likudnyikként boldogan segítek a magyar kormánynak a Soros elleni harcban – de sosem segíteném a zsidó közösséggel szemben. Egyáltalán nem. Soros egy katasztrófa, és a lehető legnagyobb mértékben le kell építenünk a hatalmát, mert el akarja pusztítani a normális világunkat, és egy új világot akar építeni. Azonban ha új világot akar építeni, akkor alapítson pártot, és mérettesse meg magát a választáson. Ez így megy. És ha más eszközöket használ, akkor mi is más eszközökkel állítjuk meg. Úgy hiszem, hogy a magyar-zsidó közösség Soros-kampánnyal kapcsolatos benyomásai tévesek.

A magyar zsidó közösség nagyon is csalódott volt a Netanjahu-látogatással kapcsolatban.

Sajnos két külön országban élünk. Mások az érdekeink, mások a nézőpontjaink. A magyar-zsidó közösségnek tudnia kell, hogy mindig és mindenhol megvédjük a diaszpóra zsidóságát, mert zsidók vagyunk. Viszont Soros hatalmát le kell törnünk. Attól tartok, egyszerűen másképp gondolkodunk, mi izraeliek, és a magyar-zsidó közösség. De mi Soros ellen vagyunk. Pont. Nincs tovább.

Mennyire tud az izraeli kormány együttműködni a nyugat-európai szélsőjobboldali pártokkal, melyek Izrael-barátok – például Geert Wilders vagyMarine Le Pen pártjával?

Le Pen nem Izrael-barát. A pártját nem érdekli Izrael, és tele vannak antiszemitákkal. Semmit sem tett, hogy kirúgja őket. Semmi lehetőséget nem látok a Le Pennel való kapcsolatra. Wilders nagyon is Izrael-barát, és Heinz Christian Strache is az. Most, hogy a kormányzás közelébe kerül, nagyban javulhatnak az izraeli-osztrák kapcsolatok. Természetesen nem vagyok ostoba, és tudom, hogy vannak Strache pártjában is antiszemiták. De többeket kirúgott, ő maga megváltozott, eljött Jeruzsálembe, és mikor Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Ausztriába ment, Strache kritizálta őt Izrael-ellenes nézeteiért. A kérdés mindig, hogy mennyire őszinte a váltás, és hogy mit mutatnak a tettek.

Orbán tehát nem olyan, mint Le Pen?

Egyáltalán nem, és kérem, mindenképpen írja le: a kapcsolat Orbánnal és a Fidesszel nagyon fontos számunkra. Ez stratégiai partnerség, és minden lehetséges módon meg akarjuk tartani, és meg akarjuk erősíteni.

Járt már Budapesten?

Igen, és mivel cionista vagyok, nagyon fontos számomra: Herzl Tivadar és Max Nordau is itt született. Minden itt kezdődött.

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rike
2017. december 15. 20:29
Áldás békesség, Istennek dicsőség! Jó éjszakát! Istentől áldott Ünnepeket kívánok minden jótét léleknek!
korona
2017. december 15. 20:27
A zsidóvélemény lassan már nem számít. Nem csak itt, de a világban sem. Valamilyen karmester ellenük vezényli már a tömegeket. És ha a Zsigmond K. egyetem veszi át a CEU szerepét? Na, ehhez mit szóltok? De az ezoterikus misztikájukat elveszítették. Lehet a zsidó kapitalista, imperialista, milliárdos krőzus, kommunista ideológus, kommunista hóhér, katolikus főpap, író, ferde festő, zeneszerző, nóbeldíjas fizikus és Japánban gazdasági tanácsadó, a zsidó mindig zsidó marad. Az általa állatnak tartott többi emberi élőlény kiszipolyozója, parazitája, de örök ellensége.
Rike
2017. december 15. 20:22
Fostok válaszolni. Nem csodálom. Egy ilyen szarházi orosz banda?
Mich
2017. december 15. 17:28
"A Jobbik egy katasztrófa, éppen úgy, mint Soros" Így van - nekünk magyaroknak ilyen katasztrófákkal kell felvennünk a harcot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!