Elindult a Budapest Időgép

2017. december 29. 11:03

Budapest Időgép néven indult egy hiánypótló online projekt, ahol egyszerűen kereshetünk rá házakra és régi térképekre anélkül, hogy bemennénk a levéltárba.

2017. december 29. 11:03

Elindult a fővárosi levéltár Budapest Időgép nevű digitális projektje - olvasható Budapest Főváros Leváltára honlapján. Az időgép nem egyszerűen történeti adatok lekérdezését teszi lehetővé, hanem a térben és időben történő barangolást kínálja interaktív térképeken keresztül. Tanulmányozhatjuk a város átalakulását, kereshetjük a korabeli helyszíneket és eljuthatunk az egyes telkek, házak történetére és lakóira vonatkozó levéltári forrásokhoz is. Az időgép kutatómunkára éppúgy alkalmas, mint pihentető kikapcsolódásra.

Az Időgép mögött a Hungaricana hatalmas adatbázisa áll, amely több millió oldalnyi digitalizált forrásanyagot tartalmaz, a város lakóira és épületeire nézve pontosan helyhez és időhöz köthető adatok tömegét nyújtva. „Célunk, hogy fokozatos fejlesztéssel mindez a történeti térképeken barangolva, könnyen, gyorsan, szórakoztató formában is elérhető legyen” – írja a projekt tájékoztatójában a levéltár honlapja.

A Budapest Időgép / Térkép alkalmazásban négy különböző időmetszetben (1837, 1873, 1908, 1937) nagy felbontású térképek segítségével tanulmányozható a város szerkezetének átalakulása.

A Budapest Időgép / Iratok alkalmazásban juthatunk el az egyes ingatlanokhoz kapcsolódó forrásokhoz. A térképen helyrajzi számmal kivilágított telkeken a helyrajzi számra kattintva nyílik meg a telek történeti topográfiai leírása (amennyiben szerepel a Topográfia adatbázisban) megjelennek a környékhez kapcsolódó fotók, valamint itt találhatók a levéltári forrásokhoz vezető linkek.

Az időgép oldaláról is elérhetők a Budapestről 1944-ben készült légi felvételek. A Magyar Királyi Légierő 1944 áprilisában, az első nagyobb angolszász bombázások után pár nappal, kis magasságból végigfényképezte Budapest találatokat kapott kerületeit. A nagyjából 550 légi felvétel negatívjai a közelmúltig a Hadtörténeti Levéltárban voltak kutathatók. 

Egyelőre önálló alkalmazásban használható az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisa, mely az 1956. október 23-tól 1957 tavaszáig erőszakos halállal, nagy valószínűséggel a forradalmi eseményekkel összefüggésben elhunyt személyek adatait jeleníti meg térképen kereshető formában.

A Budapest Időgép Budapest Főváros Levéltára és az Arcanum Adatbázis Kft együttműködésében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. december 29. 20:48
Inkább a földhivatali adatokat kellene interneten elérhetővé tenni, ahogyan az más országokban van. És nem pénzért. Magyarország jól le van maradva.
C.Dömötör
2017. december 29. 15:55
Én a Mandiner időgépet hiányolom. Azt, ami jó volt és praktikus, miért kellett megszüntetni, egy rejtély. Kérdeztem a főszerkesztőt, de ő, nyilvánvalóan bokros teendői miatt, nem ereszkedik le a kommentárok közé.
rajgy
2017. december 29. 11:36
Mikor kapja vissza a koronáit az Erzsébet-híd? A kommunisták lespórolták róla 64-ben. Koronákat és boltívet szimbólikusan meg kellett volna csinálni. A 60-as években a bútorok is a legegyszerűbbek voltak. A Sávoly Pálnak láttam több elképzelését is a boltívekre, de mind elvetették a komcsik. Nem akartak "arisztokrata" hidat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!