A Pécsi Tudományegyetem díszdoktora lett Donald Tusk

2017. december 08. 19:38

Az Európai Tanács elnöke ennek alkalmából Pécsett az európaiságról, a határvédelemről, az idegengyűlöletről és a liberális demokrácia szükségszerűségéről is szót ejtett.

2017. december 08. 19:38

Hitet tett az Európai Unió mellett és méltatta a közösség értékeit Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken a baranyai megyeszékhelyen, ahol díszdoktorává avatta a Pécsi Tudományegyetem.

„Hiszek az Európa Unió jövőjében és céljában az euroszkepticizmus jelenleg érzékelhető trendje ellenére is” – jelentette ki Donald Tusk. A korábbi lengyel miniszterelnök a doctor honoris causa címről szóló oklevél átvétele után személyes hangú köszöntőjében több irodalmi és zenei példát említve méltatta a magyar kultúrának a saját és honfitársainak életében betöltött szerepét, és úgy fogalmazott: „európainak lenni ok a büszkeségre”.

Véleménye szerint Európának továbbra is megvan az esélye arra, hogy a jövőben is „a világ legjobb helye”, a szabadság és kultúra egyedülálló, különleges területe legyen.

Donald Tusk azt mondta: a migrációs válság „az agresszív szomszédoktól” érkező fenyegetéssel együtt egyszerre mutatta meg az európaiaknak, hogy a közös terület és a közös határok mit jelentenek. Ahogy meg kell védenünk külső határainkat, ugyanúgy meg kell védenünk országainkat a rasszizmustól és az idegengyűlölettől – hangoztatta az Európai Tanács elnöke.

Álláspontja szerint meg kell próbálni összebékíteni a biztonság iránti igényt a szabadsággal, és az ellenőrzés iránti igényt a nyitottsággal.

Európa kulturális jelenség is – mondta az Európai Tanács elnöke. Stefan Chwin lengyel író sorait idézve azt mondta: az európai városok központjában álló városháza és a piactér a kontinens védjegyét jelentik, úgy, ahogy a múltban a székesegyházak sok kilométerről látható tornyai jelentették a védjegyet. Ezt a hármasságot Donald Tusk a felsőoktatásra és a tudományokra utalva az egyetemmel egészítette ki, hangsúlyozva, hogy Pécs – legrégibb magyar egyetemével, nevében az öt templommal – méltó arra, hogy Európa metaforája legyen.

A lengyel Európa-politikus hangsúlyozta: Európa a politikai értékek közössége is. Ezen értékek között – tette hozzá – mindig a szabadságot teszi első helyre. Megjegyezte: nem mindenki ért egyet ezzel a sorrenddel. Számára a legfontosabb európai értékeket változatlanul az emberi és polgári jogok, a szólás- és lelkiismereti szabadság, a jogállamiság, valamint a kisebbségi jogok tisztelete jelentik. Továbbélésüket – véleménye szerint – kizárólag a liberális demokrácia garantálja.

A pécsi egyetem korábban az MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint az Európai Tanács elnökének díszdoktori címre felterjesztésben az áll: a történész végzettségű lengyel politikus hazai és európai életműve szorosan kötődik a magyar, a regionális és az európai történelemhez, és Donald Tusk méltó arra, hogy elnyerje ezt a címet.

Kifejtették: Donald Tusk volt az első olyan európai politikus, akinek kelet-közép-európaiként „egy nem könnyű korszakban vezető szerep jutott az egyesült Európa élén”. Egyben egyike azoknak az európai államférfiaknak, akik mindig is segítették a visegrádi országok együttműködését.

(Kép és szöveg: MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Graf
2017. december 10. 13:37
Ami a volksdeutschot illeti , Tusk nagyapa a Vermachtban szolgàlt, nèmetkènt Kaszubi tájegység területén éltek. Herr Thusk Merkel bundesmutti ügynök kollégája volt a Stasinál , ahol Oszkár fedőnévvel " dolgozott" . Tusk így került az UE-ba. Kitüntetésével az ottani ellenzéket - KOD, Nowoczesna, PO,támogatja a legitim lengyel kormány ellen. Ez olyan lépés mintha a Toruni egyetem díszdoktori címet adományoznak , mondjuk Fekete Győrnek. Érthető ez sok hülye tapló magyar ?
Gregorius
2017. december 09. 11:23
Én nem háborodok fel különösebben. Lengyelországban gyakorlatilag nincsen baloldal. Tusk ugyanúgy jobboldali, mint Kaczinski, a különbség annyi, hogy T. uniópárti, amíg K. inkább a nemzeti oldalt képviseli. Rengeteg dologban azonos a nézetük, Tusk például pár napja már azt mondta, hogy a kvótarendszer elhibázott ötlet volt, amit akár K. is mondhatott volna.
Mich
2017. december 09. 02:04
Ez az egyetem, ahonnan a Soros-bérenc Polyák ment Brüsszelbe, a magyar kormányt lejáratni...?!
Szerintem
2017. december 08. 23:53
"Az Európai Tanács elnöke ennek alkalmából Pécsett az európaiságról, a határvédelemről, az idegengyűlöletről és a liberális demokrácia szükségszerűségéről is szót ejtett." Mi van, már Pécsett is egyoldalú ideológiai kirekesztés van? Hogy fér ez össze a sokszínűség tiszteletével? Ideológiai egyetem, a valamikori szovjet kommunista moszkvai pártfőiskola mintájára? Európaiság? Ő az eddigi munkásságából megítélve legfeljebb afrikaiságról beszélhetett. Határvédelem? Őrizetlen, nyitott határok? Ahol bárki kedvére, akár körözött bűnözők is csak úgy ellenőrizetlenül, illegálisan átgázolhatnak? Idegengyűlölet? Talán nem kellene felső létszám határ nélkül olyan idegeneket behívni Európába, akik gyűlölnek bennünket. Vagy aki behívta, tartsa meg magának és ne erőszakolja őket másokra. Egy liberális tartsa tiszteletben mások véleményét és akaratát. Liberális demokrácia szükségessége? Mi ez, ha nem a szovjet uralomhoz hasonló ideológiai diktatúra? Mi az, hogy semmi eltérő gondolat nem tűrhető meg, csak amit a központi parancsuralmi diktatúra elvár és engedélyez? Hová lesz a gondolati, az ideológiai, a vallás és szólás szabadság? És még ezek hazudják magukat liberálisoknak és demokratáknak. Röhej.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!