Románia: nagyszabású tüntetéseket tartottak országszerte

2017. november 06. 09:50

Kormányellenes civil szervezetek tüntettek vasárnap Románia-szerte több mint harminc városban.

2017. november 06. 09:50

Az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében rendeztek tüntetést vasárnap Bukarestben és Románia több nagyvárosában kormányellenes civil szervezetek. A „Nem akarunk tolvaj nemzet lenni” jelszóval internetes fórumokon meghirdetett megmozdulás szervezői a szociálliberális kormánytöbbség igazságügyi reformtervezete ellen tiltakoznak, amely szerintük politikai befolyása alá vonná az igazságszolgáltatást és meggátolná a korrupt politikusok elszámoltatását.

A PSD-ALDE koalíció kedden terjesztette a román parlament elé az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításáról szóló javaslatát, amelyet mind a jobboldali Klaus Iohannis államfő, mind a bírák és ügyészek szakmai szervezete kifogásolt. A törvénymódosítás egyebek mellett korlátozná az államfő szerepét az ügyészségi vezetők kinevezésénél, és kivonná a szakma kizárólagos ellenőrzése alól azt az Igazságszolgáltatási Felügyeletet, amely – esetleges tévedéseikért vagy visszaéléseikért – felelősségre vonhatja a bírákat és ügyészeket.

A PSD-ALDE koalíció szerint az igazságszolgáltatás reformjára azért van szükség, mert számos, a működését szabályozó előírás alkotmányellenesnek bizonyult, az ügyészek túlhatalma pedig visszaéléseket tett lehetővé. A jobboldali ellenzék azzal vádolja a szociálliberális többséget, hogy saját, korrupcióval vádolt politikusai védelmében akarja visszanyesni a vádhatóság mozgásterét. A vasárnapi tüntetést támogatásukról biztosították a jobbközép ellenzéki pártok, a demonstráción azonban pártjelképeket nem lehetett látni, a részt vevő ellenzéki politikusok pedig elvegyültek a tömegben.

Bukarestben a kormánypalota előtti téren több ezer tüntető gyűlt össze, majd a parlament felé indult. Mire a törvényhozás épülete elé ért a tömeg, létszáma meghaladta a tízezret. Az emberek az „Igazságot, nem korrupciót”, „PSD a vörös pestis”, „Gyertek velünk, titeket is meglopnak” jelszavakat skandálták, közben „Takarítsuk el a tolvajlást Romániából”, „Független igazságszolgáltatást” feliratú táblákat emeltek a magasba. Az eseményen készített videó itt tekinthető meg. 

Több mint harminc romániai településen és néhány nyugat-európai nagyvárosban is utcára vonultak román állampolgárok, az év eleji több mint félmilliós megmozdulásokat idéző korrupcióellenes jelszavakkal. Román hírügynökségi beszámolók szerint Kolozsváron, Temesváron, Nagyszebenben, Brassóban is meghaladta az ezret a tüntetők száma, de Jászvásáron (Iasi), Galacon (Galati) és Craiován is több százan vonultak utcára.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2017. november 06. 11:23
Kormány ellenes "civil" szervezetek.... ez már ismerős innen-onnan. El kellene már dönteni, vagyis ki kellene mondnai, hogy ezek politikai szervezetek, vagy civilek. Mert ha politikai céljaik vannak, akkor politikai szervezetek, de persez az őket lefizető megbízóikon kívül bárki felhatalmazása nélkül. Alakuljanak párttá és akkor legálisan is politizálhatnának. Csak persze akkor már nem fogadhatnának el pénzeket a külföldi megbízóiktól. Ez lehet a bibijük.
gabor7th
2017. november 06. 11:15
Ezeket ki fizeti?
Einar
2017. november 06. 11:12
Mintha nem lenne korrupció a fényes Nyugaton! Ez is a jól bevált Soros terv része... Minden országban küzdő örök emberi elégedetlenséget teszi uralmi törekvésének fő fegyverévé. A faszbukprolik pedig harapnak rá. Ahol korrupció elleni jelszavakkal tüntetnek, ott valójában külföldi beavatkozás történik. Ez egy univerzális jelszó, bárhol és bármikor bevethető. Főleg a világ szegényebb régióiban, hiszen annyira sötét, buta-primitívek már a faszbukproletárok, hogy csak vélt sérelmeikért, egyéni érdekeikért lázadnak. Ha szorult volna beléjük egy kis közösségi érzés, akkor elgondolkodnának a történelmen.... Vajon tényleg a korrupció elleni küzdelem a legfontosabb egy ország életében? Egyáltalán mi az a korrupció? Fertelmes bűn az önmagában, ha egy állam legitim vezetője arra is használja a befolyását, hogy erősítse a hatalmát? Hogy gazdagodjon? Hány olyan erős vezetőt tudunk felsorolni aki bérből és fizetésből hatással tudott lenni a történelemre? Az anyagi erőforrások feletti uralom nem bűn, hanem eszköz. Régen sem volt ez másképp, ma pedig ezerszeresen is így van! Ha valaki csak önmagának lop, azt a népe úgy is el fogja zavarni, de ha valaki hatalmat épít és ezt a hatalmat a népe érdekében használja, legendákat fognak írni róla. Jellemző, hogy azok fröcsögnek a legjobban a korrupció ellen, akiknek a gazdasági világban semmi kifogásuk nincs a multik ellen, amelyek évszázados kizsákmányolás útján jutottak el roppant gazdasági túlsúlyukhoz. Ma furcsa világot élünk. Kaotikussá válnak a küzdelmek, a frontvonalak már nem világosak. Recseg-ropog a nyugati civilizáció. Kulturális, morális és működési válságban van. A nemzetállamok elkeseredett harcot vívnak a helyére pályázó "Szuperállamisággal" amelynek viszont már az alapjai is gyengék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!