Fazekas: Kína a magyar agrártermékek legfontosabb exportpiaca lehet

2017. november 29. 11:02

Kína a minőségi magyar agrártermékek legfontosabb exportpiaca lehet, a magyar borexportban már most a negyedik legfontosabb célország – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

2017. november 29. 11:02

A következő években Kína a minőségi magyar agrártermékek legfontosabb exportpiaca lehet, a magyar borexportban már a 4. legfontosabb célország – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.

Az elmúlt öt évben a Kínába irányuló mezőgazdasági kivitel tízszeresére nőtt. Éves szinten átlagosan 15-20 százalékos növekedést mértek, idén 25 százalékkal több magyar agrárterméket szállítanak Kínába – mondta.

Kiemelte: a kelet-közép-európai régióban Magyarország rendelkezik a legtöbb exportengedéllyel, ami jelenleg 12 termékkörre terjed ki, és tárgyalnak ennek a bővítéséről.

A miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a Kína, valamint 16 közép-kelet-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumán több, a magyar mezőgazdaság számára kedvező megállapodást is aláírtak. Példaként említette a magyar kukoricára és a mézre vonatkozó exportengedélyeket. A Kínában népszerűek a minőségi magyar termékek. Fazekas Sándor szerint csak Magyarországon múlik, hogy mennyit exportál Kínába, mivel óriási felvevőpiacról van szó. A magyar agrárdiplomácia külön hangsúlyt fektetett az elmúlt években a kapcsolatok bővítésére.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. november 29. 13:31
A kínai min. elnök számára az élelmiszerbiztonságra való törekvés kiemelt cél (azért eszünk mi kínai fokhagymát...) Li Ko-csiang (Li Keqiang) a miniszterelnöki poszt várományosa kétkezi munkás volt egy vidéki kommunában, innen emelkedett pártfőtitkár-helyettesnek. A távozó Hu Csin-tao pártfogoltja, jogi végzettséget szerzett Pekingben. Henan tartományában kezdte KKP-s pályafutását 1998-ban. A társadalom kiszolgáltatottabb rétegeit támogatja, egyenletesebb növekedést, megengedhető egészségügyi ellátást és az élelmiszerbiztonság erősítését akarja.
Gregorius
2017. november 29. 11:31
A Próféta beszéljen belőle...Magasan feldolgozott termékeknél elképzelhető a dolog, de ijesztő a konkurencia. Múltkor talán a Spektrumon láttam egy tökéletesen gépesített (szedéstől a palackozásig) ausztrál borkombinátot, ami egymaga több millió üveg bort állít elő évente, ezekkel kegyetlenül nehéz versenyezni, mert még közelebb is vannak.
még fokozza
2017. november 29. 11:26
Én szoktam enni a kínainál.
3M..
2017. november 29. 11:18
Kijárták maguknak az utat. A fideszes kulákok átjátszották maguknak a termőföldeket, amiket lopott pénzekből, vagy fedezetlen hitelekből finanszíroztak. Most pedig a magyar nemzet nevében Kínával kötöttek zsíros üzletet. És ez minden területen így működik ma az országban. Ha buknak az adófizetőkkel kifizettetik, ha nyernek, azt ők teszik zsebre, miközben dolgoztatják az ukránokat, vagy az adósságcsapdába csalt magyarokat. Ez a kormányzat nem más, mint élősködő férget tucatjai a magyar nemzet testén. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!