Egymilliárdot ad a kormány a szociális ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzésére

2017. november 12. 10:20

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vasárnapi közleményében bejelentette: a kormány egymilliárd forinttal támogatja a szociális ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzését. Ez azt jelenti, hogy a következő három évben országszerte 15 ezren vehetnek részt személyiségfejlesztő foglalkozásokon.

2017. november 12. 10:20

A kormány az idén egymilliárd forinttal támogatja a szociális ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzését – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága vasárnap az MTI-vel. A szociális munka napján kiadott közleményben ismertetik: a támogatás révén a következő három évben országszerte 15 ezren vehetnek részt személyiségfejlesztő foglalkozásokon. Egyenként 7 alkalommal, 30 órában lesz lehetőség a részvételre. 

A közlemény hangsúlyozza: megújul a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja, erre 12 milliárd forintot fordít a kormány. A projekt célja, hogy visszaadják a szakma rangját, valamint biztosítsák a szakmai megújulás lehetőségét, az innovációt és a perspektívát az ágazatban dolgozóknak. A következő öt évben pedig összesen 400 milliárd forintot szán a kormány a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer fejlesztésére – ismertették.

Az Emmi közleménye felidézi, az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy november 12-ét a szociális munka napjává nyilvánítja, és ez a nap munkaszüneti lesz az ágazatban dolgozóknak. A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén jelenleg mintegy 93 ezren dolgoznak. 

A kormány kiemelt célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa az ágazat dolgozóit – hangsúlyozták, jelezve: 2018-ra az átlag bruttó kereset 60-62 százalékkal emelkedik az ágazatban a 2013-as bérekhez képest, az átlag bruttó bér a szociális szférában 2017-re 212 ezer forintra emelkedett, jövőre pedig 233 ezer forintra nő.

(MTI)

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A teremburáját
2017. november 13. 15:37
Tévedsz! 1. a vallási fanatizmus gyakorlatilag azt jelenti, hogy az illető számára minden jó és minden rossz ami vele történik az Istentől származik és hálával fogadja, a jót mer jó volt, a rosszat mert bűnözött (akár gondolatban, álmában is), 2. századokkal ezelőtt persze rákényszeríthettek nőket, hogy apácák legyenek, de a XIX. sz-tól ez már nem jellemző. Ismerek volt középiskolai tanítványokat, akik már a rendszerváltás után fiatalon ezt az életpályát választották, annyi más helyett! 3. az apácák mindig tudták, hogy mi vár rájuk. Olyan egyszerű, változatlan, egyhangú élet mint egy zárdában/kolostorban sehol máshol sincs: ima és munka! 4. vallástalan vagyok s nem ateista! Elfogadom mások hitét! DE mivel evolucionista biológus vagyok , az összeegyezhetetlen egy természetfeletti erővel! De ettől még jól ismerem a vallásokat, a a hívők gondolkodásmódját. 5. szerintem a környezetem egész életemben jónak tartott, legalábbis a visszajelzésekből ez jött le nekem, de soha sem voltam jóságos szamaritánus alkat. Segítőkész, de nem bármikor és bárhogy. S főleg sohasem hagytam, hogy az érzelmeim átvegyék az uralmaz az eszem felett! Ahogy ebben a témában sem, amit mainstream kortünetnek tartok és Balog-féle marhaságnak!
nyugalom
2017. november 13. 13:18
Ha ta ogat azert, hanem, akkor azert szidjuk, atkozzuk a kormanyt!? Tessenek mar valaminek orulni! Szukseg van a tamogatasra, annak ellenere, hogy nagyon sokan ezt nem ertik vagy nem akarjak erteni!
Gregorius
2017. november 12. 22:02
Egyetértek az elképzeléssel, de csak akkor ha a képzést tényleg profik végzik. Elég sok simlis ügyről lehetett hallani a továbbképzések területén, akkor meg a jó szándék mit sem ér.
terra
2017. november 12. 18:01
Akik itt fröcsögnek, azoknak fogalmuk sincs, hogy milyen lelki megterhelést jelent a a szociális területen folytatott munka. Az ilyeneknek azt javaslom, kísérjenek el csak egy hétig például egy házi gondozót és próbálják végig csinálni azt, amit ők csinálnak, kezdve a magatehetetlenek tisztába tételével stb. , próbáljanak empatikusak, lelkileg egészségesek maradni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!