Kárpátalja: az ukrán titkosszolgálat leszedte egy iskola magyar jelképeit

2017. október 04. 14:37

Az ukrán törvényeket is megsértve szedte le az Ukrán Biztonsági Szolgálat a tiszasalamoni iskola faláról a magyar zászlót, a magyar címert és a Himnusz kifüggesztett szövegét – írja a karpatalja.ma portál.

2017. október 04. 14:37

A Figyelő szúrta ki, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat emberei kedd este leszedték a tiszasalamoni iskola faláról a címeres magyar zászlót, a magyar címert és a Himnusz kifüggesztett szövegét. Tiszasalamon a záhonyi határátkelőtől nem messze fekvő, 1300 fős, zömmel magyar lakta falu.

„A ma reggel iskolába siető gyerekek, az őket kísérő szülők és a tanárok is megdöbbenéssel vették észre, hogy az iskola faláról hiányzik a magyar zászló. Ellopták? Hová lett? Ilyen kérdésekkel rohamozták meg a tanárit, illetve az igazgatót. A folyosón érte őket a következő meglepetés: hiányzott az ukrán jelképek mellől a magyar zászló, címer, Himnusz. Mindenki értetlenül áll az eset előtt” – mondta el Palkó Katalin.

Korábban szeparatista eszmék terjesztésével vádoltak egy tanárnőt

A karpatalja.ma internetes portálnak az iskola igazgatónője, Leskó Kovács Nóra elmondta, hogy este otthonról az iskolába hívták, ahol 3 férfi várta, mindannyian az SZBU-tól (Ukrán Biztonsági Szolgálat) voltak, a nevükre nem emlékszik, de korábban májusban már jártak a tanintézményben kihallgatni Palkó Katalin tanárnőt, akit szeparatista eszmék terjesztésével vádoltak meg. Levették a falról a címeres magyar zászlót. Azután bementek az épületbe, a folyosó falán volt az ukrán címer és himnusz, mellette pedig a magyar. Alatta állt a két zászló. Ezt is kivették a tartóból (legalább 20 éve ott van) és oldalra tették, mondván, azért nem lehet ott, mert benne van a címer.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Járási Középszintű szervezetének elnöke felháborítónak tartja a történteket, hiszen törvény írja elő a nemzeti jelképek használatát. A túlkapások miatt feljelentést fognak tenni.

Saját törvényeiket sértik az ukránok

Emlékeztetőül, a nemzeti kisebbségekről szóló hatályos ukrajnai törvény 6. cikkelye kimondja: „Az állam minden nemzetiségi kisebbség számára garantálja a nemzeti-kulturális autonómiához való jogot: a nemzeti jelképek használatát, valamint minden más tevékenységet, amely nem mond ellent a hatályos törvényeknek.”

Az iskola épületére egyébként régóta ki van tűzve a magyar zászló, ezt bizonyítja a 2014-ben, a Keleti Partnerség program keretében felújított tetőszerkezet átadási ünnepségén készült felvétel is. Azóta számtalan alkalommal járt ott több ukrajnai hivatal vezetője, köztük a polgármester is, aki egyébként jogász, férje pedig az említett szolgálat munkatársa volt, mégsem tette senki szóvá.

Egy olyan településen, ahol a lakosság közel 80%-a magyar, törvényesen használhatók az iskolában a magyarság szimbólumai: a zászló, a címer és a himnusz. Tehát azok levétele ellentmond Ukrajna hatályos törvényeinek – írja a kárpátaljai portál.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irondome
2022. december 01. 09:46
Bukrán terrorállam! Hol van ilyenkor von der leyen? Meg az európai bizottság? Ez is újabb bizonyíték a sorban, hogy sajnos megérdemli sorsát ez a semmirekellő bukrán bagázs. Mi szívesen levesszük róluk Kárpátalja terhét, hogy utána csak önmagukkal foglalkozhassanak, zavartalanul elvezhessék vezérük zongorajátékát.
Hydra Esus
2022. november 30. 19:30
Slava Fuckraini!! Szemétdombi mesék.
Vitéz János
2022. november 30. 18:37
Szeretettel küldöm a cikket minden ukrán-szurkolónak, meg putyin-szoponcozónak. Ezeket támogatjátok, ezek miatt fordultok a hazátok ellen.
Akitlosz
2017. október 04. 21:55
Ez már olyasminek tűnik, hogy maga az ukrán hatalom akarja próbára tenni a magyarokat és Magyarországot, sőt nem is magától, hanem külföldi sugallatra. Ha a magyarok és Magyarország nem igazán állnak ellen, akkor fokozzák a nyomást, ha pedig ellenállnak akkor Ukrajna sőt az EU is támadhatja Magyarországot. Valószínűtlen, hogy ez 3 tisztségviselő túlkapása legyen, ez terv szerint történt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!