Orbán Balázs: A kvótadöntés végrehajtása működésképtelen

2017. szeptember 26. 09:40

A kvótadöntés koncepciója hibás, végrehajtása pedig működésképtelen a migrációs válság kezelésében – mondta Orbán Balázs kedden az M1-en. A Migrációkutató Intézet főigazgatója szerint a döntéssel azokat segítik, akik irreguláris úton jöttek az Európai Unió területére.

2017. szeptember 26. 09:40

A kvótadöntés koncepciója elhibázott, a végrehajtását tekintve pedig működésképtelen eszköz a migrációs válság kezelésére – mondta Orbán Balázs az M1 aktuális csatorna műsorában. A Migrációkutató Intézet főigazgatója azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy kedden lejár a migránsok áthelyezésére megszabott kétéves európai uniós időszak. 

Orbán Balázs így fogalmazott: a koncepció azért elhibázott, mert valójában azokat segíti, akik irreguláris úton jöttek az Európai Unió területére. A megvalósítása pedig azért működésképtelen, mert a 120 ezer ember áthelyezéséről szóló kvótadöntést – amely miatt Magyarország és Szlovákia az EU bíróságához fordult – csak mintegy 25 százalékban sikerült eddig teljesíteni, ráadásul az áthelyezett emberek többsége nincs már abban az országban, amely őket átvette.

A főigazgató kitért arra is, hogy az Európai Bizottságban nem született meg ez a felismerés, kötelezettségszegési eljárást is indítottak azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek megtagadták a kvótadöntés végrehajtását, így Magyarországgal szemben is. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Magyarország és azok az országok, amelyek egyetértenek abban, hogy a kvóta nem jó eszköz a helyzet kezelésére, tudják érvényesíteni érdekeiket, és az EU-s intézmények ne fogadjanak el olyan megoldásokat, amelyek a felső határ nélküli kvóta bevezetését tennék lehetővé.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2017. szeptember 26. 10:35
"mert valójában azokat segíti, akik irreguláris úton jöttek az Európai Unió területére." Nahát! Mégis hogyan jöjjenek a menekültek másképpen? Migrációkutató Intézet, tudományos munkatárs, lol
zakar zoltán béla
2017. szeptember 26. 09:44
Az
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!