Merkel: Ha a migráció ügyében nincs szolidaritás, akkor más területeken sem lesz

2017. szeptember 10. 12:05

„Nagyon üdvözlöm a bíróság döntését” – mondta Angela Merkel az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítéletével kapcsolatban. A német kancellár egy vasárnapi interjújában leszögezte: ha a migráció ügyében nincs szolidaritás, akkor más területeken sem lesz. Merkel szerint ugyanakkor van esély a menekültek európai uniós tagállamok közötti elosztására.

2017. szeptember 10. 12:05

Van esély a menekültek európai uniós tagállamok közötti szolidáris elosztására – mondta Angela Merkel egy vasárnapi lapinterjúban. A német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapban megjelent interjúban az Európai Bíróság kvótaperben hozott ítéletéről szólva kiemelte: „nagyon üdvözlöm a bíróság döntését”.

A tagállamok nagy többsége nem perelt a menekültek elosztása miatt, és nem az az álláspontja, hogy soha nem akar befogadni egyetlen menekültet sem. Ezért „látok esélyt arra, hogy a nem nagyon távoli jövőben eljutunk a menekültek szolidáris elosztásáig, ha kitartóan dolgozunk és figyelembe vesszük valamennyi tagország egyéni adottságait és eltérő gazdasági erejét” – mondta a kereszténydemokrata (CDU) politikus. Valószínűleg jobban ki lehet alakítani egy elosztási mechanizmust, ha „a menekült- és a migrációs politika minden további eleme stabil”, vagyis ha eredményes a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelem, hatékony az uniós külső határok védelme, az EU fejlesztési partnerségi kapcsolatot alakít ki Afrikával és sikerül messzemenően felszámolni az embercsempészetet.  

Ebben az esetben „eloszlik a bizalmatlanság a rendezett, legális migrációval szemben”. Azonban „legkésőbb ekkor meg kell követelni a belső szolidaritást az Európai Unióban”, mert ha a migráció ügyében nincs szolidaritás, akkor más területeken sem lesz, ami „keserű” következményekkel járna a tagországok közötti összetartást illetően – mondta a német kancellár.

Arra a felvetésre, hogy vannak eltérések Magyarország és Szlovákia álláspontja között, azt mondta: „valóban látok árnyalatokat és eltéréseket a visegrádi országoknál; főleg Szlovákia, de Csehország is rugalmasabb, ezért ésszerű minden kormánnyal külön tárgyalni”. Az észak-afrikai Líbiából a Földközi-tengeren át Olaszországba vezető migrációs útvonal ügyéről elmondta, hogy a megoldás „alapmintája” az EU-Törökország menekültügyi megállapodás, amelyet azonban nem lehet egy az egyben a líbiai helyzetre alkalmazni, mert gyenge a helyi kormány. Ezért törekedni kell megerősítésére, és a parti őrség fejlesztése révén arra, hogy meg tudja védeni tengeri határát, és gondoskodni kell arról, hogy a nemzetközi segélyszervezetek közreműködésével javuljon a menekülttáborokban élők helyzete.

Természetesen a legjobb az lenne, ha az emberek nem is indulnának el Líbia felé a Szahara sivatagon keresztül, ezért együtt kell működni az olyan tranzitországokkal, mint Niger, és a Szahara túlsó oldalán fekvő származási országokkal. Az ugyanis biztos, hogy csökkenteni kell az életszínvonalbeli különbségeket, különben „érthető módon” mindig lesznek zavargások és menekülthullámok – mondta Angela Merkel a migráció mellett egy sor más témára is kitekintő terjedelmes interjúban.

(MTI)

Összesen 327 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kombinátor
2017. szeptember 12. 09:38
ok, szolidaritás .... de akkor ők meg legyenek szolidárisak legalább: - az erdélyi autonómiával, - a kárpátaljai nyelvhasználattal, - a magyar bérek sürgős 300%-os megemelésével, ...
fogas paduc
2017. szeptember 11. 15:44
Szóval Merkel mutti fogalomzavarban szenved. Mindig összekeveri a menekülteket a migránsokkal. Szóval a migránsok 75-80 %-a illegálisan idecsődült gazdasági bevándorló, kik minden származásukat igazoló dokumentumot eltüntetek. Szóval ki kell bérelni Dániától Grönlandot, s minden olyan gazdasági migránst, aki nem hajlandó megmondani, hogy honnan is származik, Grönlandra kell letelepíteni. Nem kell attól félni, hogy , hogy hamar ke kell majd tenni a megtelt táblát. Egyébként menekülteket meg eddig is befogadtunk.
1000bocs
2017. szeptember 11. 08:46
"ha a migráció ügyében nincs szolidaritás, akkor más területeken sem lesz" azaz? Elmegy kelet európából a német pénzszivattyú? Országok gazdasági társulásánál a pénz mindig a gynege gazdaságú országoktól az erősek felé áramlik. Az uniós pénzek minden egyes eurója további kettő-háromat hoz a német gazdaságnak. azok a pénzek német cégekhez áramlanak vissza. Milyen szolidaritás kedves?
szancso
2017. szeptember 11. 04:17
K-Európának szolidárisnak kell lennie, nyilatkozza egy volt FDJ-os funkcionárius, aki csak azért kerülhetett abba a pozicióba, ahol ma leledzik, mert a magyarok szolidárisak voltak a K-Németekkel. Csak halkan kérdezneém meg ettől az opportunista némbertől, hogy ő szolidáris-e azokkal a pl. Iránból származó, és onnan Kohmeini hatalomra kerülése után NO-ba menekült, ott integrálódott, iszlám vallásu, de a Shariját elutasító polgártársakkal szemben, amennyiben teret ad ezen integrálhatattlan inváziós tömegnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!