Fenyegetőzik az ukrán sajtó a magyar válaszlépés miatt

2017. szeptember 27. 16:17

Heves ellenérzéseket váltott ki az ukrán véleményformálokból Magyarországnak az új ukrán oktatási törvényt illető bírálata – derül ki a Magyar Nemzet sajtószemléjéből. Többek szerint a magyar „antidemokratikus” fejlemények miatt Brüsszel Ukrajna mellé fog állni a vitában, annak az időnek pedig vége, hogy a magyar gyerekek nem tudnak ukránul.

2017. szeptember 27. 16:17

Az ukrán sajtóban az új oktatási törvény kapcsán megjelent véleményekből tett közé válogatást a Magyar Nemzet. A cikk szerint az oktatási reform magyar bírálata heves ellenérzéseket váltott ki az ukrán véleményformálokból, akik a fenyegetőzéstől sem riadnak vissza.

Ukrajnának „állni kell az ütéseket, amelyek immár nemcsak Keletről, hanem Nyugatról is záporoznak ránk!” – írja egy közösségi portálon megjelent posztjában Roman Cimbaljuk újságíró. „A gyengéket mindig megverik, s az utcai verekedések törvényei eluralkodtak a nemzetközi politikában” – teszi hozzá. A bejegyzéshez fűzött hozzászólásokban a magyarok nyelvtudásán gúnyolódnak, és oroszbérencnek nevezik Szijjártó Pétert.

Vitalij Bala politológus szerint meg kell szabadulni az oktatási törvényt bíráló kárpátaljai magyar képviselőktől és tisztviselőktől, Tarasz Berezovec politikai tanácsadó pedig úgy véli: a magyar kormányt szomszédait és Brüsszelt folyamatosan sértegeti, ezért az Európai Unió a jelenlegi vitában Ukrajna mellé fog állni. Ukrajna pénzén akarnak magyarul taníttatni ukrán állampolgárokat! Maguknak akarnak munkaerőt kinevelni, más meg fizesse!” – írja felháborodottan Berezovic. Hasonló véleményt fogalmazott meg Vadim Prisztajko külügyminiszter-helyettes is.

Az Európa Tanács ukrán delegációját vezető Volodomir Arjev arról beszélt, hogy az antidemokratikus fejlemények miatt Magyarország mindenki szemében megbízhatatlan, a magyar nacionalizmus miatti uniós aggodalomnak köszönhetően van mivel válaszolniuk Magyarország zsarolására. Arjev rámutat: Ukrajna igyekszik kihasználni azt, hogy Lengyelország visszafogottabban bírálja a törvényt, és hogy Szlovákia hallgat. Konsztantyin Uszov kormánypárti képviselő szerint vége annak az időnek, hogy a magyar gyerekek egy szót sem tudnak ukránul.

Azért eltérő nézetek is akadnak az ukrán sajtóban: Szerhij Sergun külpolitikai elemző az esetleges magyar vétó komoly következményeire figyelmeztet, Lilija Grinevics oktatási miniszter pedig rámutat: a törvény végrehajtásakor lehet arról tárgyalni, hány tantárgyat oktassanak két nyelven.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Erlich
2017. szeptember 28. 20:58
Nagyapám egy kárpátaljai kis faluban született osztrák-magyar állampolgárként, iskolában csehül meg szlovákul kellett tanulnia, apámnak (ugyanott született) oroszul, nekem pedig ukránul. Mivel mifelénk az épp aktuális megszállók 20-30 évente mennek vissza az anyjukba, az ukránt ajánlanám legutolsóként megtanulni.
smarton
2017. szeptember 28. 07:43
Jelenleg a neokon Amerika támogatja Poropsenkót, ha a magyarok ellen bármit is böffent. Ráadásul egyben oroszellenes is a törvény, amit tán még pénzzel is támogat. Sajnos, a beképzelt Trump el lett fektetve, minden megy tovább, mint eddig.
formaegy
2017. szeptember 27. 18:03
Pofázik az az ukrán akik Merkel-USA puccsal tudtak hatalomhoz jutni. Mocskos egy banda! Mindig is azok voltak. Maffia melegágya.
Mich
2017. szeptember 27. 18:01
Ezek a CIA "demokratikus" (vagy náci) védencei...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!