Balog Zoltán: Amíg lehet, hallgassuk meg a diktatúrák túlélőit

2017. augusztus 24. 06:47

Elköszönőben van a szemtanúk korosztálya, Katyn nemzedéke, a pesti srácok, a holokauszt és a Gulág túlélői, de amíg lehet, hallgassuk meg őket – mondta Balog Zoltán szerda este Budapesten.

2017. augusztus 24. 06:47

Úgy van értelme, tartalma az emlékezésnek, ha a szemtanúk szólnak hozzánk – mondta Balog Zoltán a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából szervezett emlékséta végén, a Terror Háza Múzeumnál. Balog szerint bár elköszönőben van a szemtanúk korosztálya, Katyn nemzedéke, a pesti srácok, a holokauszt és a Gulág túlélői, de amíg lehet, hallgassuk meg őket. Néhány évvel ezelőtt a holokauszt emlékév, majd a Gulág emlékév és az '56-os emlékév is azért jött létre, hogy a túlélők elmondhassák életük történetét és tanítsák a következő nemzedékeket. 

„Az emlékévek véget érnek, de a megemlékezés folytatódik. Folytatódik, hogy hűek maradhassunk az előttünk járókhoz: mindahhoz, amitől ilyen drága a szabadság” – fogalmazott Balog Zoltán.

A miniszter emlékeztetett: az emléknap egyben a Molotov-Ribbentrop paktum megkötésének évfordulója. Annak, hogy „végtelenül cinikus, embertelen és istentelen emberek egy darab papíron döntöttek milliók pusztulásáról, földrésznyi területen élő nemzetek rabságba vetéséről”. Ez a nap jól mutatja, milyen rettenetes hely volt 1939-ben és az utána következő évtizedekben a két világbirodalom által koncként feldarabolt Közép-Európa – mondta. Kelet- és Közép-Európa számára ezekben az években a túlélés jutott. Kétségbeesett küzdelem a nemzeti szocialista és a nemzetközi szocializmusra hivatkozó megszállók ellen. Kétségbeesett küzdelem a megmaradás lehetséges terepein: a kultúrában, a tudományban, a sportban vagy egyházi közösségekben – idézte fel Balog Zoltán.

Európa nyugati fele a második világháború után más utat választhatott. Felhagyott a hegemóniára törő nagyhatalmi politizálással és a kiengesztelődésre, a kölcsönös tiszteletre, az érdekegyeztetésre épülő közös jövőt választotta. A háború árnyékában élő Európa összeadta erejét, hogy megőrizze a békét. Ez a szövetség lett az Európai Unió,  a keresztény értékekre, tiszteletre, szabadságra, szeretetre és igazságra épülő szövetség. Ma is erre van, erre lenne szükség – tette hozzá.

A megemlékezésen részt vett mások mellett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, az ellenzéki pártok, valamint az egyházak képviselői és a diplomáciai testület tagjai. 

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2017. augusztus 25. 10:02
Melyek azok a keresztény értékek? A nem keresztény, és nem Európai emberek azt látják, hogy a két világháborút, a holokausztot, a bevetett atombombákat a keresztény értékeket vallóknak köszönheti a világ. Bizonyára nem mindenkinek tetszik ez az értékrend, mert e nélkül a világ egész jól megvolt, és feltehetően meg is lesz.
brekker
2017. augusztus 24. 20:02
demokrata.hu/blog/2017-08-20/elmelkedes-es-vallomas
Bell & Sebastian
2017. augusztus 24. 09:20
Már megszoktuk, hogy a kollektív emlékezet köszönő viszonyban sincsen a hivatalos propagandával. Kevés ember képes szenvtelen tárgyilagossággal felidézni az élményeit. különösen akkor, ha érdeke fűződik az átszínezésükhöz. Továbbá: az elme igyekszik mélyre temetni a negatív eseményeket, így biztosítva a túlélést. Ha tippelnem kéne, az utólag megénekelt sztorik 8a százaléka nettó hazudozás, a maradék majdnem húsz pedig az elme csalfa játéka. Semmi sem pontosan úgy volt, ahogyan mondják. A francia-német megbékélés körüli habverés sem több egy kapitális mítosz megteremtésénél. Ha csak a nyers számokat nézzük, vajon _kik_ pusztítottak el több franciát? Hogy a partizánokat és támogatóikat falhoz állították a németek? Na ja, '45 után még két évig harcolt az SS -önkéntes alapon- az olasz és görög hegyekben -amerikai vezetéssel- a fegyveres, kommunista hordák ellen, ami tényszerűen ki van tépve a hivatalos történelemből. A németek pocskondiázása pedig csak azóta jellemző, mióta felfuttatták a holokauszt-ipart. Hogy felosztják a világot? Most is felosztják maguk közt a multik, a kvázi-versenytársak, amely cégeknek gyakran ugyanaz a tulajdonosa, valahol NY -ban. Változott a világ? Egy lószart, mama!
Pistabá
2017. augusztus 24. 08:31
„végtelenül cinikus, embertelen és istentelen emberek egy darab papíron döntöttek milliók pusztulásáról,..." (idézet a beszédből) Az I. vh. után a trianoni békekonferencián akkor kik is ültek? A II. vh után sem egyedül Sztalin hozta a döntéseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!