December 24-én is pihenhetünk?

2017. július 11. 18:23

A Kúria mai döntésével jóváhagyta a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében benyújtott népszavazási kérdést, így megkezdődhet az aláírásgyűjtés a referendum kiírásához.

2017. július 11. 18:23

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében, miután a Kúria elutasította a kérdés hitelesítéséről szóló választási bizottsági határozat ellen benyújtott jogorvoslatot.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 6-i ülésén hitelesítette Bíró Zoltán magánszemély népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen az a kérdés szerepelt, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?

Az NVB hitelesítő határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, arra hivatkozva, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének. A felülvizsgálati kérelmet a Kúria kedden bírálta el, és tette közzé végzését a honlapján. A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a kérelmet, mert ugyan a kérelmező csatolt ügyvédi meghatalmazást beadványához, a felülvizsgálati kérelmet a kérelmező csak saját kezűleg aláírva, ügyvédi ellenjegyzés nélkül nyújtotta be.

Az NVB hitelesítő határozatával szemben ezt az egyetlen jogorvoslatot nyújtották be, így a Kúria döntésével jogerőre emelkedett az NVB hitelesítő határozata. A Kúria döntését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd – miután a kezdeményező igényli – a Nemzeti Választási Iroda elnöke öt napon belül átadja a szervezőnek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. A népszavazási kezdeményezést csak ezen az íven lehet támogatni.

A szervezőnek 120 napja van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

(MTI)

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2017. július 12. 07:28
A libsik megint aggódhatnak, hogy mé' megint egy keresztény ünnep lesz munkaszüneti nap.
smarton
2017. július 12. 07:21
Teljesen felesleges cirkusz. December 24-én csak a boltokban dolgoztak és ennek van is realitása, mert a több napos ünnep előtt bizony sok étel kell, és mint jól tudjuk, a lakótelepek nem kifejezetten kamra barát és nagyhűtő helyek. Viszont állami és magán munkahelyeken senki nem dolgozik már 24-én, sőt, az utóbbi 10 évben a nők már a 23-at is megkapják takarítani, sütni, főzni. Ez a valóság, nem a népszavazás cirkusz.
Strassnoff Ignác
2017. július 11. 22:01
"Bíró Zoltán magánszemély népszavazási kérdése" Bíró... Bíró.... Zoltán.... Honnét ismerős a név? MEGVAN!!!! Rákosi Mátyás öccse! Nem jó. Az 19 éve meghalt. Pedig biztos valami kommunista szemétláda.... Na persze. Megvan már. Ez a Bíró az a vén hülye, amelyik végigharcolta a szocializmust MSZMP színekben, később MDF-es lett, aztán régi elvtársával Pozsgayval csinált egy megélhetési pártot, manapság meg nem tudom. Vélhetően valami Fidesz csöcsön lóg a vén geci. Miért nem jutott eszébe ez az ötlet a nagy büdös szocializmusban? Ha esetleg nem ez az a magánszemély, akkor elnézést az ismeretlentől, hogy összekevertem ezzel a vén bolsevik majommal!
Strassnoff Ignác
2017. július 11. 21:41
Na, megint egy baszott értelmes ötlet... Vajon mit fog mondani a proletár? "Áááá, nem kell nekem munkaszünet! Dolgozni szeretnék! Kidobott pénz egy ökör szavazásra... Mondjuk szerintem december 24 jóval értelemszerűbb munkaszünet, mint mondjuk a nagypéntek. Persze a nép örül mindkettőnek. Nem mintha letaposnák egymást a templomban, de nem kell dolgozni, lehet a családdal lenni, tök jó. A december 24 amúgy se volt soha egy túl produktív munkanap. Legalábbis én még nem dolgoztam olyan helyen, ahol 24-én nagyon szaggatták volna az istrángot a munkatársak. Na ez nálunk ilyen. Hülyeségekről lehet szavazni, amiről tényleg jó lenne, arról meg nem. Demokrácia light....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!