3-as metró: 845 milliót követelünk az oroszoktól

2017. június 29. 09:56

A BKV vezérigazgatója a 3-as metró szerelvényeinek kései leszállítása miatt mintegy 2,7 millió eurót, azaz 845 millió forintot számlázott ki a szerelvényeket gyártó Metrovagonmasnak.

2017. június 29. 09:56

Összesen 11 alkalommal csúszott az orosz metrókocsikat felújító Metrovagonmas a szerelvének leszállításával, a késések miatt pedig Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója összesen 845 millió forintot követel az orosz gyártótól – tudta meg a HVG csütörtökön.

A késések mértéke pedig – mint kiderült – nem elhanyagolható. A gyártó még csak 6 szerelvényt szállított le a fővárosnak, holott már a 8. és 9. szerelvényt is üzembe kellett volna helyezni. Az más kérdés, hogy a meglévő hattal sem megy sokra a BKV, hiszen azokat a folyamatos meghibásodások miatt ki kellett állítani a forgalomból. A HVG által megszerzett kötbértáblázat alapján van, ahol a Metrovagonmas 344 nappal meg van késve.

Az eredeti határidő után csaknem egy évvel leszállított emelők késése miatt a BKV 200 ezer eurót követel a gyártótól, de mint kiderült, a több, mint száz napot késő szimulátorért is 100 ezer eurót számláztak ki. Nem küldte el a gyár a kocsik karbantartásához, a hibakereséshez és a javításhoz szükséges szerszámokat sem – ezekért a főváros összesen 545 ezer eurót követel. Így a kiszámlázott tételek összesen 2 727 426 eurót, vagyis mintegy 845 millió forintot tesznek ki.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról is, hogy a BKV szerelvényenként napi 7 millió forintot kérhetne a műszaki meghibásodások miatti forgalomkiesések miatt. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója most úgy nyilatkozott, ezt a kötbért szintén „érvényesíteni kívánja” a cég.

A HVG szerint a Metrovagonmas ugyanakkor nem valószínű, hogy vita nélkül fizetni fog: amennyiben az orosz cég vitatja a kötbérigényt, úgy perre kerülhet sor. Ez pedig nem lenne egy rövid folyamat: a HVG rávilágít, a fővárosnak még az Alstom-pereket sem sikerült teljesen lezárnia.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2017. június 29. 21:19
Kurvára nem fogják kifizetni, és kurvára inkább új cuccokat kellett volna venni, mint a régi ocska szart felújítani.
Ipper Péter
2017. június 29. 13:26
Követel? Az oroszoktól? Muhaha. Amúgy ez 845 millió semmi az egész üzlet értékéhez képest, és az ügyvédi díjak többe lennének mint ez. Tehetségtelen, tolvaj fideszmaffia!
még fokozza
2017. június 29. 12:43
9 feje lesz a sárkánynak! Azok a kicsi bigyók el fognak tűnni! És senki nem fogja tudni hol vannak. A kínaiak csinálták azokat a kicsi bigyókat. Az oroszok nem fognak fizetni.
zakar zoltán béla
2017. június 29. 12:14
TARLÓS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!